2024. április 16. Kedd, Csongor.
 

Elkészült egy jogszabálytervezet, amelynek értelmében minden Magyarországon végzett orvos állami ösztöndíjrendszerben vehet majd részt az ötéves egyetemi képzés után - mondta az egészségügyi államtitkár az Origo hírportálon hétfõn megjelent interjúban.

E hét péntekig lehet pályázni a fogyatékos hallgatók ösztöndíjprogramjára - közölte a Miniszterelnökség a kormány honlapján.

Több mint száz roma egyetemista és fõiskolás nyert támogatást a 2014/2015-ös tanévre a Roma Oktatási Alap magyarországi ösztöndíjpályázatán. Az ösztöndíjakat gálán adták át a hallgatóknak pénteken Budapesten.

A gyerekkori lisztérzékenység okait kutató Korponay-Szabó Ilmának, a kemoterápiában használható fémvegyületek emberi szervezetben való viselkedését vizsgáló Enyedy Éva Annának, valamint a füves gyepek ökológiai egyensúlyának helyreállításáért dolgozó Valkó Orsolyának ítélték oda a L’Oréal és az UNESCO A nõkért és a tudományért elnevezésû, 11 ezer euró összdíjazású ösztöndíját.

November 7-ig lehet pályázni a Bursa Hungarica felsõoktatási ösztöndíjra a 2014/15-ös tanév tavaszi és a 2015/16-os õszi félévére. Az önkormányzati ösztöndíjrendszer célja a hátrányos helyzetû, szociálisan rászoruló fiatalok felsõfokú tanulmányainak támogatása az esélyteremtés érdekében.

A tervek szerint újabb fogyatékkal élõ hallgatók dolgozhatnak majd a minisztériumokban - tudta meg a Magyar Nemzet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól. A lap csütörtöki cikke szerint jelenleg húsz fogyatékkal élõ fiatal dolgozik ösztöndíjjal, közülük tizenketten a KIM-ben, nyolcan a Miniszterelnökségen.

A magyar kormány ötven ösztöndíjat ajánl fel indonéz hallgatók számára a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere, amikor kedden hivatalában fogadta Priyo Budi Santoso indonéz képviselõházi alelnököt.

A hátrányos helyzetû fiatalok Útravaló ösztöndíjrendszeréhez tartozó alprogramokban összesen mintegy 14 ezer tanuló jut támogatáshoz az elnyerhetõ támogatási összeg jelentõs emelkedésével - mondta a társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkár keddi sajtótájékoztatóján a Komárom-Esztergom megyei Ácson.


Novemberi testületi ülésén döntött Berettyóújfalu önkormányzata arról, hogy a 2012-ik évi költségvetésbõl elkülönített ötmillió forintot megemeli 840 ezer forinttal, mivel a beérkezett pályázatok elbírálásakor kiderült: még 28 diák lenne jogosult a Bursa Hungarica Felsõoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer keretében nyújtandó támogatásra.

Átcsoportosítottak, így továbbra is lesz pénz a hátrányos helyzetû diákok támogatására. Az RTL Híradó úgy tudja, hogy az Útravaló Ösztöndíj programra a pénzt a felsõoktatásból vonták el. Így azonban megmaradt a több mint 2 milliárd forintos keret.
« 1. oldal »