2024. április 19. Péntek, Emma.
 

A jövõben csak azoknak a civil szervezeteknek lehet felajánlani a személyi jövedelemadó (szja) 1 százalékát, amelyek elõzetesen regisztráltak az erre szolgáló nyilvántartásba.

Januártól több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra emelkedik az emelt összegû ápolási díj, és a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz.

Az egyes adótörvények és azokkal összefüggõ más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatban az élõmunkát terhelõ adót és járulékot érintõ módosítások is vannak.

Az egyes adótörvények és azokkal összefüggõ más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatban a társasági adót és az illetékeket érintõ módosítások is vannak.

A parlamentben kedden kezdõdött az egyes adótörvények és azokkal összefüggõ más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény módosításának általános vitája.

Egyetért az adóügyekért felelõs helyettes államtitkár és az adószakértõ abban, hogy a jövõ évi adórendszerben nincs radikális változtatás, az intézkedések a stabilitás és a kiszámíthatóság irányába mutatnak, és a családok szabadon felhasználható jövedelme nõ.

A kiskeresetûek adótörvénye a kormány jövõ évre vonatkozó jogszabálycsomagja, szinte csak adócsökkentés szerepel benne - hangsúlyozta pénteken a kormányszóvivõ és a Fidesz frakcióvezetõje.

Kettõs adóztatás elkerülésérõl szóló egyezményt írt alá Magyarország Svájccal. Amint az egyezmény hatályba lép, a NAV a magyar adózók svájci jövedelmeirõl széles körben kaphat információt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken nyújtotta be az Országgyûlésnek a jövõ évre vonatkozó adótörvény tervezetét.

Adószakértõk szerint az adórendszer érdemi átalakításának végét jelzik a jövõ évi adótörvények az Országgyûlésnek benyújtott törvényjavaslat alapján.

A kormány pénteken benyújtotta a palamentnek a jövõ évi adótörvényekrõl szóló javaslatát, amely szerint 2014-tõl kiterjesztenék a családi adókedvezményt, tovább segítenék az elsõ lakáshoz jutást, és megtartanák a bankadót.

Jövõre már az egyéni járulékok, vagyis a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehetõ az eddigi családi adókedvezmény - számolt be a kormányszóvivõ a kabinet 2014-es adótörvényekkel kapcsolatos döntésérõl.

Szabadidejében buktatott le egy álpénzügyõrt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársa egy budapesti szórakozóhelyen. A valódi pénzügyõr észrevette, hogy egy magát a NAV munkatársának kiadó férfi éppen ellenõrzést végzett, de gyanús volt neki a módszer, ezért odalépett a férfihez, szolgálati igazolványával igazolta magát és ugyanerre kérte "kollégáját" is.

 

Összesen 70 257 vállalkozás választotta eddig az új átalányadózási lehetõséget, a kisvállalkozások tételes adóját (kata) - közölte a Pénzcentrum.hu kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ugyan az év eleje óta jelentõsen, több mint 23 ezerrel nõtt a katások száma, még mindig jócskán elmarad az egymilliótól, amekkora réteget eredetileg megcélzott a kormány a mikro-, illetve kisvállalkozásokat megcélzó kedvezõ adózással. 

Továbbra is homály fedi, milyen formában tervezik a kormánypártok a gyermekek utáni adókedvezmény kiszélesítését, a frakcióvezetõk által közölt számok ugyanis ellentmondanak a korábban nyilvánosságra hozott elképzeléseknek.

 

Az egyre terjedõ PayPal fizetési mód látszólag alkalmas a mindennapos bankhasználat kikerülésére és a jövedelmek elrejtésére az adóhatóság elõl. Közelrõl szemügyre véve a kép árnyaltabb, például gazdasági tevékenység álcázására a fizetési mód csak korlátozottan lépes.

Nem tett le a miniszterelnök a luxusáfa bevezetésérõl. Szakértõk viszont elképzelhetetlennek tartják az extra magas, 35 százalékos áfakulcs bevezetését. Így marad az újabb vagyoni típusú adó lehetõsége. Nagy kérdés azonban, hogy luxusnak számít-e például az esküvõi jegygyûrû, vagy a ballagásra ajándékozott ékszer. Az egyes vámtarifaszámokhoz tartozó termékcsoportokon belül pedig nem lehet érték alapján különféle áfakulcsokkal sújtani az egyes árucikkeket. A jelenlegi áfarendszeren belül is megvalósul az, hogy a nagyobb értékû termékek után több adót kell fizetni, hiszen a magasabb nettó árra nagyobb összegû forgalmi adó rakódik.

