2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Különbséget kell tenni a hosszabb és a rövidebb, turisztikai célú ingatlan-bérbeadás közt. Hosszabb távra nem kell engedély, nem kell számlát adni, de a bevételeket követni kell, szja-t és ehót kell fizetni. A turisztikai bérbeadáshoz közjegyzõi engedély és adószám kell.

A kiadó ingatlanok csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, a lakáskiadás szabályait azonban kevesen ismerik; pedig sok kellemetlenséget megúszhatnak a felek, ha a bérbeadás körül minden papír rendben van – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A nyár vége felé egyre több diák keres kiadó lakást, hogy szeptemberben már az egyetem közelében lakjon.

Hamarosan elkezdõdik a diákok albérlet keresési idõszaka, miután csütörtökön nyilvánosságra hozzák a felsõoktatási felvételi ponthatárokat, és ilyenkor - átmenetileg - jelentõsen élénkül a fõvárosi és az egyetemi városok bérlakás piaca.

Nincs könnyû helyzetben az a tulajdonos, aki megpróbálja visszaszerezni saját lakását az eltûnt vagy nem fizetõ albérlõtõl. A Kossuth Rádió Napközben címû mûsora a bérlõk és tulajdonosok közötti ingatlanvitáknak járt utána.

Az új Polgári Törvénykönyv a költségviselés, a használat, a használat ellenõrzése, a bérleti díj és a törvényes zálog kapcsán nagyrészt fenntartja a korábbi szabályokat, de komoly változásokat is végrehajt, amelyekre érdemes odafigyelni.

A felsõoktatási felvételi ponthatárokat csaknem egy hónapja kihirdették, ami egyben az egyetemisták, fõiskolások albérlet keresési rohamának is kezdete. A fõ szempont az ár mellett továbbra is az egyetem közelsége, illetve a jó közlekedés.

Normál esetben egy átlagfizetésbõl meddig kell spórolni egy kezdõ szintû lakásra? A bankok tényleg csak púpnak vannak a hátunkon, vagy segítenek a lakásszerzésben? Spórolni érdemesebb, vagy hitelt felvenni? A fõbérlõ haszna magasabb, vagy a banké?

Bajba kerülhetnek azok a magánszemélyek, akik ingatlant adnak bérbe, illetve szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatnak, és nem tájékozódnak megfelelõen az adózási szabályokról.

Hogyan béreljünk lakást?2012-11-22 17:51:58

Hogyan béreljünk lakást?
Debrecen - Ne legyünk nagyvonalúak, minden részletkérdést illetõen ragaszkodjunk az írásos megállapodáshoz.

Kiderültek a felsõoktatásba jelentkezõk számára a ponthatárok, így a több mint 110 ezer jelentkezõbõl most közel 80 ezren jutottak be valamelyik egyetemre vagy fõiskolára. Ezzel elkezdõdik a diákok albérletkeresésének idõszaka, amikor felbolydul a fõváros és az egyetemi városok bérlakás piaca és szinte alig marad kiadandó lakás.

Az alacsonyra belõtt bérleti díj miatt a NET Zrt. valószínûleg gyorsan az önkormányzatoknak adja tovább a hozzá kerülõ ingatlanokat. Így viszont megnyílik a lehetõség a rugalmasabb árazásra.

Debrecen – Amilyen aktívan kapcsolódott megyénk és a keleti országrész a református egyház és a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány közös albérlet-támogatási rendszeréhez a múlt év végén, olyan hamar lelohadt a lelkesedés.

« 1. oldal »