2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A vízügyi fõigazgató szerint megfelelõ az árvízvédelmi rendszer állapotaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-22 17:36:26
Magyarországon az árvízvédelmi rendszer készen áll az árvizek fogadására, védelmi biztonságot veszélyeztetõ hiányosság nincs - jelentette ki az Országos Vízügyi Fõigazgatóság (OVF) fõigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Molnár Béla az országban mûködõ 12 területi vízügyi igazgatóság õszi ellenõrzõ, felmérõ tevékenységének eredményét ismertetve elmondta: a védmûvek védképessége megfelelõ, csak 23 ponton vannak hiányosságok, amelyet az OVF jelentett a kormánynak, és ennek eredményeként 14 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre a szükséges munkák elvégzésére. Idesorolta a fõigazgató holtág-keresztezések, különbözõ töltésrepedések illetve bizonyos szivárgási helyek megszüntetését.

Molnár Béla aláhúzta: a jelzett hibák azért alakulhattak ki, mert az idén nagyon nedves és nagyon száraz idõszak is követte egymást, ez pedig megviseli a földbõl készült árvízvédelmi védmûveket, valamint azok környezetét is. Tágulási és zsugorodási folyamatok indulnak el, és ezek következményeit helyre kell állítani. Ez a munka érdemben csak akkor végezhetõ el, amikor a folyókon úgynevezett kisvizes idõszak van, tehát a víz nem éri ezeket a töltéseket.

A fõigazgató beszámolója szerint a vízügyi ágazat az idén is elvégezte a 12 vízügyi igazgatóság területén az árvízvédelmi mûvek õszi felülvizsgálatát, amelyet jogszabály ír elõ. A vizsgálatok szeptemberben kezdõdtek, és decemberben fejezõdnek be az értékeléssel, valamint a feladatok meghatározásával. Láng István, az OVF mûszaki fõigazgató-helyettese, az Országos mûszaki irányító törzs vezetõje emlékeztetett arra, hogy a vízügyi szakembereknek 2013-ban két súlyos áradást kellett kivédeniük, a tiszai és dunai árvizet.

Ismertetése szerint az idén elsõfokú árvízvédelmi készültség az országban 122, másodfokú készültség 87, míg harmadfokú árvízvédelmi készültség 85 napig volt. A rendkívüli készültség 46 napig tartott. Belvízi védekezéssel 307 napot töltöttek 2013-ban a vízügyesek. Emellett a vízminõség-védelmi gondok 352 napos védekezést tettek szükségessé. Tájékoztatott arról, hogy az õszi ellenõrzõ és felmérõ bezárások során a szakemberek megvizsgáltak 4180 kilométer elsõrendû védvonalat, valamint 85 kilométernyi csatornát, megnézték a szivattyútelepek, sõt a gátõrházak állapotát is.

Ez alapján megállapították, hogy az árvízi védvonalak és a belvízcsatornák fenntartottsága nõtt, több a lekaszált a töltés és kitisztított csatorna. A fõigazgató-helyettes elmondta: a védelmi eszközök rendelkezésre állnak, az árvizek utáni nagy volumenû helyreállítási munkák még folynak. Mintegy 3 milliárd forint értékû munkáról van szó - jelezte. Beszámolója szerint a vízügyi mûtárgyak állapota az elõzõ évekéhez hasonló. A nagyvízi medrek állapota ugyanakkor rossz, nincs mindig elegendõ hely az árvizeknél a víz levonulására. Ezen változtatni kell, különben az árvíz-szintek növekedésével kell számolni. Emellett az árvízi védekezéshez használt gépek is elöregedtek, a géppark felújítását el kell végezni - tette hozzá.

Közölte, hogy az árvízi helyreállítási munkákat várhatóan 2014 nyaráig befejezik. A feltárt biztonsági hiányosságok kompenzálására 23 ponton harmadfokú figyelõszolgálatot rendeltek el kedden, és a szükséges erõforrásokat ezekre a helyekre csoportosítják. A nagyvízi meder használatát új jogszabállyal kívánják szabályozni. Szólt arról, hogy a közfoglalkoztatottakat szeretnék az eddiginél jobban bevonni a vízügyi munkák elvégzésébe, mert ezen a területen jók a tapasztalatok. A mostani, mintegy 19 ezres létszámot 25-26 ezerre kívánják emelni - mondta Láng István.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!