2020. április 9. Csütörtök, Erhard.
 

Fűnyírók helyett az állatok rágják a füvet az egyik szegedi fürdő területén. Miután a vírushelyzet miatt bezárt a fürdő, a parkosításért felelős cég is nehéz helyzetbe került, így nem volt, aki gondozza a füvet, ezért vetették be a „biofűnyírókat” – idézte az RTL Híradója a szegedi fürdő igazgatóját.

idojaravasarnap.pngNapsütéses, de hőmérsékletileg meglehetősen szélsőséges napra számíthatunk vasárnap az Időkép előrejelzése alapján.

D MTZ20200330029Közös közleményben szólította fel Budapest 14 koalíciós kerületi polgármestere a kormányt, hogy tekintse partnereknek az önkormányzatokat a válságkezelésben, és juttasson több forrást nekik ehhez.

 

Április 6-án szirénapróba lesz Pakson és 30 kilométeres körzetében - közölte a Fejér megyei Katasztrófavédelem.

Ennél sokkal nagyobb a baj, mondta az Indexnek Karácsony Gergely arra, hogy mit jelent Budapest számára a gépjárműadóból származó adóbevétel idei elvonása, amelyet Gulyás Gergely jelentett be a szombati kormányinfón. Budapest főpolgármestere szerint ők minden érdemi javaslatcsomagot megtettek a kormánynak ahhoz, hogy az értse:

006 037 AJO 2391A polgármester üveges zöldborsót pakol, a szakápoló bevásárol, a konyhai dolgozó ételfutár lett, az óvónők pedig videón olvasnak esti mesét. A koronavírus jócskán felforgatta a kerületi önkormányzatok életét, önkéntesek bevonásával és intézményi átszervezésekkel tudják csak megoldani az idősek és rászorulók ellátását. De hogy néz ki mindez a gyakorlatban? Végigkövettük a terézvárosi szociális ellátórendszer pár napját.

Magánúton is elérhető lett a napokban a koronavírus-teszt, azaz tudományosabban a Covid-19 víruskimutatás és szerológiai mintavétel. Előbbi magát a vírus meglétét, utóbbi pedig immunrendszer válaszát méri, inkább arra használható, hogy megnézzék, valaki átesett-e a koronavírus fertőzésen. Ez akkor lehet fontos, ha a tudomány ki tudja jelenteni, hogy aki átesett a betegségen, az immunitást is szerzett, így egy-két hét türelmi idő leteltével visszaállhat a munkába vagy részt vehet a védekezésben, önkénteskedhet.

Minden támogatható kormányintézkedés mellé odaállunk, de vannak jobbító javaslataink – közölte az ellenzéki pártok közül elsőként reagálva a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd szerint pártja nem tudja elfogadni, hogy az önkormányzatoktól a gépjármű súlyadót elvonja a kormány, hiszen az önkormányzatok már jelenleg is jelentős bevételkiesést szenvednek el, iparűzési adójuk lényegében nem lesz, így a most bejelentett 34 milliárdos megvonás Barabás szerint lényegében

Fontos, eddig nem közölt adatot ismertetett Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón, elárulva, hogy

Szombaton hat repülőgép érkezett Kínából újabb, a járványügyi védekezést segítő eszközökkel, és még egy óriási szállítmány várható egy Antonov An-124-es teherszállító repülőgéppel. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatása szerint a szombaton megérkezett szállítmányban szerepel

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben számol be az új finanszírozási szabályokról az egészségügyi dolgozók bérezésének biztosítása érdekében.

A Szegedi Tudományegyetem gyermek és felnőtt pácienseket egyaránt fogadó, 1,5 milliárd forintból megépülő Infektológiai Központjában a fertőző betegek ellátása mellett gyakorlati oktatás is folyik, új, önálló egyetemi tanszék is működik majd.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma összesen 69 féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, felületfertőtlenítőt ellenőrzött. Két, kizárólag webshopban kínált kézfertőtlenítő teljesen hatástalannak bizonyult.

Öt órára nőtt a személygépkocsival utazók várakozási ideje szombat délelőttre a nagylaki közúti határátkelőhelyen, írja az MTI a rendőrség információi alapján.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 krónikus beteg, közülük öten 77 év felettiek. 58 főre emelkedett a gyógyultak száma is, írja a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal.

