2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Emelkedtek a keresetekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-21 19:57:59
7,2 százalékkal voltak magasabbak a nettó keresetek idén októberben, mint tavaly, a bruttó fizetések 5,7 százalékkal emelkedtek. A rekord alacsony, 0,9 százalékos októberi inflációval számolva így több, mint 6 százalékkal nõttek Magyarországon a reálbérek egy év alatt. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a folyamatos reálbér-emelkedés megfelel a kormány célkitûzéseinek és tovább segíti a lakossági fogyasztás növelését, ezáltal a gazdaság bõvülését.

Évente 9 milliárd tabletta, drazsé és kapszula készül a Teva debreceni gyárában. Az itt dolgozó 1600 embernek minden évben emelik a fizetését - így volt ez az idén is.

„Átlagosan 4 százalék fizetésemelést adtunk a dolgozóknak. Azért emeltem ki az átlagosan szót, mert ez egy teljesítményalapú béremelés, ami azt jelenti, hogy a kiválóan teljesítõk akár 6-8 százalékos béremelést is kaphatnak” – mondta Major Mária, a TEVA Gyógyszergyár Zrt. HR igazgatója. Azonban nem csak a Tevánál, országszerte is növekedtek a keresetek, amit a Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése is megerõsít.

Eszerint idén októberben 7,2 százalékkal voltak magasabbak a nettó fizetések, mint egy évvel ezelõtt. A bruttó fizetések 5,7 százalékkal emelkedtek. A rekord alacsony, 0,9 százalékos októberi inflációval számolva így a reálbérek több mint 6 százalékkal nõttek egy év alatt.

A nemzetgazdasági miniszter arról beszélt: 2013 a fordulat éve, ami nem csak a növekvõ beruházásokban, hanem az emelkedõ bérekben is tetten érhetõ. „A bérnövekedés azt mutatja, hogy a gazdasági növekedésnek a hatását a háztartások, az emberek is érzékelhetik. Ez a 7 százalékos növekedés azt mutatja, hogy egy jó alap van arra, hogy a 2014-es év egy kicsit mindenki számára könnyebb legyen” - mondta Varga Mihály.

A híradó által megkérdezett szakértõ szerint a növekvõ fizetések, a folyamatos reálbér-emelkedés segíti a lakossági fogyasztás növelését, ezáltal a gazdaság bõvülését. „Hosszú ideje arra várunk, hogy valamilyen úton-módon, de beinduljon a lakosság fogyasztási hajlandósága, nõjön a munkabérek vásárlóereje és úgy tûnik, hogy az elmúlt hónapokban ez a tendencia egyre erõsebbé vált. Ez azt eredményezheti, hogy jövõre már a lakossági fogyasztás is elég jelentõsen, egyre jelentõsebb mértékben tud hozzájárulni a magyar gazdaság jó teljesítményéhez” – fogalmazott Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezetõ elemzõje.

A KSH adatai szerint a bruttó átlagbér csaknem 230 ezer forint volt. A legjobban továbbra is a pénzügyi, biztosítási szektorban dolgozók keresnek, átlagosan több mint havi 468 ezer forintot. A mezõgazdaságban és az erdõgazdálkodásban a legkevesebb a fizetés, nagyjából 167 ezer forint.

A KSH adatai szerint várakozáson felüli volt a keresetek növekedése a feldolgozóiparban és az építõiparban, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint arra utalhat, hogy a magyar gazdaság tartós növekedési pályára állhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!