2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Jótékonysági rongyos bálra hívták a mulatni vágyókat március 1-jén az óvoda dolgozói.

 

Holló László képeibõl nyílt kiállítás az Újirázi plébánián, ahol megjelentek Komádiból Tóth Ferenc polgármester és felesége Tóthné Dr. Diószegi Annamária, Hidvégi László alpolgármester, Balogh Sándor református lelkész, önkormányzati képviselõk, Gulyás János a Keresztény Értelmiség Szövetségének tagja és családja, Furák Károly Újiráz polgármestere, Dr. Dénes Zoltán plébános, kanonok, Várfi András Gyomaendrõd polgármestere, Dr. Szonda István a Gyomaendrõdi Tájház és Helytörténeti Múzeum vezetõje, Dr. Ujváry Zoltán emeritus, Dr. Bartha Elek tanszékvezetõ, egyetemi tanár a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékérõl. Valamint ott voltak a helyi, a környezõ települések katolikus, református egyház tagjai és a mûvészet iránt érdeklõdõk is.

 

 

Dénes Zoltán, katolikus plébános immár 20. alkalommal szervezte meg a falusi disznóvágást, február 8-án.

 

Újiráz alapításának 100.évfordulóját ünnepelték a kis település lakói 2012. október 13-án és 14-én. A kétnapos rendezvény ünnepi szentmisével és emlékünnepséggel indult.

Szombaton délután a Csökmõi Ifjúsági Fúvószenekar és a Szeghalmi Mazsorett együttes felvonulása nyitotta meg az ünnepséget, amit immár húsz éve, 1992 óta rendez meg a falu. Ezután - ahogy az ilyenkor lenni szokott - a katolikus lakosság szentmisére vonult a templomba, ahol Dénes Zoltán, a falu Zoli atyája emlékezett meg a jeles évfordulórólmajd. Ezt követõen a templom elõtti parkban gyülekezett az ünneplõ közönség. Gajda Róbert, országgyûlési képviselõ, a falu szülötte beszélt arról, milyen fontos, hogy az itt élõk megõrizzék a száz telepes emlékét, tartsák példának kitartásukat, szorgalmukat, amivel a semmibõl élhetõ falut építettek fel éppen száz évvel ezelõtt. Furák Károly polgármester folytatta az emlékezést, megemlítve azt a sajnálatos tényt, hogy Újirázon épp az idén szûnt meg az iskola. A beszéd után a hangulatos parkban,- amit az ünnepség elõtti napokban példás összefogással rendezgettek, szépítgettek az újiráziak - emlékmûvek koszorúzása következett. Az emlékezés koszorúi kerültek az elsõ száz telepes, az I.-II.világháború, és az 1848 és az 1956-os forradalmak áldozatainak emlékmûveire.

 

Az ünnepség része minden évben, hogy ajándékkal köszöntik a falu újszülötteit, legidõsebb lakosait, majd a jubiláló házaspárokat. Ajándékot kapott az elmúlt egy évben született négy kisbaba, a házasságuk 35., 40., 45., 50., és 60. évfordulóját ünneplõk, majd a 85 éven felüli lakosok.

 

Az ünnepség után szórakoztató programok várták a népes közönséget, és Újiráz Dani papájának köszönhetõen, idén is ingyen bográcsból mérték a pörköltet, amibõl mindenki jól lakhatott.  A legnagyobb tömeget a Csík zenekar koncertje vonzotta. A hatalmas rendezvénysátor zsúfolásig telt a helyiekkel és a környékbõl idelátogatókkal. A koncert hatalmas tapsot és tetszést jelzõ sikoltozást váltott ki.

Másnap folytatódott az ünneplés a Körös parti falucskában. A messze földön híres irázi búcsú idén is többezer embert csalogatott a párszáz lelkes településre.

Újirázi Falunap.2012-10-11 22:36:39

Újirázi Falunap.2012-10-09 07:12:18

Újiráz alapításának 99.évfordulóját ünnepelték a kis település lakói 2011. október 8-án. A kétnapos rendezvény ünnepi szentmisével és emlékünnepséggel indult.

Ismét Újiráz került dél-bihar központjába egy hétvégére. A környékbõl ugyanis idõsek, fiatalok egyaránt ellátogattak az október 9-én megrendezett megemlékezésre, falunapra, majd másnap a híres irázi búcsúba.

Együtt voltak a családok2010-09-20 09:34:38

Családi sportnapot szervezett a Nagycsaládosok Újirázi Egyesülete a helyi sportpályán augusztus 20-án.

Gyönyörû, minden kívánalomnak megfelelõ óvodába járhatnak mostantól az újirázi óvodások.

A három kismalac2009-11-20 09:05:38

A három kismalac címû mesét nézhették meg a csökmõi, komádi és újirázi gyerekek november 19-én délután a csökmõi Faluház színháztermében.

Új állatorvos tûnt fel Dél-Biharban az utóbbi idõben. A gazdák még csak most ismerkednek a barátságos fiatalemberrel. Interjúnkban arra kértük, hogy mutatkozzon be az itt élõknek.

Mint minden év október második hétvégéjén, idén is  benépesült az egyébként csendes, párszáz lakosú Újiráz. A falu fennállásának 97. évfordulóját ünnepelték az itt élõk, az elszármazottak, és a környékbõl ide érkezõk.

  Változatos és sokakat érdeklõ programokra használta fel azt a négyszázezer forintot a Nagycsaládosok Újirázi Egyesülete, amit az Észak-alföldi Regionális Iroda által kiírt pályázaton nyertek.

Hivatalosan meg nem erõsített, lakossági információ szerint betörtek az újirázi polgármesteri hivatalba.

Az iráziak lemérték a hétvégén elkészített adventi koszorújukat, és biztosak benne, hogy az övé nagyobb, mint a csengerieké, amelyiket az ország legnagyobb adventi koszorújaként mutattak be a híradások. Már értesítették az egyik országos tévét is, de helyesbítés még nem történt.


Lehet, hogy az ország legnagyobb adventi koszorúját készítették el november 29-én Újirázon. A készítõk legalábbis bíznak benne, hiszen úgy tudják, hogy eddig 10 méter átmérõjû volt a legnagyobb, az övéké pedig 12 méteres.

Kedvezõ volt az idõ az újirázi falunapra és búcsúra október második hétvégéjén. Az egyébként csendes, alig párszáz lelkes faluba vasárnap többezer látogató érkezett.

Mint minden évben, most is mozgalmas lesz október második hétvégéje Újirázon. A környékbelieknek érdemes lesz odalátogatni.

« 1. oldal »