2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Tippek és trükkök: így érdemes nekivágni a hidegnekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-25 16:43:39
Téli kirándulás közben kifejezetten ellenjavallt, utána pedig kifejezetten jót tehet egy pohár forralt bor vagy kupica pálinka. A kis mennyiségû alkohol otthon, a fûtött szobában jól segíti átmelegedni a téli erdõbõl hazatért kirándulót.

Ezt mondta a természetjáró szövetség elnöke, aki öltözködési tanácsokat is adott a Kossuth Rádióban.Sokan rosszul mérik fel a városi, belterületi környezet és a beépített részektõl távoli kirándulóhelyek idõjárása közti különbségeket. A természetjáróknál rendszeres probléma, hogy a városi idõjárásból indulnak ki, és alulöltözöttek a túrázáshoz. Nem szabad elfelejteni, hogy az erdõterületen, fõleg a magasabban fekvõ régiókban, vagy a szûkebb völgyekben akár 8-10 fokkal is hidegebb lehet, mint bent egy nagyobb településen – mondta a Napközben keddi adásában Lomniczi Gergely. a Pilisi Parkerdõ Zrt. kommunikációs vezetõje.

Emellett nem csak hûvösebb lehet a természetben, de a várostól eltérõen a 400-500 méternél magasabb hegyeken hó is fedheti már a tájat. A Pilisben vagy Dobogó-kõ környékén már nyugodtan lehet hóval számolni. Ez azt jelenti, hogy a lábbelit is alaposan és gondosan kell megválasztani. Tehát mindenképpen magas szárú, vízálló cipõt, bakancsot érdemes felvenni, aminek nem árt, ha csúszásgátló talpa van, hiszen a kirándulók által kitaposott havas utak nagyon hamar jegessé válnak – tette hozzá Lomniczi Gergely.

Gyõri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója a Kossuth Rádió mûsorában ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy a téli kirándulásokon nagyon fontos a megfelelõ öltözet. Hozzátette: a mondás szerint a téli túrán nincs rossz idõjárás csak helytelen öltözet. Azzal egészítette ki a Pilisi Parkerdõ munkatársának tanácsait, hogy nagyon fontos a réteges viselet és különösen oda kell figyelni a végtagok vérkeringésére, melegen tartására, illetve arra, hogy a hidegtõl jól védõ sapkát, sálat is viseljen a kiránduló. Ugyancsak nagyon fontos a hidratáció, vagyis a folyadékpótlás. Ha a kirándulók ezeket a tanácsokat megfogadják, biztos, hogy télen is élmény lesz számukra a túrázás.

Sokan nem gondolnak rá, hogy a természetjáró legnagyobb ellensége ilyenkor a víz, az, ami kívülrõl áztatja át a ruházatot, és az, ami belülrõl jön, vagyis az izzadság – utóbbi, ha átáztatja a pólót és lehûl, megfázást okozhat. A cél, hogy a hólevet, esõt kizárja az ember, az izzadságot pedig engedje elpárologni, ezért a jó ruházat legalább háromrétegû. Ideális esetben az elsõ réteg modern tapadós túraruha, ami párologtat, nem víztartó, így az alapanyaga nem pamut, hanem mûszál. A második réteg szintén jó, ha szintetikus. Ennek az a szerepe, hogy lehetõvé tegye a hõcserélést, és ugyanakkor melegítsen. A feladatra jellemzõen polárfelsõk alkalmasak. A harmadik az úgynevezett protektív vagy védõréteg, amely a széltõl, csapadéktól óvja a túrázót.

Téli túrán a folyadékpótlásnál nagyon lényeges, hogy nem szabad hideg italt inni, mert az nagyon sok energiát von el a szervezettõl, azzal, hogy testünknek még azt is föl kell melegítenie. A jó választás tehát például a meleg tea lehet, sõt, ha úgy helyezik el a forrón eltett italt a hátizsákban, akkor menet közben, kívülrõl is melegíti a testet.

Az alkoholtartalmú italokkal túra közben az a baj, hogy növelik ugyan a hõérzetet, de értágító hatásúak, ami azt jelenti, hogy nagyobb lesz a hõleadás, így gyorsabban hûl az ember kint a szabadban. Emellett az alkohol a koncentrációra és az egyensúlyérzékre is rosszul hat, ami a csúszós, göröngyös úton rosszul jöhet. Egy jó túra után, otthon , a meleg szobában azonban egy jó pohár forralt bor vagy kupica pálinka biztosan jól segíti az átmelegedést – mondta Gyõri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!