2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 

A kolbászmérgezésnek is nevezett botulizmus elnevezése azt sugallja, hogy a mérgezés csak húsárutól alakulhat ki, pedig a legtöbbször zöldségek-gyümölcsök okozzák. Hogyan elõzhetõ meg a tipikusan házi készítésû, kézmûves termékek esetében kialakuló fertõzés?

Bár biopiacokon, bioboltokban értékesítették, nem biotermékek Keksz Zsolt kistermelõ termékei, amelyek a gyanú szerint botulizmust okoztak – közölte a Magyar Biokultúra Szövetség (MBSZ).

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hosszú, több hétig tartó eljárás keretében vizsgálja azokat a termékeket, amelyek a gyanú szerint az ételmérgezést okozták – válaszolta a hivatal hétfõn az MTI kérdésére. Egyben megerõsítették, hogy a betegeket ellátó orvosok megállapították a botulizmust, a Nébih pedig ennek forrását vizsgálja laboratóriumaiban.

Ételmérgezés miatt 19 gyerek került a fõvárosi Szent László Kórházba a héten - erõsítette meg a Független Hírügynökség információját Radnai Zoltán, az intézmény fõigazgatója pénteken.
« 1. oldal »