2024. április 24. Szerda, György.
 
Hogy éljük túl az ünnepek utáni búskomorságot?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2013-12-27 19:05:51
Hogy éljük túl az ünnepek utáni búskomorságot?

Miután egész hónapban – sõt akár egész évben – erre az idõszakra vártunk, bizony sokunknak nehezére eshet az ajándékok kibontása, az ünnepi dalok eléneklése, a finom sütemények elfogyasztása és persze a megérdemelt pihenés után visszaállni a dolgos hétköznapokba. Ez néhányunknak nem is olyan egyszerû. Az ünnepek érzelmi hullámvasútjáról lelépni sokaknak felér egy pszichológiai ostorcsapással. Hogy ezt a túlzott engedékenység miatti bûntudat, a kielégítetlen elvárások, vagy a magányba való visszatérés okozza, az változó, ami azonos, az ünnepek utáni depresszió – idézi a Huffington Post cikke Jenn Savedge-t. A szerzõ szerint, ez annyira elterjedt érzés, hogy az Egyesült Államokban és Angliában már külön kifejezés is van rá: „post-holiday blues”, aminek magyarul leginkább az ünnepek utáni búskomorság felel meg.

A szomorúság, bûntudat és düh akár a valódi depresszió tüneteit is produkálhatják a levertségtõl az egészen aggasztó szimptómákig, mint az álmatlanság, ingerlékenység, étvágytalanság vagy épp túlevés, koncentrációs zavarok, szorongás – írják, s rögtön megoldást is kínálnak, arra, hogyan ne hagyjuk eluralkodni ezeket az érzéseket magunkon, s kezdjük újra a régiként az új évet.

 

Engedjünk, de csak egy kicsit

Az teljesen normális, hogy a barátokkal való vidám együttlét, a hazai koszt és a karácsonyfa körüli játék után nehezünkre esik visszatérni a hétköznapokba, de azt nem szabad hagynunk, hogy az érzés eluralkodjon rajtunk. Ezért…
…készítsünk terveket!

Tervezzük meg például az edzéseket ahhoz, hogy tavasszal le bírjunk futni öt kilométert, vagy utazzunk el egy hétvégére, esetleg hívjunk fel egy olyan barátot, akivel nem tudtunk az ünnepek alatt találkozni. Adjunk magunknak valamit, ami miatt örömmel tekintünk a jövõbe, s nem a hátunk mögött ünnepet siratjuk.

 

Egészséges választások

Bár érzelmileg nehéz ez az idõszak, ezt oldhatjuk azzal, hogy a nagy zabálások után egészséges ételeket fogyasztunk és némi mozgást is beiktatunk. A testünknek és a szellemünknek is jót tesz majd, ha a negatív spirálból kiszakítjuk.

 

Járjunk el

Miután az ünnepekkor sok emberrel találkoztunk, érthetõ, hogy szívesen kuckóznánk be otthon, fõleg mikor ránk tör a búskomorság. Ám ha nem tesszük, hanem ugyanúgy kimozdulunk otthonról, összefutunk a barátokkal, családtagokkal, akkor szépen, napról napra visszaáll az élet a régi kerékvágásba.

 


Kérjünk segítséget

Ha az ünnepek utáni búskomorság nagyon eluralkodik rajtunk, ne féljünk segítséget kérni, akár a közeli családtagoktól, akár egy profitól. A neve ellenére ugyanis ez a búskomorság egy komolyan elterjedt lelkiállapot, s nem kell vele egyedül megküzdenünk. Hívjuk fel az anyukánkat, barátunkat, vagy az orvosunkat és mondjuk el neki hogyan érezzük magunkat. Már csak attól az érzéstõl, hogy valaki figyel ránk, jobban leszünk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!