2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Illegális õssejt-kezelés ötmillió forintértForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-28 15:50:21
A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem pedig állatokon.

Illegálisan végzett õssejtkezelést egy magyar magánklinika, általában ötmillió forintért.

Az õssejtet abortumokból nyerték ki, a készítményeket pedig a beadás elõtt nem tesztelték sem embereken, sem állatokon. Az ügyben négy embert fogtak el a nyomozók.

Egy magyar irányítású õssejt-kutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika végezte 2007. óta az illegális õssejt-kezeléseket. Egy ukrán nõ volt az, aki abortumokból kinyerte az õssejteket, ezt késõbb amerikai állampolgárságú társa adta be a betegeknek. A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem pedig állatokon, a hatásuk ismeretlen volt. A kezelést végzõk egy-egy terápiáért általában 5 millió forintot vagy 25 ezer amerikai dollárt kértek.

Az érintetteknek nem voltak meg sem a szükséges szakhatóság, sem az Egészségügyi Tudományos Tanács engedélyei.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hétfõn csaptak le az illegális kezelést végzõkre egy budapesti egészségügyi intézményben, amikor éppen egy beavatkozásra készültek. Négy embert vettek õrizetbe: az amerikai és az ukrán nõt, illetve két magyart. Egyelõre csak az egyikükrõl lehet tudni: a férfi a betegek és az õssejteket tartalmazó hûtõedények szállításában, illetve a vérminták hatósági bevizsgáltatásában segített. Az elfogás után mindannyiuknál házkutatást tartottak, egyebek mellett számítógépeket foglaltak le. A Nemzeti Nyomozó Iroda egyelõre annyit közölt, hogy a gyanúsítottak részben beismerõ vallomást tettek.

Az NNI már kezdeményezte a két magyar és két külföldi elõzetes letartóztatását, a gyanú: üzletszerûen és bûnszövetségben elkövetett, emberi test tiltott felhasználása.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!