2018. március 24. Szombat, Gábor.
 

Jelentősen nőtt az érdeklődők száma az új családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok miatt a bankoknál. A legtöbben új lakásra vennék fel a hitelt és rendelkeznek már a legmagasabb támogatás feltételéül szabott három gyerekkel.

A 2010. november 26. után közzétett általános szerződések alapesetben tisztességesek, de közérdekű keresetben az MNB pert indíthatott a bankok ellen, hogy mondják ki ezek tisztességtelenségét is. A Fővárosi Törvényszék az MNB által képviselt álláspontot fogadta el ezeknek a közérdekű kereseteknek a döntő többségében. A jegybank összesen tizenhat intézményt perelt az egyoldalú kamat-, díj- vagy költségemelést lehetővé tevő szerződési kikötések tisztességtelensége miatt a forintos vagy ténylegesen devizában törlesztett hitelek, kölcsönök, illetve a lízingszerződések vonatkozásában.

A görög idegenforgalom akár jól is járhat a válsággal, egészen olcsó lehet egy görögországi nyaralás, bár elemzők szerint biztonságosabb, ha csak a jövő évi szezonban utazunk.

A banki elszámolással összefüggésben növekedett az ügyfélforgalom az MTI által megkérdezett hitelintézeteknél, az érdeklődők többnyire értelmezési kérdéseket tesznek fel a bankok által kiküldött értesítésekkel kapcsolatban.

A bankszövetség és a bankok tájékoztatása szerint szerda estig 1 millió 600 ezer banki elszámolásról szóló levelet adtak át a postának – mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök délutáni műsorában.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntése értelmében az MNB lehetővé teszi a lakossági devizahitelek kivezetéséhez kapcsolódóan kötött banki devizaswap ügyletek lejárat előtti, részleges lezárását.

A negyedik negyedévben 2072 lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre a pénzügyi intézmények az előző negyedévi 2775 után - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közölt adatokból.

Vasárnap jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank, hogy a devizahitelesek érdekeinek védelméhez és a forint árfolyamának megóvásához szükséges megállapodásokat a kormány, a Nemzeti Bank és a bankszövetség megkötötte

A kormány ezen a héten tájékoztató kampányt indít a bankok elszámoltatása, valamint az újabb rezsicsökkentés ügyében – közölte Dömötör Csaba, a Kormányzati Információs Központ vezetője az MTI-vel.

További két tucat bank és pénzintézet küldött keresetlevelet a devizahitelek kérdésében a bíróságra.

A bankok újabb 27 devizahiteles keresete érkezett a Fővárosi Törvényszékre hétfőn, köztük az OTP Bank, az ERSTE Bank, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, az MKB Bank és az UniCredit Bank beadványa – közölte a törvényszék honlapján.

A jegybank módszertani segítséget ajánl a fogyasztói kölcsönszerződéseknek az árfolyamrés semmissége miatti átszámításához. A munkát a jogszabály hatálybalépését követő 90 napon belül kell elvégezniük a bankoknak.

Nagyjából tízezer, folyamatban lévő devizahiteles pert függesztenek fel a bíróságok országszerte, olyanokat, amelyeket az adósok még a Kúria jogegységi döntése előtt indítottak bankjukkal szemben. Mostantól a pénzintézeteknek kell bizonyítaniuk, hogy tisztességesen jártak el ügyfeleikkel, ehhez bírósági pert kell indítaniuk, amiket kiemeltek kezelnek a törvényszéken, az első- és másodfokú ítéletekre is mindössze 30 napja lesz a bíróságoknak.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Reuters hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy Magyarországon szeptemberre vagy októberre jöhet létre az úgynevezett "rossz bank".

Kihirdették a devizahiteleseket megsegítő első törvényt, amely semmisnek mondja ki az árfolyamrést, és tisztességtelennek az egyoldalú az egyoldalú kamat- és költségemelést. A bankoknak szombattól számítva 30 napjuk lesz arra, hogy pert kezdeményezzenek, ha nem akarják visszafizetni a törvény szerint jogtalanul beszedett pénzeket.

Jogszerűtlenül emelték meg a fogyasztókat terhelő díjakat és költségeket, a legnagyobb büntetést az AXA magyarországi fióktelepe kapta.

A devizaalapú hitelek ügyében pénteken elfogadott új törvény potenciálisan magas járulékos költségei érdemi tőkeinjekciót tesznek szükségessé a magyarországi bankok külföldi anyabankjai részéről a szabályozóknak megfelelő tőkemegfelelési mutatók és a hitelkihelyezési kapacitás helyreállítása végett - jósolta keddi londoni helyzetértékelésében a Fitch Ratings.

