2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

A Nyelvtudásért Egyesület szerint az idei, emelt szintû angol nyelvi érettségi hallás utáni szövegértés feladatairól szakmai fenntartások megfogalmazhatóak, de a valódi problémát a feladatok elõzetes kipróbálásának és utólagos elemzések, korrekciók elvégzésének hiánya okozza. Ezek nélkül pedig a nyelvi érettségi nem tekinthetõ szakszerûen, megbízhatóan mérõ vizsgának – emelték ki az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Budapest Fõváros Kormányhivatala vizsgálja az angol emelt szintû érettségi technikai jellegû problémáival kapcsolatos, idõben beérkezett beadványokat, de a feladatlapok és a hanghordozók szakmai minõségének vizsgálata nem feladata.

Rendben lezajlottak pénteken a középiskolákban a német írásbeli érettségik, a kormányhivatalok semmilyen fennakadást nem jeleztek a vizsgák lebonyolításában – közölte a köznevelési államtitkárság az MTI-vel.

Rendben lezajlottak az angol írásbeli érettségik csütörtökön országszerte, az Oktatási Hivatalhoz a vizsgákkal kapcsolatban észrevétel, bejelentés nem érkezett – közölte a köznevelési államtitkárság az MTI-vel. A tavaszi vizsgák elsõ hete pénteken a német írásbelikkel zárul.

Nem volt váratlan, új elem a történelem érettségi feladatok között, megírhatónak tartották õket az MTI-nek szerdán nyilatkozó intézményvezetõk és tanárok.

Változatos, jól megoldható feladatsor volt az idei középszintû történelem érettségin, nagy szerepet kapott a forráselemzés. Gondot csak az okozhatott, ha az iskolákban az utolsó évben nem jutott idõ a rendszerváltás és az azóta eltelt idõszak tanítására – mondta Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke szerdán az MTI-nek.

Halmazelmélet, koordinátageometria és gráfok – ezekbõl a témakörökbõl is szerepeltek feladatok a középszintû matematika érettségiben. Kedden 84 ezren adtak számot tudásukról, közülük csaknem 4 ezren emelt szinten. A Híradó által megkérdezett matematika szakos tanár szerint teljesíthetõ volt a feladatsor, jó jegyet viszont nehéz lesz szerezni a diákoknak. A vizsga rendben zajlott minden iskolában.

Az eduline.hu információi szerint a középkori egyházról, az ipari forradalomról, Hunyadi Mátyásról, a középkori Magyarországról is írhatnak esszét a történelembõl középszinten érettségizõk. A diákok emellett Kossuth programjával, az 1956-os forradalommal és Nagy Imrével összefüggõ fogalmazást is összeállíthatnak.

Nem túl nehéz, de odafigyelést igénylõ feladatokat is tartalmazott az idei matek érettségi. A vizsgák szerdán a történelem írásbelikkel folytatódnak.

Az idei irodalomérettségin remek szövegalkotási, de túlságosan könnyû szövegértési feladatokat kaptak a diákok – mondta Arató László, a Magyartanárok Egyesületének (ME) elnöke hétfõn az MTI-nek.

Nem okozott különösebb nehézséget az idei magyar írásbeli érettségi a diákoknak, néhány tételt gondolkodtatónak, a szövegértéses feladatot kifejezetten könnyûnek tartották az MTI körképe szerint.

Rendben megkezdõdtek a matematika írásbelik kedd reggel országszerte a középiskolákban. A kormányhivataloktól beérkezett jelzések szerint mindenütt zavartalanul folyik a vizsga, semmilyen rendkívüli esemény nem történt – közölte a köznevelési államtitkárság az MTI-vel.

Ady Endre A fehér lótuszok, Pilinszky János Egy arckép alá címû mûvét, valamint egy Szakonyi Károly-részletet kaptak a vizsgázók az emelt szintû magyar írásbeli érettségin az eduline.hu információi szerint.

Az internetes és elektronikus nyelvhasználatról, a "netnyelvrõl", az sms-ek és az e-mailek nyelvezetérõl szóló tanulmányrészletet kaptak a diákok az idei középszintû érettségin magyar nyelv és irodalomból. A két és fél oldalas szöveg elolvasására, értelmezésére és a tanulmányhoz kapcsolódó kérdések megválaszolására összesen hatvan perc áll a vizsgázók rendelkezésére – írja az Eduline.

Oktatáspolitikai döntések miatt 2014-ben két területen változtak némileg a vizsgaszabályzat elõírásai – mondta Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnöke az M1 Ma reggel címû hétfõi mûsorában.

Hétfõn reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgákkal kezdõdnek meg a tavaszi érettségik. Az idei matúrán összesen közel 118 ezer diák ad majd számot tudásáról.

Hétfõn a magyar nyelv és irodalom és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdõdik a 2013/2014-es tanév tavaszi érettségi idõszaka.

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv vizsgatárgyak írásbeli vizsgáival megkezdõdik a 2013/2014-es tanév õszi érettségi idõszaka. A jelentkezõk - a megfelelõ feltételek megléte esetén - ebben a vizsgaidõszakban utoljára élhetnek a hét vizsgafajta mindegyikével, azaz a rendes, az elõre hozott, a szintemelõ, a kiegészítõ, az ismétlõ, a pótló és a javító érettségi letételével.

 

Megjelentek az Oktatási Hivatal honlapján a szerdai történelemérettségi hivatalos javítási-értékelési útmutatói is. Csütörtökön az angol, pénteken pedig a német következik.

 

Az Oktatási Hivatal honlapján megjelentek a keddi matematikaérettségi hivatalos javítási-értékelési útmutatói.

A német írásbeli vizsgákkal folytatódik az érettségi a középiskolákban pénteken. A diákoknak közép- és emelt szinten is négyféle feladatsort kapnak, szótárat csak az íráskészséget mérõ feladatokhoz használhatnak.

Rendben megkezdõdtek az angol írásbelik csütörtökön országszerte, az idei tavaszi érettségi szezon elsõ idegen nyelvi vizsgáin középszinten 1.198 vizsgahelyszínen 57.023-an, emelt szinten 108 vizsgahelyszínen 7.801-en adnak számot tudásukról.

Százalékszámítás, trigonometrikus függvények, kombinatorika és gyökös egyenletek - ezek a témakörök is szerepelnek a középszintû matematikaérettségi elsõ részében, amelyet 45 perc alatt kell megoldani.

« Előző « 2. oldal »  Következő »