2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A magyar gazdák hamarosan kemény versenyre számíthatnak Ukrajnából. 2016-tól keleti szomszédunk nem exportálhat mezõgazdasági termékeket és élelmiszereket Oroszországba, életbe lép viszont az Európai Unióval kötött kereskedelmi egyezmény, a vámok nagy része megszûnik. Ezzel eltûnik Magyarország egyetlen elõnye az uniós piacokon. Ukrajna legnagyobb mezõgazdasági exportcikke a gabona, épp, mint Magyarországé. Az ukrán ipar romokban hever, a mezõgazdaság viszont versenyképes, és rengeteg benne a fejlõdési potenciál.

Ezt mondta a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelõs államtitkára Szabadszálláson, a helyi gazdakör térségi fóruma elõtt tartott sajtótájékoztatón.

A 100 százalékban magyar tulajdonban lévõ Univer Product Zrt. a csütörtökön átadott 3,5 milliárd forintos beruházással megháromszorozta eddigi 25 ezer tonnás nyers paradicsomfeldolgozó-kapacitását Kecskeméten.

Az Iskolatej Program keretében 263,4 millió forint támogatást fizetett ki a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a napokban a 2013/2014-es tanévre vonatkozó támogatás részeként – tájékoztatta a hivatal kedden az MTI-t.

Bár a cukorbetegség nevében ott a cukor, egész eddig a cukorfogyasztás és a cukorbetegség közötti közvetlen kapcsolatot tudományosan nem igazolták. Egy új tanulmány azonban megmutatja ezt az összefüggést, ami jelentõségében ahhoz hasonlítható, mint amikor az 1960-as években feltárták a dohányzás és a tüdõrák közötti kapcsolatot.

Elúszhat az állami bank állam által biztosított félmilliárdja, amit a kínai túrórudigyárra adtak egy kínai cégnek csaknem két éve. Azóta se a gyártás, se a hiteltörlesztés nem kezdõdött el, és reklámra is hiába adtak százmilliókat.
« 1. oldal »