DSC 0508Arról még nem tudnak a borsodi kisfalvakban, hogy bárki is elkapta volna a koronavírust. A gazdasági válság viszont villámgyorsan elérte az ország elmaradottabb régióit. Van olyan falu, ahol egy nap alatt hatvan férfi vesztette el a fővárosi állását, tartalékokat pedig eddig se tudtak felhalmozni. A boltok vagy bezártak, vagy úgy felmentek az árak, hogy alig tudnak valamit venni a helyiek, a településről pedig félnek kimozdulni a járvány miatt. Többen azt mondják, jelenleg a civil szervezetek adományai tartják életben ezt a régiót, ahol az éhezés már mindennapos probléma. Elkísértük az Age of Hope Alapítványt Borsodba, lesújtó kép fogadott az ország végén.

D NOE20200331018A diákok ötödéhez el sem jut a digitális távoktatás, tömeges bukások lehetnek, ha nem találnak ki valamit - mondja Hermann Zoltán, az oktatásgazdaságtan kutatója, aki a legátfogóbb magyar oktatási felmérésből, a minden évben több évfolyam összes tanulójával elvégzett Országos kompetenciamérés adataiból számolta ki, hogy hányan lehetnek, akiknek eszközük sincs otthon ahhoz, hogy igazán tartani tudják a lépést.

Teljesen lezárták Chilében a nemzetközi Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózatot (ALMA) a koronavírus-járvány miatt, közölte az intézmény. "A tudományos munkatársak jólléte és egészsége érdekében hoztuk meg ezt a példa nélküli döntést, hogy otthon lehessenek családtagjaikkal, amíg a járványhelyzet megoldódik" – közölte Sean Dougherty, az ALMA igazgatója.

K EPA20200403020A Nokia Deepfield elemzőcsoportjának friss jelentése szerint megalapozatlannak bizonyultak azok a félelmek, hogy az internethálózatok nem tudnak majd megbirkózni azzal megterheléssel, amelyet a koronavírus-járvány miatt otthon maradni kényszerült sok millió felhasználó okoz.

A korlátozások, vagyis a járvány miatt kimutathatóan csökkent a villamosenergia-fogyasztás Magyarországon. Ezt a MAVIR hiavatlos számai bizonyítják, az adatokat az Energiaklub kérte ki. A csúcsterhelés 6000 MW alá csökkent, ezzel a magyar villamosenergia-hálózat terhelése az év végi ünnepi időszak szintjére esett vissza.

GettyImages-1129328472Az országos tisztifőorvos ajánlása szerint húsvét közeledtével érdemes hipós vízben áztatni a tojásokat, mert nem árt az elővigyázatosság. Az elővigyázatosság tényleg sosem árt, vagyis akkor mégis, ha például túl sok hipóban, vagy annak híján más fertőtlenítőben áztatja a tojásokat, ezért összeszedtük, mire figyeljen oda.

Emberfélék három faja is élt egy időben egymás közelében a mai Dél-Afrika területén, állapította meg egy új kutatás. A három hominida az Australopithecusok, a Paranthropusok és a Homo-csoportba tartozott. A Johannesburg melletti barlangegyüttesben feltárt leletekről szóló tanulmány a Science tudományos folyóiratban jelent meg.

K EPA20200402145A koronavírus-betegek egy kis hányadánál súlyos agyi rendellenességek - sztrók, neurológiai rohamok - alakultak ki. Egyelőre kevéssé értjük, hogy a vírus hogyan hat az agyra, de úgy tűnik, bizonyos fertőzötteknél nemcsak a légzőszervekre terjed ki a károkozása.

GettyImages-1208719011A vuhani Huazsong egyetem (Huazhong University of Science and Technology) kutatói összehasonlították az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta tüdőgyulladásos betegség (Covid-19) gyanújával kórházba került gyermekek és felnőttek eseteit, hogy megnézzék, miben különbözik a két korosztály esetében a betegség lefolyása. Hszia Vei és munkatársai a Pediatric Pulmonolgy-ban jelentették meg tanulmányukat.

Screen Shot 2020-04-03 at 10.34.22 AM.pngA Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája egy új, MedInnoScan nevű okostelefonos alkalmazáson keresztül nyújt segítséget a bőrtünetekkel hozzájuk forduló pácienseknek, akik így személyes konzultáció nélkül kérhetnek tanácsot a szakorvosoktól, közölte az egyetem csütörtökön.

« Előző « 4. oldal » 10  ... 1184 Következő »