2024. április 23. Kedd, Béla.
 

A jegybank módszertani segítséget ajánl a fogyasztói kölcsönszerzõdéseknek az árfolyamrés semmissége miatti átszámításához. A munkát a jogszabály hatálybalépését követõ 90 napon belül kell elvégezniük a bankoknak.

Nagyjából tízezer, folyamatban lévõ devizahiteles pert függesztenek fel a bíróságok országszerte, olyanokat, amelyeket az adósok még a Kúria jogegységi döntése elõtt indítottak bankjukkal szemben. Mostantól a pénzintézeteknek kell bizonyítaniuk, hogy tisztességesen jártak el ügyfeleikkel, ehhez bírósági pert kell indítaniuk, amiket kiemeltek kezelnek a törvényszéken, az elsõ- és másodfokú ítéletekre is mindössze 30 napja lesz a bíróságoknak.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezetõ igazgatója a Reuters hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy Magyarországon szeptemberre vagy októberre jöhet létre az úgynevezett "rossz bank".

A devizaalapú hitelek ügyében pénteken elfogadott új törvény potenciálisan magas járulékos költségei érdemi tõkeinjekciót tesznek szükségessé a magyarországi bankok külföldi anyabankjai részérõl a szabályozóknak megfelelõ tõkemegfelelési mutatók és a hitelkihelyezési kapacitás helyreállítása végett - jósolta keddi londoni helyzetértékelésében a Fitch Ratings.

2013. augusztus 5. Az egyoldalú szerzõdésmódosítás a devizahitelesek miatt a bankoknál most igen csak forró téma. Ugyanezt lehetne pedig firtatni a biztosítóknál is. Az mindenestre már látszik, hogy a biztosítói szerzõdések megítélésénél is felbukkant a Ptk.

A várhatóan százezres nagyságrendû végtörlesztési ügyletek kezelése komoly szervezési feladatot jelent a bankok számára, a PwC könyvvizsgáló számításai szerint a bankredszer pótlólagos munkaerõ kapacitásigénye 1000 és 2500 fõ között alakul a következõ hónapokban.

A legnagyobb hazai bankoknál már megszületett a válasz a végtörlesztésre: október elejétõl megugrottak a kamatok, megszûntek az akciók és bizonyos hitelajánlatok eltûntek, így egyre nehezebb körülmények között szerezhetnek forinthitelt azok, akik végtörleszteni szeretnének. Eddig egyetlen kisebb banknál látszik, hogy versenyezne a forinthitelbõl végtörleszteni próbáló ügyfelekért.

« 1. oldal »