A jegybanknak minden jelentős hitelintézetre, befektetési vállalkozásra egyedi és csoport szintű szanálási tervet kell készítenie, ennek részleteit, valamint a szanálás folyamatát tartalmazza a pénzügyi közvetítőrendszer szereplőit érintő törvénymódosítás

Az árfolyamrés alkalmazása önmagában is tisztességtelen, de sok esetben az egyoldalú szerződésváltoztatás is lehet tisztességtelen, ha a banki tájékoztatás nem volt teljes, érthető.

Létrehoznának Magyarországon egy ún. rossz bankot, amelybe a felhalmozódott bedőlt kereskedelmi (azaz nem lakossági) hiteleket tennék át. Ezzel tehermentesítenék a bankokat, amelyek új hiteleket tudnának nyújtani a gazdasági szereplőknek.

Az elmúlt fél év során többször felmerült, hogy a bankok az ügyfeleik hiteltartozásának egy részét, vagy egészét elengedik. Összeszedték, hogy milyen esetekben történhet ez meg.

Sok banki ügyfél számláján már április végéig több ezer, esetenként akár több tízezer forintot írt jóvá a bankja, megfelelve az MNB korábbi döntésének. De hogyan jutnak pénzükhöz azok, akik időközben bankot váltottak vagy megszüntették számlájukat?

A pénzügyi szervezeteknek az eredetileg előírt április 30. helyett – a felmerülő problémák elhárításáig, a feladatok elvégzéséig, de – legkésőbb május 31-ig kell visszafizetniük a fogyasztóktól jogszerűtlen díj- és költségemelésekkel elvont összegeket.

Ha lakásvásárlást tervezünk, akkor önerőre is lesz szükségünk. Vannak trükkök, amikkel ez elkerülhető, azonban jóval kevesebb pénzt hagyhatunk a pénzintézeteknél, ha az önrészünk legalább a minimálisan elérhető 20 százalékot eléri.

Itthon is rengeteg pénzkiadón fut a Windows XP, amely április 8-án világszerte nyugdíjba megy. A pénzfelvétel körül rémhírek terjedtek el.

« 1. oldal »  Következő »
Címkék 
Adó, adóamneszta, adóhivatal, ajánlat, akció, Alexisz Ciprasz, államcsőd, állampapírok, árfolyamgát, árvíz, ATM, átutalás, axa, bank, bankautomata, banki elszámolás, bankkártya, bankok elszámoltatása, bankrendszer, bankszámla, bankszanálási mechanizmus, Belföldi hírek, Bihari hírek, bírság, bizalom, Biztosítás, biztosítók, CIB Bank, CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY, CSOK, devizahitel, devizahitelek, devizahiteles kereset, devizahitelesek, devizahitelezés, dombornyomott, drachma, eladás, elektronikus, elektronikus átutalás, elszámoltatás, erste bank, EU, Euro, eurózóna, folyószámlacsomag, forinthitel, forintosítás, Fővárosi Törvényszék, futamidő-hosszabbítás, Giró-Szász András, görög válság, Görögország, grexit, ház, hitel, hitelek, hitelkártya, idegenforgalom, Ingatlan, Ingatlanpiac, jegybank, jogsértő díjemelések, K&H, kamat, károsultak, kártyadíj, kártyás vásárlás, kényszerértékesítés, kereset, készpénzfelvétel, kiberbiztonság, kombinált hitel, kormány, Kormányzati tájékoztató kampány, kötvény, Kúria, letelepedési kötvény, levél, Magyar Nemzeti Bank, mastercard, MNB, mobilinfo, nemzetgazdasági minisztérium, ngm, országvédelmi terv, OTP Bank, PBT, pénz, pénzforgalom, Pénzmosás, pénzügy, Pénzügyi szolgátatások, per, PSZÁF, Ptk., rezsicsökkentés, rögzített árfolyam, rossz bank, sms, spórolás, Stabilitás Megtakarítási Számla, svájci frank, számlacsomag, számladíjak, Sziriza, szürkegazdaság, tájékoztató kampány, THM, Töröcskei István, tranzakciós illeték, tranzakciós_illeték, turizmus, ügyfélforgalom, ügyintézés, UniCredit Bank, Válság, végtörlesztés, visa, Windows XP
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!