2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Kidobott pénz a multivitamin?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-22 17:57:04
Szakemberek kijelentették, hogy az étrend-kiegészítõk nem szükséges, hatásuk káros is lehet. Ezt a megfogalmazást három nagy kutatásra alapozva tették és szimpla pénzkidobásnak nevezték ezen szereket.

Bizonyára elég sok olvasónk szed különbözõ étrend-kiegészítõket és itt most nem az edzésekhez, sportokhoz ajánlott porokra gondolunk elsõsorban. Sokkal hétköznapibb szerekrõl van szó, melyeket akár gyermekeink számára is szinte kötelezõvé teszünk, mert azt halljuk mindenhonnan, hogy például a multivitaminok segítenek a betegségek megelõzésében. Ma azonban szakemberek három nagy kutatásra, tanulmányra hivatkozva leszögezték, hogy a harcnak vége, immáron megdönthetetlen bizonyíték van a kezükben arra, hogy ezen kiegészítõk szedése nem elég, hogy teljesen haszontalan és puszta pénzkidobás, hanem ártalmas is lehet.

Az Annals of Internal Medicine december 16-i számában megjelent nagy tanulmány szerint nincs semmi bizonyíték arra, hogy a különbözõ multivitaminok illetve ásványi anyagok megelõzi vagy lelassítja az értelmi hanyatlás vagy az olyan krónikus betegségek, mint a rák, szívbajok kialakulását. "Az üzenet egyszerû: a legtöbb kiegészítõ nem elõzi meg a betegségeket vagy a halált, így szedésük nem indokolt és kerülendõ" - áll a szakemberek véleményének összesítésében.

"Egymás után jönnek ki az olyan tanulmányok, vizsgálati eredmények, hogy ezen étrend-kiegészítõk nem jók semmire, ennek ellenére az Egyesült Államokban is rekordot ért el az értékesítésük az idén" - árulta el véleményét Dr. Edgar Miller, a Johns Hopkins University professzora. Ugyanakkor a vitaminok szedése pszichológiai indokokkal magyarázható, hiszen az ezt szedõ emberek legtöbbje olyan étrenddel rendelkezik, amely szerinte nem pótolja a szervezetének szükséges ásványi anyagokat és így szükségesnek érzi bevinni más módon ezeket az étrendjébe.

Ennél azonban jóval fontosabb, hogy viszonylag sok, önmagát vitaminnak nevezõ szerrõl derült ki, hogy ártalmas az emberi szervezetre. Klinikai tesztek alapján ma már tudjuk, hogy az E- és A-vitaminok túlzott fogyasztása illetve a béta-karotin szedése jelentõsen növelte a halálozások számát, hiszen rossz hatással voltak a tüdõrákra például (meggyorsította a terjedés folyamatát és ezzel a halált is). "Az ügyet lezártnak tekinthetjük" - fejezik be a szakemberek a cikkben. "Egy átlagos felnõtt esetében az ilyen jellegû készítmények napi szedése nem hogy teljesen felesleges, de még káros is lehet."

"Az ipar próbálja azt az érzetet kelteni bennünk, hogy hiányosak vagyunk, fogyatékosak ezen vitaminok nélkül, ám ez nem igaz" - fejezte be Miller. "Több, szabadon választott kutatás is bebizonyította ennek ellenkezõjét és rámutatott, hogy nincs semmi hasznunk ezen szerekbõl." A cégeknek viszont annál nagyobb ez a haszon, hiszen 2010-ben 28 milliárd dolláros bevételt könyvelhettek el az Egyesült Államokban (Európában is hasonló az adat) és azóta csak növekszik a piacuk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!