2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Nehéz kiszámítani, mibõl mennyi fogy az ünnepi lakomákon, mennyire lesz szükség, ha berobbannak a rokonok, barátok. Nem kell kétségbeesni, ha a sáskahad levonulása után eláraszt bennünket a maradék. Isteni fogásokat varázsolhatunk a madárlátta sültekbõl, süteményekbõl is.

Sokkal többet vagyunk hajlandóak költeni azokra az ételekre, amikrõl azt gondoljuk, egészségesek. Bio, teljes kiõrlésû, csökkentett cukor-, zsír- és szénhidráttartalom. Sok élelmiszert azonban teljesen feleslegesen veszünk meg horror összegekért.

Rendhagyó módon áprilisban nem egy gyógynövényt mutatunk be, hanem egy egész csokrot. Ilyenkor a gyûjthetõ vadnövények sora igen sokszínû, érdemes kipróbálni és megkóstolni õket.

Allergiás reakciót, fulladást és mérgezést is okozhatnak.

Fõzés közben sokan dilemmázunk, és próbáljuk megérezni, hogy milyen ételhez milyen fûszer illik. A repertoár igen széles, megpróbálunk picit segíteni.

Vannak olyan, ételekkel kapcsolatos tévhitek, melyekkel kapcsolatban fel sem merül bennünk, hogy ne lennének igazak. Pedig ki hitte volna, hogy a szerencsesüti nem kínai, az almáspite nem amerikai.

Az alvás minõsége mindig hatással van a következõ napunkra. De mit együnk annak érdekében, hogy pihentetõ legyen az éjszaka?

Mit együnk a nagy hidegben?2015-01-12 17:45:48

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége azt tanácsolja: ne télen sanyargassuk magunkat diétával.

Nincs még egy olyan ellentmondásos étel, mint a sertéshús. Nálunk szerencsére nem tiltott, sõt!

Az új közétkeztetési rendeletet célja, hogy a gyerekek egészségesebb ételeket kapjanak az óvodákban és iskolákban - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár.

A savanyú káposzta az a savanyúság, amelybõl minden télen rengeteget kellene fogyasztanunk. Kérdés, hogy melyik káposztát választjuk!

A kölest nemcsak tápanyagtartalma miatt kell szeretnünk! Egyike azon kevés teljes gabonáknak, melyek gluténmentesek és lúgosítanak.

Gyûlölöd, netán imádod? Melyik táborba tartozol? Mert kevés olyan fûszer jut eszembe, amely annyira megosztaná az embereket, mint a friss koriander.

A cukkini minden évben bõségesen terem, legyen akár negyven fokos hõség vagy hûvös, esõs nyár: a növény rendületlenül terjeszkedik, és terem a kertben.

Hónap végén kiadós ebéddel és vacsorával ellátni a családot nehéz feladat lehet. Sok háztartásban ilyenkor paradicsomleves és krumplistészta kerül az asztalra, pedig nem is gondolnánk, hogy néhány egzotikus étel milyen olcsó lehet.

A kolbászmérgezésnek is nevezett botulizmus elnevezése azt sugallja, hogy a mérgezés csak húsárutól alakulhat ki, pedig a legtöbbször zöldségek-gyümölcsök okozzák. Hogyan elõzhetõ meg a tipikusan házi készítésû, kézmûves termékek esetében kialakuló fertõzés?

Érdemes odafigyelnie annak, aki jó minõségû fagylaltot vagy jégkrémet akar vásárolni, ellenkezõ esetben sok minden megtévesztheti. Baj lehet például a csokoládé- és a levegõtartalommal is: elõzõbõl gyakran túl kevés, utóbbiból túl sok kerül a hideg édességbe.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hosszú, több hétig tartó eljárás keretében vizsgálja azokat a termékeket, amelyek a gyanú szerint az ételmérgezést okozták – válaszolta a hivatal hétfõn az MTI kérdésére. Egyben megerõsítették, hogy a betegeket ellátó orvosok megállapították a botulizmust, a Nébih pedig ennek forrását vizsgálja laboratóriumaiban.

A kolbászmérgezésként ismert botulizmus veszélyére figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), eddig négyen betegedtek meg. A hatóság egy kistermelõ tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, termékeit begyûjtik.

A transzzsírsavakkal kapcsolatban régóta tart a nemzetközi „elmélkedés”. A szakemberek korlátozott és óvatos fogyasztásukra hívják fel a figyelmet.

Hal, tenger gyümölcsei, olívaolaj, zöldség, gyümölcs, tésztaételek és bor – a mediterrán étkezés alapvetõ élelmiszerei. Brit kutatók szerint mindez jótékonyan hat a vérnyomásra.

A helyes táplálkozás egészségre gyakorolt kedvezõ hatásairól rengeteget hallottunk már, ám a jó étrend a hangulatot is pozitívan befolyásolhatja. Az effektus a szakemberek szerint kettõs irányú: nemcsak az ételek vannak hatással a hangulatra, hanem jó- vagy rosszkedvünk függvényében választjuk ki az elfogyasztandó élelmiszereket is.

Itt az ideje, hogy leegyszerûsítõ elképzeléseinket, miszerint a táplálékban lévõ összetevõk pusztán alapanyagok szervezetünk felépítéséhez, lecseréljük, és belássuk: élelmiszereink komplex hormonális koktélok.

Hatalmas kertünk van, és benne nagyon sokféle gyümölcs megterem: a korai szamócától, a kései szilváig, szõlõig, sõt még berkenye és csipkebogyó is.

Már épp elfogna minket a pánik üres pénztárcánk láttán, amikor felfedezünk a zsebünkben egy kétszázast. De még így is azon gondolkodunk, vajon hogy nem fogunk éhen halni ennyi pénzbõl.

« 1. oldal »  Következő »