2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Így lehet kicserélni a karácsonyi ajándékokatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-20 18:21:53
Az elsõ és legfontosabb a kereskedõtõl kapott nyugta megõrzése - figyelmeztet az ünnepek közeledtével a Fogyasztóvédõk Országos Egyesülete.

Az elsõ és legfontosabb az, hogy mindig õrizzük meg gondosan a kereskedõtõl kapott nyugtát. Ha pedig nem kaptunk, akkor kérjük azt el – ha ugyanis késõbb meghibásodna az adott árucikk, ennek hiányában nem vagy csak nehezen tudjuk bebizonyítani azt, hogy a terméket valóban az adott vállalkozástól vettük. Hibás termék ugyanis kérhetjük annak kijavítását vagy kicserélését, másodsorban vételára leszállítását vagy a teljes vételár visszatérítését. Azonban ehhez mindenképp a nyugta, illetve számla szükséges, ezt minden esetben a vállalkozás kötelezettsége átadni!

Akkor se hagyjuk magunkat, ha az árucikkel kapcsolatos igényünket azért utasítják el, mert ahhoz a nagy leárazási akciók során sokkal olcsóbban jutottunk hozzá. Ettõl függetlenül ugyanis érvényesíthetjük az elõbbi igényeket. Emellett további dolgokra is érdemes figyelemmel lenni.

Így régi tévhit az, hogy a fogyasztók a vásárlás után három napon belül bármikor visszavihetik a hibátlan terméket is és minden további nélkül kérhetik annak cseréjét vagy vételárát. Ugyanakkor legyünk tisztában azzal, ha tartós fogyasztási cikket vásároltunk (például: mosógép, bruttó 10.000 Ft vételár feletti mobiltelefon), és az meghibásodik a vásárlástól számított három munkanapon belül, akkor azt a kereskedõ köteles számunkra kicserélni. Ekkor még arra sem hivatkozhat, hogy ez számára túl nagy költséggel járna. Ezért ne fogadjuk el például azt, hogy a kicserélésre csak az eredeti csomagolás meglétekor van módja.

 

Fontos tudni azt is, hogy jogainkat csak minõségi kifogás esetén tudjuk érvényesíteni. Tehát ha egy termék nem hibás, és azzal csupán annyi a gond, hogy a méret vagy szín miatt nem tetszik a megajándékozottnak, úgy a kereskedõ nem köteles a kijavításra, cserére, vételár-leszállításra vagy annak visszafizetésére. Sokszor a kereskedõk az Ünnepekre való tekintettel megígérik azt, hogy visszaveszik a terméket akkor is, ha az nem tetszik késõbb – ezt az ígéretet nem árt rávezettetni a nyugtára, hogy késõbb e vállalást igazolni tudjuk.

A személyes vásárlás mellett az is egyre gyakoribb, hogy a fogyasztók az internetrõl szerzik be az ajándékba szánt terméket. Ez esetben a vásárlót speciális jogok illetik meg: ekkor ugyanis az árucikk átvételétõl számított nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhat a szerzõdéstõl. Azaz nem szükséges, hogy az árucikk hibás legyen, ha nem tetszik neki, úgy minden további nélkül meggondolhatja magát. Ugyanakkor lényeges, hogy e joggal csak akkor lehet élni, ha nem internetes árverésen vettük meg a terméket és az eladó nem magánszemélyként értékesítette azt. Ha elállunk a szerzõdéstõl, akkor pedig azt javasolt írásban, igazolható módon megtenni. Ez esetben a terméket vissza kell küldenünk a kereskedõnek a saját költségünkön, neki pedig harminc napon belül szükséges visszatéríteni az általunk kifizetett összeget. Ekkor a kereskedõ nem követelheti, hogy az eredeti csomagolásban adjuk fel az árucikket. A visszaküldés költségén felül pedig csak akkor követelhet egyéb összeget, ha a terméket nem rendeltetésszerûen használtuk és emiatt az károsodott.

Végül az online értékesítés esetén lényeges, hogy egyes esetekben nem gyakorolhatjuk az indokolás nélküli elállási jogunkat, így például, ha ételt rendeltünk vagy CD-t, DVD-t, esetleg számítógépes szoftvert vásároltunk interneten keresztül és a csomagolást már felbontottuk. Elõfordul néha az is, hogy a fogyasztó megrendeli a terméket, de azt készlethiány miatt eleve nem tudja a vállalkozás szállítani. Ha részünkrõl történt bármilyen kifizetés, ekkor köteles ezt az összeget haladéktalanul, de legkésõbb harminc napon belül visszautalni.

Ha pedig nem jutnánk dûlõre a kereskedõvel és igényünket elutasítja, akkor forduljunk a fõvárosi és a megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett mûködõ békéltetõ testületekhez, amelyek gyors és ingyenes eljárása által könnyen egyezségre juthatunk a vállalkozással.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!