2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Jönnek a mûanyag pénzek: fizethetünk-e plasztik forinttal?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-21 20:19:17
Egyre több ország dönt úgy, hogy fokozatosan lecseréli papír-alapú bankjegyeit, és egy újabb készpénz-technológiára, a (részben vagy egészben) mûanyag pénzre vált. Mikor fizethetünk mi papír helyett mûanyag bankóval?

Egyre több országban használnak mûanyag, pontosabban polimer bankjegyeket. Brunei, Új Zéland, Vietnam, Kanada, Malajzia, Izrael, vagy Románia után tegnap jelentette be a Bank of England, azaz a brit jegybank, hogy 2016-tól átállnak a polimer bankókra. A szigetországban a legnépszerûbb, 5 és 10 fontos papírpénzeket (pontosabban nem papír, hanem gyapot - ez a magyar bankjegyek alapanyaga is) cserélik elsõként. A mûanyag pénzt természetesen nem úgy kell elképzelni, mint egy bankkártyát, elsõ ránézésre a hagyományos bankjegyre hasonlít, igaz, más a tapintása, máshogy (szinte egyáltalán nem) gyûrõdik, és általában vékonyabb is.

Miért jobb a polimer bankjegy, mint a "hagyományos" papírpénz?

A Bank of England tanulmánya három fõ érvet említ a mûanyag bankjegyek mellett:

- Biztonságosak: sokkal nehezebb hamisítani õket, mint a papírpénzt, leginkább a különleges, hétköznapi emberek számára elérhetetlen nyomdatechnológia miatt.

- Tartósak: a hagyományos papírpénzek gyártása költséges, viszonylag könnyen elszakadnak, rongálódnak. Egy polimer bankjegynek az sem árt, ha kimossuk, sõt, sokáig megõrzi színét, jelzéseit. Bár gyártásuk költségesebb, hosszabb távon mindenképp megéri a használatuk.

- Tisztábbak: felmérések szerint pénzeink sok baktériumot hordoznak (természetesen azért, mert sok kézben megfordulnak). A mûanyag bankók ebben a versenyben is jobban teljesítenek.

Papír helyett mûanyagból készülnek az angol bankjegyek 2016-tól-jelentette be a Bank of England. Ezzel Nagy- Britannia lesz a legnagyobb gazdaság, amely mûanyag alapú bankjegyeket használ majd. A polimer, amelybõl az új pénzek készülnek majd, egyfajta mûanyag, amely jóval tartósabbá teszi a bankjgyeket, így akár akkor sem eshet bajuk, ha véletlenül a mosógépben kimossák õket. A pénzjegyek ezenkívül sokkal kevésbé koszolódnak papírból készült társaiknál.

A mûanyag pénz bevezetésérõl nyilvános konzultációt tartottak, és a felelõsök 87 százaléka elfogadta annak tervét. Elõzetes becslések szertin az új rendszer bevezetésével mintegy 100 millió fontos megtakarítás érhetõ el egy évtized alatt, méghozzá azért, mert a polimer bankjegyek kétszer annyi idõ alatt, hat év alatt használódnak el, mint a sima papírpénzek.

Elõször az ötfontos bankjegynek lesz új gúnyája, legkorábban 2016-ban, majd egy évvel késõbb a tízfontosoknak. Az ötfontoson Winston Churchill egykori brit miniszterelnök arcképe lesz látható, a tízfontoson pedig a 19. századi lányregényírók sztárja, Jane Austen. A bankjegyek másik oldalára továbbra is II. Erzsébet királynõ arcképét nyomtatják majd.

Az új bankjegyek elõnyei között tartják számon, hogy nehezebb õket hamisítani, köszönheteõen többek között a rajtuk lévõ átlátszó ablaknak is. A polimer bankjegyeket elõször Ausztrália vezette be 1988-ban, és ma már több mint 20 országban használják õket.


Nálunk mikor lesz?


Magyarországon jelenleg nincs napirenden a papír alapanyagú bankjegyek felváltása polimer bankjegyekre - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Mint írták, a polimer bankjegyek néhány országban évek óta jelen vannak ugyan, mégis a világ jegybankjainak meghatározó többsége továbbra is a papír alapú, esetleg papír-mûanyag kombinációjú bankjegyek alkalmazását részesíti elõnyben (például a két "világpénz" mint az amerikai dollár, vagy az euró esetében is).

A nemzetközi kibocsátói tapasztalatok szerint a papírgyártási és nyomdaipari technológiák folyamatos fejlõdésének köszönhetõen a papír alapú bankjegyek esetében továbbra is magas fokú hamisítás elleni védettség érhetõ el, továbbá az elmúlt évek során jelentõsen növekedés volt elérhetõ a bankjegyek élettartamát illetõen, miközben elõállításuk is költséghatékony - véli az MNB.

Tulajdonképpen a miénk sem papír

A Magyar Nemzeti Bank 1997-tõl kezdte meg a jelenleg forgalomban lévõ bankjegyek kibocsátását. A bankjegyek papír alapanyaga a Diósgyõri Papírgyár Zrt.-ben készül, a bankjegyek nyomtatása a Pénzjegynyomda Zrt.-ben történik. A bankjegyeket Vagyóczky Károly grafikusmûvész tervezte. A bankjegypapír alapanyaga gyapot (Ez teszi lehetõvé, hogy a bankjegy kézrõl- kézre járva, hajtogatva, gyûrve is sokáig felismerhetõ és forgalomképes maradjon), alapszíne fehér, címleteinek mérete azonos (154 mm x 70 mm).

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet is tartalmaznak. Ezek között vannak szabad szemmel láthatók, és olyanok is, melyek speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésû biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!