2018. május 24. Csütörtök, Eszter.
 

Jótékonysági rongyos bálra hívták a mulatni vágyókat március 1-jén az óvoda dolgozói.

 

Holló László képeiből nyílt kiállítás az Újirázi plébánián, ahol megjelentek Komádiból Tóth Ferenc polgármester és felesége Tóthné Dr. Diószegi Annamária, Hidvégi László alpolgármester, Balogh Sándor református lelkész, önkormányzati képviselők, Gulyás János a Keresztény Értelmiség Szövetségének tagja és családja, Furák Károly Újiráz polgármestere, Dr. Dénes Zoltán plébános, kanonok, Várfi András Gyomaendrőd polgármestere, Dr. Szonda István a Gyomaendrődi Tájház és Helytörténeti Múzeum vezetője, Dr. Ujváry Zoltán emeritus, Dr. Bartha Elek tanszékvezető, egyetemi tanár a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékéről. Valamint ott voltak a helyi, a környező települések katolikus, református egyház tagjai és a művészet iránt érdeklődők is.

 

 

Dénes Zoltán, katolikus plébános immár 20. alkalommal szervezte meg a falusi disznóvágást, február 8-án.

 

Újiráz alapításának 100.évfordulóját ünnepelték a kis település lakói 2012. október 13-án és 14-én. A kétnapos rendezvény ünnepi szentmisével és emlékünnepséggel indult.

Szombaton délután a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar és a Szeghalmi Mazsorett együttes felvonulása nyitotta meg az ünnepséget, amit immár húsz éve, 1992 óta rendez meg a falu. Ezután - ahogy az ilyenkor lenni szokott - a katolikus lakosság szentmisére vonult a templomba, ahol Dénes Zoltán, a falu Zoli atyája emlékezett meg a jeles évfordulórólmajd. Ezt követően a templom előtti parkban gyülekezett az ünneplő közönség. Gajda Róbert, országgyűlési képviselő, a falu szülötte beszélt arról, milyen fontos, hogy az itt élők megőrizzék a száz telepes emlékét, tartsák példának kitartásukat, szorgalmukat, amivel a semmiből élhető falut építettek fel éppen száz évvel ezelőtt. Furák Károly polgármester folytatta az emlékezést, megemlítve azt a sajnálatos tényt, hogy Újirázon épp az idén szűnt meg az iskola. A beszéd után a hangulatos parkban,- amit az ünnepség előtti napokban példás összefogással rendezgettek, szépítgettek az újiráziak - emlékművek koszorúzása következett. Az emlékezés koszorúi kerültek az első száz telepes, az I.-II.világháború, és az 1848 és az 1956-os forradalmak áldozatainak emlékműveire.

 

Az ünnepség része minden évben, hogy ajándékkal köszöntik a falu újszülötteit, legidősebb lakosait, majd a jubiláló házaspárokat. Ajándékot kapott az elmúlt egy évben született négy kisbaba, a házasságuk 35., 40., 45., 50., és 60. évfordulóját ünneplők, majd a 85 éven felüli lakosok.

 

Az ünnepség után szórakoztató programok várták a népes közönséget, és Újiráz Dani papájának köszönhetően, idén is ingyen bográcsból mérték a pörköltet, amiből mindenki jól lakhatott.  A legnagyobb tömeget a Csík zenekar koncertje vonzotta. A hatalmas rendezvénysátor zsúfolásig telt a helyiekkel és a környékből idelátogatókkal. A koncert hatalmas tapsot és tetszést jelző sikoltozást váltott ki.

Másnap folytatódott az ünneplés a Körös parti falucskában. A messze földön híres irázi búcsú idén is többezer embert csalogatott a párszáz lelkes településre.

Újirázi Falunap.2012-10-11 22:36:39

Újirázi Falunap.2012-10-09 07:12:18

Újiráz alapításának 99.évfordulóját ünnepelték a kis település lakói 2011. október 8-án. A kétnapos rendezvény ünnepi szentmisével és emlékünnepséggel indult.

Ismét Újiráz került dél-bihar központjába egy hétvégére. A környékből ugyanis idősek, fiatalok egyaránt ellátogattak az október 9-én megrendezett megemlékezésre, falunapra, majd másnap a híres irázi búcsúba.

Együtt voltak a családok2010-09-20 09:34:38

Családi sportnapot szervezett a Nagycsaládosok Újirázi Egyesülete a helyi sportpályán augusztus 20-án.

Gyönyörű, minden kívánalomnak megfelelő óvodába járhatnak mostantól az újirázi óvodások.

A három kismalac2009-11-20 09:05:38

A három kismalac című mesét nézhették meg a csökmői, komádi és újirázi gyerekek november 19-én délután a csökmői Faluház színháztermében.

Új állatorvos tűnt fel Dél-Biharban az utóbbi időben. A gazdák még csak most ismerkednek a barátságos fiatalemberrel. Interjúnkban arra kértük, hogy mutatkozzon be az itt élőknek.

Mint minden év október második hétvégéjén, idén is  benépesült az egyébként csendes, párszáz lakosú Újiráz. A falu fennállásának 97. évfordulóját ünnepelték az itt élők, az elszármazottak, és a környékből ide érkezők.

  Változatos és sokakat érdeklő programokra használta fel azt a négyszázezer forintot a Nagycsaládosok Újirázi Egyesülete, amit az Észak-alföldi Regionális Iroda által kiírt pályázaton nyertek.

Hivatalosan meg nem erősített, lakossági információ szerint betörtek az újirázi polgármesteri hivatalba.

Az iráziak lemérték a hétvégén elkészített adventi koszorújukat, és biztosak benne, hogy az övé nagyobb, mint a csengerieké, amelyiket az ország legnagyobb adventi koszorújaként mutattak be a híradások. Már értesítették az egyik országos tévét is, de helyesbítés még nem történt.


Lehet, hogy az ország legnagyobb adventi koszorúját készítették el november 29-én Újirázon. A készítők legalábbis bíznak benne, hiszen úgy tudják, hogy eddig 10 méter átmérőjű volt a legnagyobb, az övéké pedig 12 méteres.

Kedvező volt az idő az újirázi falunapra és búcsúra október második hétvégéjén. Az egyébként csendes, alig párszáz lelkes faluba vasárnap többezer látogató érkezett.

Mint minden évben, most is mozgalmas lesz október második hétvégéje Újirázon. A környékbelieknek érdemes lesz odalátogatni.

« 1. oldal » 
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!