2024. április 19. Péntek, Emma.
 

500 millió eurós hitelszerzõdést írt alá Baranyay László, az Európai Beruházási Bank alelnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A növekedésbarát gazdaságpolitika és a tartósan fegyelmezett fiskális politika eredményeként sikerült fékezni - reagált a szaktárca az MNB kedden közzétett jelentésére.

Az elõzetes adatok szerint november végén 23 915 milliárd forint volt a központi költségvetés adóssága, ami a szeptember óta alkalmazott ESA2010 módszertan szerint a bruttó hazai termék (GDP) 76,1, a korábbi (ESA95) számítás szerint 78,0 százaléka - derül ki az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) honlapján olvasható legfrissebb adatokból.

November végére "mindenféle számítás" szerint a múlt évi szint alá csökken a teljes államadósság - jelentette be Borbély László András az Államadósság Kezelõ Zrt. általános vezérigazgató-helyettese az M1 Ma reggel címû mûsorában.

A külföldi részesedés aránya 2014 végére 53 százalékra csökkenhet, 2015-ben pedig már a belföldi források lehetnek túlsúlyban – mondta a Ma reggelben az ÁKK vezérigazgató-helyettese. A belföldre fizetett kamatokat itt használják fel, ami segítheti a GDP-növekedést is - hangsúlyozta Borbély László.

Az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese szerint kedvezõ esetben már jövõre az államadósság nagyobb része lehet belföldi kézben - írta a Magyar Nemzet.

Az államháztartás második negyedévi hiánya 302 milliárd forintot, a negyedéves bruttó hazai termék 4,0 százalékát tette ki, az államháztartás adóssága június végén a GDP 85,1 százalékán állt a három hónappal korábbi 84,4 és a múlt év végi 79,4 százalékkal szemben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank elõzetes pénzügyi számláinak adataiból. Az adósság GDP-arányos szintje 2010 közepe óta elõször emelkedett a 85 százalékos szint fölé (akkor 85,6 százalékon tetõzött).

Év végére a tavalyi érték alá csökkenhet az államadósság szintje - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelõs államtitkára.

Ezért elsõsorban olyan szervezeteket ellenõriz, amelyek tevékenysége a mutató alakulása szempontjából jelentõs - mondta Domokos László elnök egy konferencián.

De ez is természetes, ahogyan az is, hogy év elején megugrott - magyarázta a Ma Reggelben az Államadósság-kezelõ Központ vezérigazgató-helyettese. Borbély László szerint a sajtó hajlamos eltúlozni a lejáratok a jelentõségét.

Csökkent az államadósság2013-11-18 10:37:01

Szeptember végén a bruttó hazai termék (GDP) 79,7 százalékára csökkent az államháztartás úgynevezett maastrichti adóssága és ezzel idén elõször ismét a 80 százalékos szint alá süllyedt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfõn nyilvánosságra hozott adataiból.

Augusztus 12-ig visszafizeti Magyarország az IMF-hitelbõl még meglévõ 2,2 milliárd eurót (mintegy 660 milliárd forintot) – ezt levélben közölte a nemzetgazdasági miniszter a Valutaalap igazgatójával.

Miközben 2012 év végén már nem voltunk a tíz legeladósodottabb Európai Uniós ország között, 2013 március végére ismét a tizedik helyre sorolta hazánkat az Eurostat.

Májusban is nõtt a központi kormányzat bruttó adóssága, ami azt is jelenti, hogy ez már a negyedik egymást követõ csúcsra emelkedés. Öröm az ürömben: a mostani növekedés tényleg minimális.

Bár korábban nagyon úgy tûnt, hogy májusban végre csökkenhet az adósságunk szintje, a megugró PEMÁK-értékesítés azonban lehet átírta a korábbi számításokat.

Jön a Békekölcsön 2.02013-06-11 10:27:17

A kizárólag természetes személyek által, legalább 5 millió forint elhelyezésével megnyitható Stabilitás Megtakarítási Számla (SMSZ) bevezetésével az államadósság devizaszerkezetét kívánja javítani az Országgyûlés gazdasági és informatikai bizottsága a parlamenthez benyújtott módosító javaslata szerint.

78,6 százalékra csökkent a harmadik negyedévben az államadósság GDP-arányos mértéke, de úgy, hogy közben több hitelt vettünk fel, mint amennyit visszafizettünk. Az eredeti tervektõl igen messze van az adósságráta.

Két év leforgása alatt másodszor kerül a kvázicsõd szélére az USA a két politikai oldal megegyezésre képtelen hozzáállása miatt. Lehetséges, hogy a politikusok a gazdasági visszaesést is bevállalják, hogy ne kelljen a vitában engedniük?

Katasztrofális válság fenyeget
Az USA a világtörténelem legnagyobb adósa, adóssága pedig évrõl évre halmozódik, ebbõl fakadóan pedig minden egyes újabb válság egyre súlyosabb lesz.

 

« 1. oldal »