2024. április 16. Kedd, Csongor.
 

Újabb írásbelik várnak az érettségizõkre a jövõ héten: a többi között informatikából, biológiából, földrajzból és társadalomismeretbõl adnak számot tudásukról. Az írásbelik május 26-án zárulnak.

Míg angolból 3971-en, oroszból hatan érettségiztek, volt egy diák, aki japánból adott számot tudásáról.

Nem találták különösebben nehéznek a történelem írásbeli érettségi tételeket a diákok, illetve az MTI-nek szerdán nyilatkozva az õ véleményüket is tolmácsoló intézményvezetõk és szaktanárok.

Középszinten a népvándorlás, IV. Béla uralkodása, a reformáció, II. József rendeletei, a jobbágyfelszabadítás, emelt szinten pedig az athéni demokrácia, az XVI. századi világkereskedelem, és Szent István egyházszervezõ tevékenysége is szerepelt a történelem írásbeli érettségi feladatai között szerdán.

Az érettségik harmadik napján a történelem írásbeliket tartják. A köznevelési államtitkárság tájékoztatása szerint középszinten 1 254 helyszínen 74 626 vizsgázó, emelt szinten 113 helyszínen 6 372 diák tesz érettségit ma.

Összességében nem tartották megoldhatatlannak, de könnyûnek sem nevezték az idei matematika érettségi írásbeli feladatokat az MTI-nek kedden, a vizsga napján nyilatkozó intézményvezetõk és szaktanárok.

Az Eduline információi szerint a középszintû matematika érettségi elsõ részében a többi között logikai feladatokat kell megoldaniuk a kedd délelõtt vizsgázó diákoknak.

Az elsõ részben küzdöttek az idõvel, a másodikban a „múzsájuk” volt.

Ma reggel a matematika írásbelikkel folytatódnak az érettségik. Középszinten 1 252 helyszínen 77 236 vizsgázó, emelt szinten 84 helyszínen 3 696 diák ad számot tudásáról.

A diákok szerint kevés volt az idõ a hétfõi magyar nyelv és irodalom középszintû írásbeli érettségi vizsga szövegértési feladatára, a szövegalkotási részbõl pedig legtöbben a novellaelemzést választották – errõl számoltak be középiskolai vezetõk az MTI-nek.

A Magyartanárok Egyesülete szerint az idei magyar érettségi feladatok érdekesek, igényesek, de az összehasonlító verselemzés kivételével meglehetõsen nehezek voltak. Ezt a szervezet elnöke közölte hétfõn az MTI érdeklõdésére.

Remegõ térdekkel indultál el otthonról? Könnyû volt, vagy éppen nehéz? Esetleg valami váratlan történt? Kíváncsian várjuk, te hogyan érettségiztél.

Az irodalomról szóló könyvek világába vezetett az idei középszintû magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi elsõ része, a 40 pontos, 60 perces szövegértési feladatsor Grendel Lajos mûvén keresztül – közölte a köznevelési államtitkárság hétfõn az MTI-vel. Az ezt követõ szövegalkotási feladatnál egy Seneca-idézet, Bodor Ádám Állatkert címû elbeszélése és Tóth Árpád és Jékely Zoltán egy-egy versének összehasonlítása szerepelt.

Grendel Lajos irodalomtörténeti munkájának bevezetõjét kapták a középszinten érettségizõk szövegértési feladatként az eduline.hu információi szerint a hétfõi magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgán. Az ezt követõ szövegalkotási feladatok között Seneca-idézet, Bodor Ádám-novella, valamint Tóth Árpád és Jékely Zoltán egy-egy versének összehasonlítása szerepelt.

A magyar nyelv és irodalom valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel kezdõdnek ma az idei érettségik.

Emlékszel még arra, mit tanultál magyar órán a középiskolában? Tesztünk segítségével megtudhatod, átmennél-e az érettségin! Szigorúak leszünk!

Minden készen áll az érettségi vizsgákra, amelyek a magyar nyelv és irodalommal, illetve a magyarral mint idegen nyelvvel kezdõdnek hétfõn – mondta Sipos Imre, az Emberi Erõforrások Minisztériumának köznevelésért felelõs helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna szombat délelõtti mûsorában.

A hosszú hétvége és a közelgõ május elseje miatt egyes középiskolákban már ma délután elballagnak a diákok. Az írásbeli érettségik hétfõn a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv vizsgákkal kezdõdnek.

Hétfõn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdõdnek az idei érettségi vizsgák, június 26-ig 1172 helyszínen mintegy 115 300 diák ad számot tudásáról – közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel. Az emelt szintû vizsgák száma 3 százalékkal nõtt, a szabályok és követelmények az elõzõ vizsgák óta nem változtak, de módosult a választható tárgyak köre.

A kormány több ponton módosította az érettségi vizsga szabályait tartalmazó kormányrendeletet. Az egyik változás értelmében a következõ tanévtõl írásbeli érettségire érkezõ diákoknak fél órával a vizsga elõtt meg kell jelenniük a teremben.

Véget értek az õszi érettségi szezon emelt szintû szóbeli vizsgái, november 17-én pedig megkezdõdnek a középszintû szóbelik – közölte az Oktatási Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Befejezõdtek az õszi írásbeli érettségik, hamarosan megkezdõdnek az emelt szintû szóbeli vizsgák – tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-t.

Véget értek az emelt szintû szóbeli érettségik, és hétfõn megkezdõdnek középszinten is a szóbeli vizsgák – közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

Sikeresen befejezõdtek az írásbeli érettségik, 16 nap alatt 1.190 helyszínen mintegy 117.800 érettségizõ írásbeli vizsgáit tartották meg – közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.

Hétfõn folytatódnak az írásbeli érettségi vizsgák, a diákok fizikából és rajzból adnak számot tudásukról. Az írásbelik május 26-án zárulnak, ezt követik június 5-tõl az emelt, majd a középszintû szóbelik.

« 1. oldal »  Következő »