2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A bázeli bankfelügyeleti bizottság új, szigorúbb szabályok bevezetését fontolgatja, amelyek szerint a kereskedelmi bankok többé nem kezelhetnék automatikusan kockázatmentes eszközként a portfoliójukban lévõ államkötvényeket.

Alig fél órába kerül a számlanyitás az Államkincstárnál. Online regisztráció után, sorban állás nélkül percek alatt túl lehetünk az ügyintézésen, és akár azonnal vásárolhatunk állampapírt. Egyre többen akarják így megúszni az augusztus elsején bevezetett 6 százalékos új adót, a befektetéseket terhelõ EHO-t.

Az elmúlt hónapok számai egyértelmûen azt mutatják, hogy csökkennek a forintbetétek kamatai. A legtöbb banknál már 4,5 százalékot sem adnak a pénzünkre, ráadásul ebbõl még fizetnünk kell a kamatadót, az augusztustól bevezetett egészségügyi hozzájárulást (EHO-t) és a tranzakciós illetéket, ami szintén most fog emelkedni. Mindezek miatt felmerül a kérdés, hogy érdemes-e inkább állampapírban tartani a pénzünk (egy részét), és ha igen, akkor milyen kockázatai vannak ezeknek a megtakarításoknak?

« 1. oldal »