2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

Az elmúlt napokban csapadékosra fordult idõjárás miatt kismértékben újra nõtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) mûködési területén annak ellenére, hogy napi másfél millió köbméter belvizet emelnek át a szivattyútelepek a befogadókba – tájékoztat a kedd reggeli állapotokról a vízügyi igazgatóság közleménye.

A térségben jelenleg 8 ezer 500 hektár van belvíz alatt.

Jót tett az ár- és belvízvédelemnek a két nap csapadékmenetes idõszak.

Kis mértékben tovább nõtt a belvízzel elöntött terület nagysága megyénkben.

Változatlan az árvízi helyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) mûködési területén, két szakaszon van érvényben készültség: a Hortobágy-Berettyó és a Tisza mentén.

Belvíz a 33-as út mellett Hortobágy közelébenHajdú-Bihar – Újabb jelentõs csapadék áztatta Kelet-Magyarország térségét, fokozva a belvízhelyzetet. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Változatlan az árvízi helyzet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) mûködési területén, két szakaszon van érvényben készültség: a Hortobágy-Berettyó és a Tisza mentén.


Árvízvédelmi készültség a Tiszánál TiszacsegénélÁrvízvédelmi készültség a Tiszánál Tiszacsegénél - Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Eddig a februári teljes havi csapadékátlagnak több mint kétszerese hullott le.

Az Országos Mûszaki Irányító Törzs (OMIT) legfrissebb adatai szerint 677 kilométer árvízi védvonalat felügyelnek a folyók mentén és 58 600 hektár területet érint a belvíz.

Fagyra és hóra várnak a gazdák, hogy elpusztuljanak a kártevõk.

Azért, hogy jeges ár se tegyen kárt, kitisztítják a folyó árterét.

Amíg az idõjárás engedi, télen is dolgoznak a kivitelezõk a Berettyó folyó három és fél milliárd forintos árvízvédelmi fejlesztésén - közölte a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) vezetõje csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.

A Dráván, a Rábán, a Lajtán, a Murán és a Principális-csatornán összesen 234 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben.

A tavaly nyári árvíz idején készült fotók kiállításával állít emléket a Belügyminisztérium és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma a védekezésnek.

Az Európai Unió 2020-ig tartó költségvetési ciklusában 200-250 milliárd forintot fordíthat Magyarország árvízvédelemre – mondta Láng István, az Országos Vízügyi Fõigazgatóság mûszaki fõigazgató-helyettese pénteken Baján, az Árvízi veszélyeztetettség Magyarországon 2014 címû konferencia elõtt tartott sajtótájékoztatón.

A magyarországi folyók már mindenhol apadnak. Minden érintett szakaszon elkészült az elõzetes felmérés az árhullám által okozott károkról, több töltésszakaszon pedig megkezdõdtek a helyreállítási munkálatok - közölte az Országos Vízügyi Fõigazgatóság.

A katasztrófák elleni védekezésben elhunytaknak állítottak emlékmûvet a tûzoltónap alkalmából hétfõn Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) székháza elõtt.

Hosszabban elnyúló tetõzés után erõteljes apadásnak indult a Rába vízszintje Körmendnél - tájékoztatta az MTI-t a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetõje.

A vízügyi szakemberek szerint nem várható nagyobb mennyiségû csapadék a napokban, így nem kell újabb árhullámra számítani.

Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság (OKF) összesítése szerint közvetlenül 206 ezer embert veszélyeztetett az árvíz, közülük 1570 ember kellett kitelepíteni. Az árvíz miatt több mint 100 útszakaszon volt érvényben forgalomkorlátozás - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

 

ÖF-be Árvíz – Újabb hajdú-bihari tûzoltók indultak a Dunához
Debrecen, 2013. június 9., vasárnap (MTI) – Húsz tûzoltó indult el vasárnap Hajdú-Biharból, hogy a Duna alsóbb szakaszain segítsen az árvízi védekezésben – közölte Madai Petra, a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivõje az MTI-vel.

Ár- és belvízvédelmi gyakorlatokat végeztek
Furta – A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság minden idõrõl idõre végigjárja a településeket, hogy meggyõzödjön arról elégé felkészültek-e a helyi polgárvédelmi szervezet tagjai – mondta el érdeklõdésünkre Szabó Imre tûzoltó õrnagy az igazgatóság polgár védelmi fõfelügyelõje.

Debrecen, 2013. április 24., szerda (MTI) – A Berettyó torkolati szakszán megszüntette az árvízvédelmi készültséget a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig), a folyón így már sehol nincs védelmi készenlét – közölte Bara Sándor védelemvezetõ szerdán az MTI-vel.

Árvíz/belvíz – Csökken a belvíz a Tiszántúlon
Debrecen, 2013. április 21., vasárnap (MTI) – Egy nap alatt 1500 hektárral csökkent a belvízzel elöntött földek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) területén – közölte Bara Sándor védelemvezetõ vasárnap az MTI-vel.

Újra nyitva a mezõtúri árvízkapu
A Berettyó folyó napok óta végig apad, így péntek délutántól harmadról, másodfokra csökkentette a Tivizig a készültséget Szeghalomnál, 499 centiméteres vízállás mellett. A folyó felsõ szakaszán továbbra is elsõfokú a készültség. Pocsajnál ma reggel 395 centiméter volt a vízállás.

« 1. oldal »  Következő »