2020. április 9. Csütörtök, Erhard.
 

Hivatalos adatok szerint egymillió embert fertőzött meg az új koronavírus világszerte, ám a valós szám ennél 5-10-szer több lehet - mondta Brendan Murphy, Ausztrália országos tisztifőorvosa egy pénteki sajtótájékoztatón.

Untitled-1.gifA globális koronavírus-járvány és az annak ellenében hozott válaszlépések az élet minden területét átalakítják. A kiberbűnözés is reagált az új helyzetre, leglátványosabban azzal, hogy megjelent a felhasználókra leselkedő szokásos internetes veszélyek koronavírusos kiadása. Valójában nincs is ebben semmi meglepő. Az utóbbi hetekben minden a koronavírusról szól, mindenki a járványról akar tájékozódni. A bűnözők szempontjából logikus lépés, hogy ezt az érdeklődést kihasználva koronavírusos csomagolásba rejtsék az átveréseiket.

A Facebook külön alkalmazást adott ki a Messengerhez, hogy kényelmesebben tudjunk csevegni az ismerőseinkkel. Az appot a Microsoft Store és a Mac App Store boltokból tudjuk letölteni.

D  VG20200320009A regisztrált magyar eseteknél körülbelül tízszer több koronavírusos fertőzött lehet a valóságban, ez szakmai körökben nem is kérdés – állítja Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus. Az Óbudai Egyetem docense szerint a kormányzat intézkedései gyorsak és hatásosak voltak, viszont sokkal többet kellene tesztelni, a magyar nyilvántartás transzparenciája pedig a hazai közegészségügyről állít ki szegénységi bizonyítványt. Ferenci az Indexnek a tényleges magyar halandósági arányról és az előrejelzések bizonytalanságairól is beszélt.

A józan ész ezt diktálná, azonban a kutatások szerint egyáltalán nem biztos, hogy a legsúlyosabb tüneteket mutató fertőzöttek vérében és testváladékaiban van jelen a legnagyobb tömegben a koronavírus. A vírusszám és a betegség lefolyása közötti összefüggés ennél sokkal bonyolultabb (és részleteiben még nem ismerjük), és az új koronavírus ebben másképp viselkedik, mint rokonai, az első SARS, illetve a MERS vírusa.

GettyImages-1215464697Szerda éjjel küldött levelében arra figyelmeztette a Fehér Házat az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája, hogy az új típusú koronavírus (SARS CoV-2) nemcsak úgy terjedhet, hogy a fertőzött személy ráköhög vagy rátüsszent valakire, hanem elég, ha egy légtérben tartózkodik vele, mert már a beszéd, sőt a kilégzés is kockázati tényező a vírus átadásában.

Az új koronavírus áldozatainak több mint 95 százaléka 60 év feletti, de a fiatalok sem lélegezhetnek fel – mondta csütörtökön Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója. Hans Kluge szerint az emberek milliárdjait karanténba kényszerítő és a világgazdaságot megrengető vírus okozta súlyos megbetegedésnek nem az életkor az egyetlen kockázata, írja az MTI.

Az elmúlt időszakban számos tanács és irányelv látott napvilágot a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, de aligha volt olyan, amit gyakrabban hallottunk volna annál, hogy

Egy nagyszabású új, sok tudományterületet felölelő kutatás szerint nullára lehetne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2070-re – írja az MTI a techxplore.com tudományos-ismeretterjesztő portálra hivatkozva.

Elég volt kettőt pislogni, és máris a Tiktok lett az online videós történetmesélés új császára, ami nem annyira tetszett a Youtube-nak, úgyhogy nekiállt ellenfegyvert gyártani. Ez lesz a Shorts, amelyben rövid videókat tudunk majd összedobni, és ezekben jogtisztán felhasználhatók lesznek a Youtube Music kínálatában megtalálható dalok.

Az Airbus legtöbb spanyolországi telephelyén orvosi arcpajzsokat állítanak elő 3D nyomtatókkal, a repülés- és űrtechnikai vállalat ezzel segíti a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.

D SOS20190328003Még nem alakult ki immunitás a koronavírus ellen, ezért van ilyen sok fertőzött a világon, közölte a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön az M1-en. Merkely Béla azt mondta, hogy a vírus elleni oltóanyag leghamarabb ősz végére várható, és azt először a legveszélyeztetettebbek, az idősek kapják meg.

GettyImages-1208565422Magyar és külföldi szakemberek olyan folyamat kifejlesztésén dolgoznak, amellyel a lakosság nagy részét szűrni lehetne a koronavírusra, akár néhány nap alatt. Ez több tucat ember mintájának együttes vizsgálatával valósulna meg. A terv kidolgozói szerint a veszélyeztetettek elkülönítésével ezután hatékonyan fékezhető lenne a járvány.

