2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Ma, azaz július 13-án kezdõdik meg a Quaestor-törvény szerinti kárrendezés, elõször a Befektetõvédelmi Alapot terhelõ kártalanítási részt fizetik ki a brókerkárosultaknak.

Több befektetõ a hitelezõi igénybejelentésre rendszeresített nyomtatványon a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QKKA) részére küldte be azt az igénybejelentését, amelyet a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolójának, a Pénzügyi Stabilitási Felszámoló Nonprofit Kft.-nek kellett volna eljuttatnia – tájékoztatta a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja kedden az MTI-t.

A Befektetõ-védelmi Alap (Beva) megindítja a kártalanítási eljárást a felszámolás alá került Hungária Értékpapír Zrt. ügyében, a brókercég ügyfelei május 22-tõl kezdõdõen egy évig nyújthatják be kártalanítási kérelmüket.

A Quaestor-kötvényesektõl, akik szerda óta nyújthatják be kártalanítási igényüket, eddig több mint ezer kérelem érkezett – mondta a Befektetõ-védelmi Alap (Beva) ügyvezetõ igazgatója csütörtökön este az M1 aktuális csatornán.

Mától június 5-éig kérelmezhetik a kártalanítást a Quaestor-károsultak, vagyis a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott, illetve a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények tulajdonosai.

A postahivatalok mellett huszonhat kijelölt kormányablaknál is benyújthatják kárigényüket a Quaestor károsultak – közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel.

Május 6. és június 5. között kell majd kérelmezniük a kártalanítást a törvény alapján a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy annak kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények tulajdonosainak.

Hetekig is eltarthat a Buda-Cash Brókerház felszámolási eljárásában benyújtott több ezer hitelezõi igény feldolgozása – közölte a felszámoló a brókercég honlapján pénteken.

Hamarosan megkapják egyenlegközlõ igazolásukat postán azok a Quaestor-törvény hatálya alá tartozó ügyfelek, akik a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-vel (Quaestor Értékpapír Zrt.) kötöttek szerzõdést – közölte a felszámolást végzõ Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) pénteken az MTI-vel.

Az Állami Számvevõszék (ÁSZ) a kormány felkérésére megkezdte azon önkormányzatok ellenõrzésének elõkészítését, amelyek a brókerbotrányban érintett vállalkozásoknál fektettek be.

Soron kívüli törvényességi ellenõrzést kér az Állami Számvevõszéktõl (ÁSZ) a kormány azoknál az önkormányzatoknál, amelyek befektettek brókercégeknél – közölte a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Lázár János arról is beszámolt, hogy április végéig kapja meg a Költségvetési Tanács a jövõ évi büdzsé fõszámait.

A bankszövetség azt az álláspontot képviseli – s ezt még az alkotmányból is le lehetne vezetni -, hogy Quaestor károsultaknak nem jár semmilyen kárpótlás – jelentette ki a Kossuth rádió 180 perc címû mûsorában Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség fõtitkára hétfõn.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken visszavonta a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. (Quaestor Értékpapír Zrt.) tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte annak felszámolását – közölte a jegybank.

Leállította a felügyeleti biztos a Quaestor-károsultak ügyfélegyeztetését, egyben az erre meghirdetett április 20-i határidõt is eltörölte. Az ügyfeleket emiatt hátrány nem éri, õket a teendõkrõl késõbb tájékoztatja a felszámoló – derült ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. MTI-nek csütörtökön eljuttatott közleményébõl.

A megyei jogú városok kormányablakaiban legkésõbb május 6-ig felállnak azok a Quaestor ügyintézési pontok, amelyek a károsultakat segítik majd – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Elfogadta az Országgyûlés kedden a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelõ alap létrehozásáról szóló törvényt, amelynek értelmében az ügyfeleknek május 6. és június 5. között kell kérelmezniük a kártalanítást.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolásával összefüggésben ma jár le a hitelezõi igények bejelentésének határideje, a károsult befektetõk kedden még postára adhatják az igénybejelentést.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolása során a hitelezõi igények benyújtására április 14-éig, keddig van lehetõségük az ügyfeleknek, a kedden postára adott igénybejelentést még befogadja a felszámoló.

Kártalanítja a Quaestor Értékpapír Zrt. fiktív kötvénnyel rendelkezõ befektetõit a Befektetõ-védelmi Alap, a Beva igazgatósága a jegybank kezdeményezésére pénteki ülésén döntött errõl – közölte a Beva az MTI-vel.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolása során a hitelezõi igények benyújtására rendelkezésre álló 40 napos határidõ 2015. április 14-én telik le, az eddig a napig postára adott hitelezõi igények határidõn belüli igényként kerülnek nyilvántartásba – közölte a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. csütörtökön az MTI-vel.

Törvényt módosított kedden a parlament, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, valamint mások mellett vezetõi, felügyelõbizottsági tagjai és egyes könyvvizsgálói vagyonukkal is felelõsséget vállaljanak az okozott károkért.

Azok a pályázók, akik a brókerbotrányban érintett pénzintézetekre vonatkozó korlátozások miatt nem tudják tartani a támogatási szerzõdésben rögzített határidõket, vagy akár a velük szerzõdõ felek számláját nem tudják kiegyenlíteni, akár szállítói finanszírozás esetén az önrészt nem tudják kifizetni, haladéktalanul jelezzék ezt az érintett irányító hatóságnak - hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség pénteken.

« 1. oldal »