2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Miért hempereg a kutya?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-29 15:26:27
Legyen az bármi, ami számunkra meglehetõsen bûzös dolog, kutyánk szívesen meghempergõzik benne.

Kutyagumi, lócitrom, elhullott állat teteme, szóval legyen az bármi, ami számunkra meglehetõsen bûzös dolog, kutyánk szívesen meghempergõzik benne.

 

De miért teszi, mi jó neki ebben? Értetlenül állunk e szokása elõtt. Pedig a válasz igen egyszerû: õsi vadászösztöne kényszeríti.

 

Figyeljük csak meg: a hempergés során fõleg a nyakát és marját próbálja "beillatosítani". Mindezt teszi azért, hogy a vadászat során elfedje saját szagát, megtévesztve ezzel áldozatát. Bár a szokásos esti séta során nem valószínû, hogy kutyánk bármit is le tudna vadászni, ösztöne mégis mûködik. Kutatók megfigyelték, hogy a kutya ezt akkor is megteszi, amikor éppen ellenkezõ a cél: a saját szagának felerõsítése. Ilyenkor többnyire saját, illetve társainak ürülékébe fekszik bele.

Ez a falkaszellem megõrzése és a dominanciaharcok miatt "szükséges". De a tudósok felfigyeltek arra a jelenségre is, hogy a felfedezõ körútról visszatérõ, a prédaállat ürülékébe hempergõzött eb vadászatra ösztönzi társait is.

Leszoktatás

Tehát a bûzben hempergés a kutya számára természetes viselkedés, évszázadok óta rögzült szokás, így errõl nehezen szoktatható le. A megoldás a megelõzésben rejlik.

A cikk a www.haziallat.hu oldalon folytatódik »

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!