2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A sertés- és a baromfihús kiegészítõ termékek, mint a zöldség és a gyümölcs, nem igazságos, ha az egyiknek alacsonyabb az áfája, állítja a Baromfi Terméktanács. Egy adókulcsra van szükség, és a fogyasztóknak kell eldönteniük, melyik terméket választják.

A meghatározó kiskereskedelmi láncoknál csökkent a sertés tõkehúsok ára az áfacsökkentésnek köszönhetõen, a kisebb kereskedelmi cégeknél, hentesüzletekben azonban még nem mindenhol.

A szolgáltató szektor számos szereplõjének lesz kötelezõ a pénztárgép használata. A masszõrök, a pénzváltók és az italautomaták is be lehetnek kötve az adóhivatalhoz. A nemzetgazdasági miniszter újabb adócsökkentésrõl is beszélt, és elmondta, hogy összehívta a bankvilág szereplõit a hitelezés aktivitása miatt.

Romániában valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a kedvezményes áfakulcsot, ráadásul 2016-tól az általános kulcs is csak 20 százalékos lesz – szemben a 27 százalékos magyar áfával. Ezt ugyanakkor nem mindenki érzi, sok kereskedõ nem is csökkentette az árakat. Magyarországon egyelõre csak annak lehet örülni, hogy 2016-tól csökken a sertéshús áfája 5 százalékra.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyûlési képviselõje a nagyobbik kormánypárt sajtótájékoztatóján kijelentette: az ország gazdasági eredményei lehetõvé teszik az adócsökkentést. Ezért jövõre a személyi jövedelemadó 16 százalékos kulcsát 15-re mérséklik, a sertéshús ÁFÁ-ját pedig 27-rõl, 5-re csökkentik. Ezzel párhuzamosan tovább nõ a kétgyermekes családok adókedvezménye – tette hozzá.

A Baromfi Termék Tanács értetlenül áll Varga Mihályék javaslata elõtt.

Alacsonyabb ÁFÁ-t!2015-03-23 09:13:26

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyûlési képviselõje szerint azzal, hogy az állam idén 40–50 milliárd forintot elvont a szociális ellátórendszertõl, több százezren ellátás nélkül maradtak.

A kisebb áfakulcs a szakma szerint közvetlenül is megmozdíthatná a hazai halpiacot.

Változott az áfatörvény az év elejével, több termék esetében csökkent az adókulcs, módosultak az áfa-mentességre vonatkozó szabályok, és átalakultak részben a bevallási kötelezettséget érintõ változások is.

Változott az áfatörvény az év elejével, több termék esetében csökkent az adókulcs, módosultak az áfa-mentességre vonatkozó szabályok, és átalakultak részben a bevallási kötelezettséget érintõ változások is.

A munkaerõ-kölcsönzésre és az iskolaszövetkezetekre is kiterjeszti a fordított áfázást a kedden elfogadott adócsomag egy kormánypárti módosítás nyomán.

Az általános forgalmi adó egy számjegyûre való, 27 százalékról 10 százalék alá csökkentését javasolta a tejágazatról tartott legutóbbi egyeztetésen is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács - közölte a NAK az MTI-vel.

Januártól bevezetik a fordított áfát a fém- és acélipari termékekre is. Az intézkedéstõl azt várják, hogy visszaszorítja a feketekereskedelmet, az ágazatban dolgozó magyar cégeknek pedig nõhet a termelése. A változásnak köszönhetõen a magyar költségvetés - becslések szerint - 5-6 milliárd forint többletbevételhez juthat.

Július 1-jétõl számos változás lépett életbe Magyarországon.Több bank módosította hirdetményeit, elektronikus lesz az anyakövezés, megváltoztak a versenyjogi, a jövedéki termékekre vonatkozó vámtarifa szabályok és a külföldi mobiltelefon-használat díjai is.