Rászállnak a vaterázókra2013-08-09 09:43:07

 

Sokan passzolják el a régi bútoraikat, megunt holmijaikat a Vaterán vagy más online aukciós oldalon, de ha nem ismerik a szabályokat, könnyen az adóhatóság elõtt találhatják magukat.

Leginkább a három vagy több gyermeket nevelõknek adna jelentékeny segítséget a családi adókedvezmény várható kiterjesztése, míg az egy gyermeket nevelõk közül csak a részmunkaidõsök örülhetnének.

Nem hajlandó általánosságban figyelembe venni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Kúria ítéletét, amelyben kimondta: nem minõsül üzletszerûnek a 2012. január 1. elõtt eladott ingóságok értékesítése, ha a kapott ellenérték nem haladta meg az áfatörvényben meghatározott alanyi adómentességi határt (2008-ig évi 4 millió, 2008-tól 5 millió forint árbevételig). A legmegdöbbentõbb, hogy az adóhatóság elnöke nem a Kúria konkrét ítélete, hanem a Kúria Sajtótitkársága által kiadott, az ítélet perdöntõ fontosságú részét figyelmen kívül hagyó, hiányos tájékoztatóra hivatkozva utasított el nemrégiben egy felügyeleti intézkedés iránti kérelmet. A Pénzcentrum.hu több ízben felhívta a figyelmet arra, hogy a Kúria hiányos állásfoglalást tett közzé, amely nem tartalmazza az alanyi adómentességi határig történõ ingó értékesítés megítélésére vonatkozó megállapításokat.

Nem emelhetné le a jövõben az adóhatóság szíre-szóra a folyószámlákról az adótartozásokat, amennyiben az Alkotmánybíróság figyelembe veszi az alapvetõ jogok biztosának kezdeményezését. Szabó Máté indítványozta, hogy a taláros testület semmisítse meg az adózás rendjérõl szóló törvénynek azt a passzusát, amely szerint a bankoknak akkor is teljesíteniük kell az adóhatóság által megjelölt pénzösszeg behajtását, ha egyáltalán nem mellékeli a NAV azt a jogerõs okiratot, amelyre alapozza a végrehajtást. Emiatt sérül a magánszemélyek tisztességes eljáráshoz, illetve jogorvoslathoz való joga. A pénzintézetek a hatósági átutalási megbízás adattartalmán kívül nem tudnak érdemi információt adni az ügyfeleknek arról, miért emelt le pénzt a számlájukról a NAV.


Bajba kerülhetnek azok a magánszemélyek, akik ingatlant adnak bérbe, illetve szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatnak, és nem tájékozódnak megfelelõen az adózási szabályokról.

Nem kell bejelenteni az adóhatósághoz idén január elsejétõl, ha egyenesági rokonok (szülõ, gyermek, nagyszülõ, dédszülõ) bármekkora összegû ingóságot ajándékoznak egymásnak. A nem egyenesági rokonok (például tesvér, unokatestvér, nagynéni, nagybácsi) esetében viszont fennmaradt a bejelentési kötelezettség, ráadásul jelentõsen szigorodtak a tõlük kapott ajándékra vonatkozó illetékszabályok: már nemcsak a 150 ezer forintnál nagyobb értékû, ajándékba adott ingóságok, hanem az említettnél nagyobb összegû, bankon keresztül átutalt pénz után is meg kell fizetni a 18 százalékos illetéket, ellentétben a tavalyi illetékmentességgel. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) válaszolt lapunk kérdésére, miszerint valóban visszamenõlegesen illetékkel lehet-e sújtani azokat a magánszemélyeket, akik a múlt évben - például a devizahiteleik végtörlesztéséhez - nem egyenesági rokonoktól kaptak ajándékba átutalással pénzt, és azt nem jelentették be az adóhatóságnak.

Tetemes összegû adót, bírságot, egészségügyi hozzájárulást kérhetnek vissza felügyeleti intézkedés keretében az adóhatóságtól azok a magánszemélyek, akiket az elmúlt években óriási közteherrel sújtott az adóhatóság, miután üzletszerûvé minõsítette az ingó értékesítésüket.

Egyelõre egyetlen online kapcsolattartásra alkalmas pénztárgép sem kapott mûködési engedélyt. Még azt sem tudják, hogy fogják tartani a gépek a kapcsolatot az adóhatósággal.

« Előző « 2. oldal »  Következő »