2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Sok minden olcsóbb vagy ingyenes lett, mikor a 2015-ös év 2016-ba fordult. Már csak 15 százalék a jövedelemadó, a bevallásokat majd a NAV készíti el. Emelkedett a nyugdíj és a minimálbér. Csökkent az új lakások és a sertéshúsok áfája. Egy sor okmányért és hatósági eljárásért már nem kell fizetni. Továbbra is lehet otthon pálinkát fõzni, de adózni kell utána. A megyematrica marad, de a rendszer kicsit változik.

Különbséget kell tenni a hosszabb és a rövidebb, turisztikai célú ingatlan-bérbeadás közt. Hosszabb távra nem kell engedély, nem kell számlát adni, de a bevételeket követni kell, szja-t és ehót kell fizetni. A turisztikai bérbeadáshoz közjegyzõi engedély és adószám kell.

Már megszoktuk, ilyenkor, adóbevallás idején, a különbözõ szervezetek „bombáznak” bennünket, hogy támogassuk õket a személyi jövedelemadónk egy százalékával. A „nagyok” az újságokban, óriásplakáton, autóbusz oldalán hirdetik magukat. Már ez maga sem lehet egy olcsó mulatság, de biztosan megéri. Dankó Mihály írása.

Járulékkedvezményt kaphatnak a mezõgazdasági munkásokat alkalmazó vállalkozások, kisebb adóval számolhatnak a bankok és a társasági adó is csökkenhet jövõre - mondta az NGM adóügyi helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak.

Az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésre kötelezett õstermelõknek, magánszemélyeknek valamint evás egyéni vállalkozóknak február 25-ig kell bevallaniuk és befizetniük személyi jövedelemadójukat.

Nem kell kockázati biztosítékot fizetniük a próbaüzem lejártát követõen március 1-je után élesben mûködõ elektronikus közúti áruforgalom ellenõrzõ rendszerben (ekáer) azoknak, akik január végéig kérik, hogy bekerüljenek a köztartozásmentes adózói adatbázisba - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Változott az áfatörvény az év elejével, több termék esetében csökkent az adókulcs, módosultak az áfa-mentességre vonatkozó szabályok, és átalakultak részben a bevallási kötelezettséget érintõ változások is.

Januártól változik a magánszemélyek adózása, így módosul a személyi jövedelemadó (szja), a társadalombiztosítási járulék és az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályozása.

Elfogadta a parlament kedden a jövõ évi adótörvényeket. A képviselõk 128 igen szavazattal, 30 nem ellenében hagyták jóvá az adócsomagot, amely az adórendszer alapjain nem változtat, ugyanakkor több fontos változtatást is hoz.

Több mint 55 milliárd forint folyt be a népegészségügyi termékadóból a 2011-es bevezetése óta - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet az egészségügyért felelõs államtitkárság tájékoztatására hivatkozva.

Az adózás rendjérõl szóló törvény értelmében fizetési könnyítést, valamint adómérséklés iránti kérelmet nyújthatnak be az adózók – adta hírül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A minõsített adózók a fizetési könnyítéssel egyidejûleg sürgõsségi, 15 napon belüli elbírálást is kérhetnek.

Újabb adózási kiskaput zárt be az EU egy, a múlt héten elfogadott módosítással, eddig ugyanis a vállalatcsoportok mind az anyavállalat, mind a leányvállalat tagállamában kibújhattak az adókötelezettség alól, több milliárd eurós bevételkiesést okozva a nemzeti költségvetéseknek.

Ismét módosul az általános forgalmi adóról szóló törvény. A módosítás két nagy témakört érint: egyrészt az elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos teljesítési hely szabályait, másrészt a fordított adózásra vonatkozó rendelkezéseket. Emellett új számlázási rendelet lépett hatályba.

Július 1-jétõl számos változás lépett életbe Magyarországon.Több bank módosította hirdetményeit, elektronikus lesz az anyakövezés, megváltoztak a versenyjogi, a jövedéki termékekre vonatkozó vámtarifa szabályok és a külföldi mobiltelefon-használat díjai is.

A jövõben új feltételek mellett igényelhetnek fejlesztési adókedvezményt beruházásaikhoz a vállalkozások, az idõszaki elszámolású ügyletek teljesítési idõpontjára vonatkozó szabályok pedig idén július 1-je helyett csak 2015. január 1-jén lépnek hatályba.

2015 januárjától nem a szolgáltatók, hanem a szolgáltatások igénybe vevõinek székhelye alapján kell fizetni az adót, a magyarországi szolgáltatásokra esõ 27 százalékos áfa így már a magyar költségvetés bevételeit bõvíti.

Százmilliókat csaltak el tavaly egyes alapítványok, ezért nem árt odafigyelni arra, kinek ajánlod fel civil és egyházi 1 százalékodat.

Noha a NAV idei ellenõrzési irányokat meghatározó tájékoztatójában nem szerepel a méltányos megközelítés fogalma, az adóhatóság idén is figyelembe veszi, hogy az adózói kötelezettség megsértése mögött mi áll, szándékos adóelkerülés, vagy csak hiba.

Az így a büdzsében maradt pénzeket korábban bármilyen célra fel lehetett használni, 2015-tõl csak a civil szervezetek támogatását célzó Nemzeti Együttmûködési Alapba kerülhetnek. A két éve befizetett szja-bevallások alapján tavaly nagyjából 4,8-4,9 milliárd forint maradt így meg.

A magánszemélyek az idén is kérhetik, hogy munkáltatójuk állapítsa meg személyi jövedelemadójukat, ha megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek - errõl január 31-éig kell nyilatkozniuk munkahelyükön.

Február közepéig írásban kell nyilatkozniuk azoknak, akik az adóhivatallal szeretnék elkészíttetni bevallásukat. Az adóbevallással kapcsolatos kérdésekre kerestek a választ.

Már postázza a Nemzeti Adó-és Vámhivatal a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványokat. Fontos határidõk is közelednek, sõt, az egyik nyilatkozat kitöltéséhez már csak két hetünk van.

2014. január 1-jétõl több ponton változtak a telekadóra vonatkozó szabályok - írja az Adózóna.

A kormány meghallgatta az adózók problémáit, és a törvénycsomagban amit csak lehetett, orvosolt is - olvasható a minisztérium közleményében, amely az idei legfontosabb adóváltozásokat összesíti.

A 2014-es adóváltozások nem írták át az adórendszert, ennek ellenére számos olyan pontra érdemes figyelni, amit érdemes kihasználni az adózóknak. Nõtt az adómentesen igénybe vehetõ jövedelmek száma, s áfamentes lett a halottaskocsi vásárlása.

« 1. oldal »  Következő »