Változik az áfa-törvény2014-06-27 11:24:16

A 2014. július 1-jétõl hatályos módosítás az elszámolási idõszakhoz kötött teljesítések, valamint a részkifizetéses, folyamatos jellegû teljesítések esetében a teljesítés idõpontját a szerzõdés típusától függetlenül a fizetés esedékességére teszi.

Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese szerint nincs megoldás az áfacsalások felszámolására, az áfarendszerben mindig lesznek csalók.

Az alapvetõ élelmiszerek, köztük a baromfihús és az étkezési tojás áfacsökkentése segítheti leginkább a legális ágazati szereplõk hosszú távú mûködését a Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint; a szakmai szervezet a sertésszektorban bejelentett csökkentéssel arányos baromfiágazati intézkedésekben bízik.

Jóváhagyta a parlament a sertésáfa-csökkentést, így január 1-jétõl öt százalékra csökken az élõ- és a félsertés forgalmi adója.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az élõ- és félsertés áfájának csökkentése kizárólag a feldolgozó üzemek érdekeit szolgálja, kifejezetten káros viszont a sertéstartók számára, akiknek a felhasznált takarmányok és más anyagok árában továbbra is 27 százalékos áfát kell kifizetniük, ám az eladott sertések árában az eddigi 27 százalék helyett csak 5 százaléknyi áfát kapnak.

A magyar húsipar csak jelentõs szerkezet-átalakító beruházásokkal tudja visszanyerni a versenyképességét, a béreket pedig emelni kell, hogy az ágazat ne veszítse el a szakképzett munkaerõt – állapította meg a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének Elnöksége a mai ülésén.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeretné, ha az Országgyûlés elõtt lévõ adótörvények tervezetébe bekerülne a sertés- és baromfihúsok áfájának 5 százalékra csökkentése, ennek érdekében a NAK kész a gyors szakmai egyeztetésre.

Nem lesz húsáfacsökkentés, de valószínûleg luxusadó sem a kormányzat jövõ évi adótervei között.

A kormány mintha belátta volna, hogy nem feltétlenül akkor jár a legjobban, ha továbbra is irdatlan magasan tartja a húsok áfáját. Egy 17 százalékpontos csökkentéssel ugyan kiesne egy komoly tétel a költségvetésbõl, az évek óta sanyarú helyzetben lévõ húsipar azonban végre lélegzethez jutna, a vásárló örülne az olcsóbb húsnak, és az évi több mint százmilliárdos feketegazdaságot is vissza lehetne szorítani. Brüsszel azonban még beleköphet a levesbe.

Nem tett le a miniszterelnök a luxusáfa bevezetésérõl. Szakértõk viszont elképzelhetetlennek tartják az extra magas, 35 százalékos áfakulcs bevezetését. Így marad az újabb vagyoni típusú adó lehetõsége. Nagy kérdés azonban, hogy luxusnak számít-e például az esküvõi jegygyûrû, vagy a ballagásra ajándékozott ékszer. Az egyes vámtarifaszámokhoz tartozó termékcsoportokon belül pedig nem lehet érték alapján különféle áfakulcsokkal sújtani az egyes árucikkeket. A jelenlegi áfarendszeren belül is megvalósul az, hogy a nagyobb értékû termékek után több adót kell fizetni, hiszen a magasabb nettó árra nagyobb összegû forgalmi adó rakódik.

 

Az áfa nem hozzáadottérték-adóként mûködik, azt szinte kizárólag a végsõ fogyasztó fizeti, mert az értékesítési láncolat tagjai többféle módon eltitkolják forgalmukat, így az általuk fizetendõ áfa jó részét elcsalják. A fordított adózás bevezetése nem jelent érdemi segítséget, mert a NAV ellenõrzési kapacitásainak lekötése sokszor biztatást jelent a „hagyományos” szektorok áfacsalói számára. A csalás módszerei is egyre kifinomultabbak: már nem a visszaigénylés, hanem az áfa-minimalizálás a divat, sok cég pedig Budapestre költözik és eltûnik a tömegben. Az áfacsalások által okozott kár ezermilliárdos is lehet évente.

« 1. oldal »  Következő »