2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Madáretetés: erre kell figyelniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-27 20:36:09
Folyamatosan és kitartóan kell a madarakat etetni télen, ugyanis ha abbamarad, lehet, hogy belepusztul az állat, hiszen hozzászokott az etetõhöz. Milyen a helyes módszer, és melyek az általános viták? Szakértõk válaszoltak a Kossuth Rádióban.

A madarak kedvelt és tápláló eleségei kerültek fel Pécsett a fenyõfára. Immár ötödször szervezi meg a Köztársaság téri óvoda a város zöldóvodáinak azt az ünnepséget, ahol a gyerekek által készített étkeket függesztik ki közösen a madarak karácsonyfájára. Az eledelek környezettudatosak, kenyeres, élesztõs táplálékok nem, inkább magvak és dióbél került fel a fára – foglalta össze Somogyiné Papp Éva, a pécsi Városközponti Óvoda Köztársaság Téri Tagóvoda munkatársa a Kossuth Rádió Napközben címû hétfõi adásában.

A madárajándékok elkészítését megfelelõ elõkészítés elõzte meg Pécs tíz zöldóvodájában – folytatta. Ezalatt a gyerekek megtudták, hogy miként kell a madarakat etetni télen, milyen eleséget lehet és milyeneket nem szabad adni nekik. A szülõk rákényszerültek, hogy a gyerekekkel együtt készítsék el az elemózsiát, ami által nemcsak a lurkók tanultak, hanem a szülõk is. Az ilyen és az óvodákban készített eledelek kerültek aztán fel a madarak karácsonyfájára – fejtette ki Somogyiné Papp Éva.

Télen is, ne csak nyáron


A madarak megfelelõ táplálásáról Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) társadalmi kapcsolatok igazgatója beszélt a Kossuth Rádióban. Elmondta: az állatokat ugyanolyan fontos itatni télen is, mint nyáron. A hiedelmekkel ellentétben a macskás területeken is lehet etetni a madarakat, de magasra, legalább fejmagasságba kell helyezni az etetõt, hogy a madarak ne szolgáljanak könnyû zsákmányként a cicáknak – mutatott rá Orbán Zoltán.

A mûsorban kiemelte azt is, hogy a téli madáretetés nemcsak a madarakról, hanem az emberekrõl is szól. Az etetéssel, itatással ugyanis akár a nyolcadik emelethez is oda lehet vonzani az állatokat, ami által az emberek természet-megfigyelési élményhez jutnak és környezettudatosabbá válnak.

Fontos, hogy a megfelelõ legyen a táplálék – állapította meg. A kenyérrel alapvetõen nincs probléma, ám ha kirakják a téli, párás idõbe, és nem eszi meg azonnal a madár, akkor elkezd erjedni, megpenészedik, ami gyomor- és bélgyulladást okozhat az állatoknak, ezt tehát kerülni kell – húzta alá.

A mûsorban az odúkról Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportjának vezetõje számolt be. Kiemelte, hogy ha eddig nem történt meg az odúkihelyezést, akkor lehet még pótolni, ha igen, akkor viszont ideális az idõ a kitakarításra. Erre fõként azért van szükség, mert a korábban az odúban fészkelõ madarak után bennmaradt fészekanyag tele van élõsködõvel – magyarázta.

Az odúkészítésrõl minden megtalálható az MME honlapján.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!