2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Mi is az a májusfa?2009-04-30 12:04:02
Menetrend változás2009-04-06 10:55:55
Ezen a napon a magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Március 15-e jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki.
Itt a Karácsony!2008-12-23 12:43:49
Ünnepi lakáshangoló2008-12-23 09:38:20
Fontos, hogy lakásunkat is felkészítsük a közelgõ ünnepre. Sokan nagytakarítást rendeznek karácsony elõtt, és díszekkel varázsolnak ünnepi hangulatot az otthonukban, ami fontos része az ünnepre hangolódásunknak. A dekorálás adventkor megkezdõdik a legtöbb lakásban, de még mindig nem késõ.

A karácsony az év legnagyobb ünnepe, ilyenkor bezár a bazár és mindenki szerettei körében, az otthonában ünnepel. Sajnos - Murphy törvényei szerint - az ünnepek alatt is elfogyhat a cukor, a tej, sõt a fogunk is megfájdulhat vagy éppen rosszul is lehetünk. Lássuk, milyen szolgáltatások mikor elérhetõek karácsony alatt és újév elõtt!

A karácsony nem áll egymagában a téli ünnepek között, egész ünnepsor épült köré. Ezeket az ünnepeket, amelyeknek egy része a kereszténység elõtti idõkbol származik, az egyház által szabályozott ünnepi szakasz fogja össze. Az ünnepkör kezdete november végére, december elejére esik, neve advent, mely eljövetelt, az Úrra való várakozást jelenti. Négy ünnepi vasárnap s egyéb ünnepnapok, szentek névnapjai tartoznak bele, tudják ezt az Andrások, Miklósok, Istvánok, Jánosok. Örökzöldekbõl adventi koszorút szoktak készíteni, amelyet négy gyertya díszít.

Kicsivel többet költünk az ünnepekre, mint tavaly, átlagosan nyolc szerettünket lepjük meg ajándékkal karácsonykor, és egy napunk megy el az ajándékvadászattal - derül ki rólunk, magyarokról egy kutatásból, amelyben a közép-, és kelet-európai régió hat országa vallott karácsonyi vásárlási szokásairól.

Halászlé, töltött káposzta, gesztenyés pulyka - az elõrelátó háziasszonyok már ilyentájt elkezdik tervezni a karácsonyi menüt. Az ünnepekkor elfogyasztott ételekhez hiedelmek is fûzõdnek, nem csak hagyományok, bár valószínûleg már kevesen tudják, miért pont halat, káposztát, mákot eszünk. Az viszont biztos, hogy karácsony ünnepén még azok is a tradicionális ételeket részesítik elõnyben, akiket egyetlen kéményseprõ látványa sem ösztönöz gombja megragadásra. Karácsonyi menüsor, egy kis gasztrotörténelemmel körítve.
Véres leszámolás Aradon2008-10-06 12:20:51

Gyulaházáról indult Kossuth hívó szavára a késõbb kivégzett Kazinczy Lajos.

Emlékezzünk az aradi kivégzésekre.

« Előző « 4. oldal »