2018. június 22. Péntek, Paulina.
 

500 millió eurós hitelszerződést írt alá Baranyay László, az Európai Beruházási Bank alelnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A növekedésbarát gazdaságpolitika és a tartósan fegyelmezett fiskális politika eredményeként sikerült fékezni - reagált a szaktárca az MNB kedden közzétett jelentésére.

Az előzetes adatok szerint november végén 23 915 milliárd forint volt a központi költségvetés adóssága, ami a szeptember óta alkalmazott ESA2010 módszertan szerint a bruttó hazai termék (GDP) 76,1, a korábbi (ESA95) számítás szerint 78,0 százaléka - derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapján olvasható legfrissebb adatokból.

November végére "mindenféle számítás" szerint a múlt évi szint alá csökken a teljes államadósság - jelentette be Borbély László András az Államadósság Kezelő Zrt. általános vezérigazgató-helyettese az M1 Ma reggel című műsorában.

A külföldi részesedés aránya 2014 végére 53 százalékra csökkenhet, 2015-ben pedig már a belföldi források lehetnek túlsúlyban – mondta a Ma reggelben az ÁKK vezérigazgató-helyettese. A belföldre fizetett kamatokat itt használják fel, ami segítheti a GDP-növekedést is - hangsúlyozta Borbély László.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese szerint kedvező esetben már jövőre az államadósság nagyobb része lehet belföldi kézben - írta a Magyar Nemzet.

Az államháztartás második negyedévi hiánya 302 milliárd forintot, a negyedéves bruttó hazai termék 4,0 százalékát tette ki, az államháztartás adóssága június végén a GDP 85,1 százalékán állt a három hónappal korábbi 84,4 és a múlt év végi 79,4 százalékkal szemben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes pénzügyi számláinak adataiból. Az adósság GDP-arányos szintje 2010 közepe óta először emelkedett a 85 százalékos szint fölé (akkor 85,6 százalékon tetőzött).

Év végére a tavalyi érték alá csökkenhet az államadósság szintje - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára.

Ezért elsősorban olyan szervezeteket ellenőriz, amelyek tevékenysége a mutató alakulása szempontjából jelentős - mondta Domokos László elnök egy konferencián.

De ez is természetes, ahogyan az is, hogy év elején megugrott - magyarázta a Ma Reggelben az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgató-helyettese. Borbély László szerint a sajtó hajlamos eltúlozni a lejáratok a jelentőségét.

Csökkent az államadósság2013-11-18 10:37:01

Szeptember végén a bruttó hazai termék (GDP) 79,7 százalékára csökkent az államháztartás úgynevezett maastrichti adóssága és ezzel idén először ismét a 80 százalékos szint alá süllyedt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.

Augusztus 12-ig visszafizeti Magyarország az IMF-hitelből még meglévő 2,2 milliárd eurót (mintegy 660 milliárd forintot) – ezt levélben közölte a nemzetgazdasági miniszter a Valutaalap igazgatójával.

Miközben 2012 év végén már nem voltunk a tíz legeladósodottabb Európai Uniós ország között, 2013 március végére ismét a tizedik helyre sorolta hazánkat az Eurostat.

Májusban is nőtt a központi kormányzat bruttó adóssága, ami azt is jelenti, hogy ez már a negyedik egymást követő csúcsra emelkedés. Öröm az ürömben: a mostani növekedés tényleg minimális.

Bár korábban nagyon úgy tűnt, hogy májusban végre csökkenhet az adósságunk szintje, a megugró PEMÁK-értékesítés azonban lehet átírta a korábbi számításokat.

Jön a Békekölcsön 2.02013-06-11 10:27:17

A kizárólag természetes személyek által, legalább 5 millió forint elhelyezésével megnyitható Stabilitás Megtakarítási Számla (SMSZ) bevezetésével az államadósság devizaszerkezetét kívánja javítani az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága a parlamenthez benyújtott módosító javaslata szerint.

78,6 százalékra csökkent a harmadik negyedévben az államadósság GDP-arányos mértéke, de úgy, hogy közben több hitelt vettünk fel, mint amennyit visszafizettünk. Az eredeti tervektől igen messze van az adósságráta.

Két év leforgása alatt másodszor kerül a kvázicsőd szélére az USA a két politikai oldal megegyezésre képtelen hozzáállása miatt. Lehetséges, hogy a politikusok a gazdasági visszaesést is bevállalják, hogy ne kelljen a vitában engedniük?

Katasztrofális válság fenyeget
Az USA a világtörténelem legnagyobb adósa, adóssága pedig évről évre halmozódik, ebből fakadóan pedig minden egyes újabb válság egyre súlyosabb lesz.

 

« 1. oldal » 
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!