2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

A megyei területfejlesztési operatív program lehetõséget ad az önkormányzatoknak ipari parkok építésére, amivel sok helyen élni akarnak. Ám kevés olyan település van, ahol már a betelepülni szándékozók kilétét is ismerik. Biharkeresztes polgármestere errõl számolt be lapunknak.

A külsõ igazságügyi könyvszakértõi vélemények alapján a semmire fizethetett ki Püspökladány önkormányzata bruttó 6 millió forintot a T. Jánosné dr. által vezetett, uniós pályázatokkal foglalkozó K. Zrt. számára. Az ismertetett vélemény szerint a cég által a gyógyfürdõ fejlesztésére készített elõzetes megvalósíthatósági tanulmány valójában másolata két hivatali dolgozó tanulmányának, a szakértõ néhány mondatban talált eltérést, egyébként a sorok törése, sõt, a helyesírási hibák is azonosak – derült ki a hûtlen kezeléssel vádolt korábbi cégvezetõ ellen zajló büntetõeljárás keddi tárgyalási napján a Berettyóújfalui Járásbíróságon. T. Jánosné a vád szerint a néhai polgármester, Arnóth Sándor (Fidesz) által elkövetett bûncselekményhez nyújtott segítséget.

A parlamenti szavazás elõtt kikerült a kéményseprõtörvénybõl az a kétharmadot igénylõ paragrafus, ami kiszedte volna az önkormányzatok feladatai közül a kéményseprést. A kormány szerint ez nem probléma, mert a feladatokat a törvény nem elõírja, csak lazán felsorolja. Ráadásul egyelõre és elvben a katasztrófavédelem és az önkormányzatok osztozni fognak a feladaton. Ha az önkormányzatok meglévõ szerzõdései kifutnak, és már minden kéményseprõ otthagyta a cégét, csak a katasztrófavédelem marad majd a piacon.

Márciusban megszûnt a központi lakhatási támogatás, azóta az önkormányzatok adhatnak ilyen juttatást a rászorulóknak. Egy tanulmány szerint ezzel a szegény nagycsaládok jártak rosszul, van, ahol például a túlzsúfolt lakásokban élõk nem kaphatnak támogatást.

Komádi – Nem szegregálnak, hanem lehetõvé teszik az intézményválasztás jogát.

Csaknem minden második önkormányzat, 1491 település indult az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) ingyenes nyári gyermekétkeztetésre kiírt, 3 milliárd forint keretösszegû pályázatán – közölte a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára egy X. kerületi általános iskolában tartott sajtótájékoztatón pénteken.

Települési feladatellátásra új források nyílnak az önkormányzatok számára, a 3,5 milliárd forintos keretösszegre területi korlátozás nélkül valamennyi önkormányzat pályázhat – errõl a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelõs államtitkára beszélt szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Csak egyike az elérhetõ uniós forrásoknak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP).

A volt ifjúsági park területét a Dehusz munkásai teszik rendbe.

Háromszázmillió forint könyvtári érdekeltségnövelõ támogatást biztosít az Emberi Erõforrások Minisztériumának Kultúráért Felelõs Államtitkársága a települési könyvtárak gyûjteményeinek fejlesztésére.

Soron kívüli törvényességi ellenõrzést kér az Állami Számvevõszéktõl (ÁSZ) a kormány azoknál az önkormányzatoknál, amelyek befektettek brókercégeknél – közölte a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Lázár János arról is beszámolt, hogy április végéig kapja meg a Költségvetési Tanács a jövõ évi büdzsé fõszámait.

Mintegy 1,8 milliárd forintot csoportosított át egyes önkormányzatok számára mûködõképességük megõrzése érdekében a kormány.

Az államkincstár nem tud teljes banki szolgáltatást nyújtani, hiteleket adni, készpénzfelvételt biztosítani - jelentette ki Tállai András, a Nemzetgazdasági minisztérium parlamenti államtitkára a Buda-Cash-ügy miatt befagyott önkormányzati pénzek elhelyezésére vonatkozó kérdésre válaszolva az ATV Start címû mûsorában hétfõn.

Megkezdõdött a Buda Cash-ügy károsult önkormányzatainak kártalanítása, a pénz a jövõ hét elején megérkezhet a helyhatóságokhoz - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a HírTV Magyarország élõben címû mûsorában pénteken este.

A kormány 244,71 millió forintot csoportosít át rendkívüli támogatásként a Buda-Cash ügy miatt bajba jutott önkormányzatok megsegítésére - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

A piacon folytatódik az újfalui városrehabilitáció ez évi üteme.

Tárgysorozatba vette az Országgyûlés kulturális bizottsága kedden a megyei könyvtárak és a megyei hatókörû városi múzeumok feladatának ellátását szolgáló egyes állami tulajdonú vagyontárgyak ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról szóló törvényjavaslatot.

Összesen száz, fõként a város külterületein nehéz körülmények között élõ, idõs, egyedülálló ember, valamint sokgyermekes család részére 5-5 mázsa tûzifát oszt szét február második felében az önkormányzat.

Egy hónapon belül rendeletet kell alkotniuk a települési önkormányzatoknak a helyi segélyezésrõl, mert március 1-jével átalakul a szociális támogatási rendszer.

A Polgármesteri Hivatal Adóügyi Osztálya felhívja az adózók figyelmét, hogy Debrecen illetékességi területén építményadó fizetési kötelezettség terheli a lakás és nem lakás céljára szolgáló épületeket – a magánszemélyek tulajdonában álló lakások kivételével.

A Belügyminisztérium idén már harmadik alkalommal díjazta azokat a települési önkormányzatokat vagy közfoglalkoztatókat, amelyek példaértékû tevékenységükkel elõsegítették a közfoglalkoztatás rendszerének innovatív, önfenntartásra ösztönzõ irányába történõ elmozdulását.

Két képviselõi lemondás után teljes a konyári önkormányzat.

Az állam által biztosított támogatási formákon túl az emberek szociális támogatással való ellátása a jövõben az önkormányzatok feladata lesz, a szociális törvény pedig csak a kötelezõ ellátásokra vonatkozó szabályokat tartalmazza majd – derül ki a jövõ évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatból, amely az Országgyûlés honlapján olvasható.

Hétfõn indul az önkormányzati képviselõk képzése - Pest megyében már megkezdték az oktatást. A kötelezõ tanfolyamon a 17 ezer képviselõ megismerheti az önkormányzati jogszabályokat, és napi munkájukhoz is tanácsokat kapnak. A cél az, hogy az így elsajátított ismereteknek köszönhetõen minél hatékonyabban segítsék a településük fejlõdését.

Szombaton délután Berekböszörmény településének nagy részét szórakoztatta az önkormányzat által szervezett sikeres rendezvény „Kapunyitogató” címmel.

« 1. oldal »  Következő »