2024. április 16. Kedd, Csongor.
 


Étrendünk döntõ jelentõségûDebrecen – A helyes táplálkozás olyan, mint egy piramis. A piramis alapját a gabonamagvak képezik. Ezek nagy mennyiségû keményítõt tartalmaznak, melynek elégetésébõl nyeri szervezetünk a legtöbb energiát. Ugyanakkor a gabonamagvak fehérje- és foszfortartalma alacsony és nem tartalmaznak elegendõ esszenciális – szervezetünk által elõ nem állítható – aminosavat, így étrendünk kiegészítésre szorul.

Kutatók összefüggést találtak az étkezési szokások és a mentális egészség között. Úgy tûnik, ami a testnek jó, az a szellemnek is.

Egy kutatás szerint a világ második legegészségtelenebb étrendje a magyar (elsõ az örmény, harmadik a belga). A kutatók 197 ország közel 4,5 milliárd ember étkezési szokásait vizsgálták nemrég. Mint írták, a belgákat a csokoládéról és a gofriról, a magyarokat a gazdagon fûszerezett gulyáslevesrõl ismerik a világban.

Az ételallergiás gyermeket is kötelezõ ellátni a közintézményekben.

Egy amerikai gasztroenterológus nevéhez köthetõ az a furcsa, de egyre nagyobb népszerûségnek örvendõ diéta, amely a zsírégetést cukormentes jégkása és jeges víz elfogyasztásával serkenti. Mivel a jeget az emésztéshez a szervezetnek elõször fel kell melegítenie, a többletmunka a diéta atyja szerint komolyan felpörgeti az anyagcserét.

Az étrendben használt olívaolaj, diófélék és az avokádó telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, a spenót, a zeller és a sárgarépa pedig nitritekben és nitrátokban bõvelkedik. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az ilyen étrendnek vérnyomáscsökkentõ hatása lehet.

« 1. oldal »