2020-03-31T225929Z 1904236702 RC2AVF9X0M7T RTRMADP 3 HEALTH-COROA kínai Harbin Állatorvosi Kutatóintézet tudósai szerint macskák és vadászgörények között is képes terjedni az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2, írja a Nature. A leggyakoribb háziállatokat vizsgáló kutatók szerint a kutyák valószínűleg nem veszélyeztetettek, ahogy a tyúkok, sertések és kacsák sem tudják elkapni a vírust.

2020-03-26T132846Z 436556513 UP1EG3Q11FYCY RTRMADP 3 HEALTH-COROÚj kontrollanyagot fejlesztett ki a hibás koronavírus-teszteredmények kiküszöbölésére az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (KK), közölte szerdán az Európai Bizottság magyarországi képviselete az MTI-vel. Az új kontrollanyag segítségével a laboratóriumok ellenőrizni tudják, hogy megfelelően működnek-e az általuk használt koronavírustesztek. Az új kontrollanyag javíthatja az EU koronavírus-járvánnyal kapcsolatos válaszadási képességét, és elősegítheti, hogy a megbízhatatlan eredményt produkáló vírustesztek folytán ne menjenek veszendőbe értékes erőforrások.

000 1Q87POÁprilis elseje (és a környező napok) a hírfogyasztás szempontjából a legidegesítőbb időszaka az évnek, főként amióta az internetnek köszönhetően villámgyorsan tudnak terjedni az álhírek, átverések. Ilyenkor az óvatosabb hírfogyasztó gyanakodva méreget minden szenzációs híradást, duplán utánajár azok igazságtartalmának, és még így is könnyen be lehet dőlni a gondosan kidolgozott becsapós híreknek. Aki pedig év közben is zabálja az álhírgyárak termelését, annak fel sem tűnnek az április eleji bolondozások.

A Fujifilm egyik leányvállalata, a Fujifilm Toyama Chemical bejelentette, hogy az utolsó fázisát indítják el az Avigan (vagy más néven favipiravir) nevű gyógyszerük tesztelésének, ami az eddigi vizsgálatok alapján az új koronavírusos fertőzések lefolyásának súlyosságát is enyhíti.

K  AP20200327212Noha az új koronavírus okozta fertőzés az esetek túlnyomó többségében az idős és más krónikus betegségekkel is küzdő embereknél válik súlyossá – esetenként halálossá –, előfordulnak fiatalabb és előzőleg egészséges áldozatok is. Az okokat még nem értjük teljesen, de az erős szervezetű emberek súlyos megbetegedését genetikai hátterük is magyarázhatja.

A Facebook egy olyan újítást vezet be, amivel az egymáshoz közel élők tudnak segíteni a koronavírus-járvány alatt a másiknak. A kedden bejelentett új funkcióval fel lehet ajánlani a környéken élőknek a bevásárlást, ügyintézést, valamint gyűjtést lehet indítani – írja a CNN.

DBZOL20200310015Kétszer is pozitív lett a koronavírustesztje olvasónknak, Lucának, aki arról számolt be, hogy ennek ellenére aránylag könnyen megúszta a betegséget. Luca elmondta lapunknak, hogy telik egy magyar koronavírusos két hete, és több általa tapasztalt furcsaságról is beszámolt.

A rendőrségre szerda este tett bejelentést egy nő arról, hogy Gödöllőn megölte ismerősét. A helyszínre kiérkező rendőrök a 39 éves helyi nőt elfogták, aki ellen emberölés bűntettének gyanúja miatt indítottak eljárást, írja a Police.hu.

DSC 4311A kormány újabb hat egyetem működési és finanszírozási modellváltásáról döntött - közölte Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára az MTI-vel. Az ezzel és a további átszervezésekkel kapcsolatos törvénymódosítást kedden nyújtotta be a szaktárca a parlamentnek.

A hitelszerződéssel rendelkező adósok 49 százaléka nem szeretne élni a koronavírus-válság miatti törlesztési moratórium lehetőségével – állítja a Bank360.hu nem reprezentatív, online felmérése alapján, melyet közel 1250, hitelszerződéssel rendelkező ügyfél bevonásával végeztek.

Már több mint 470 ezer német cég kért bértámogatást a német szövetségi kormánytól a koronavírus-járvány okozta válság miatt – írja a Bloomberg. A támogatásra jelentkezett cégek között van a Volkswagen, a Daimler, a Puma és a Deutsche Bank is.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság nagyjából 24 millió embert gátol majd meg abban, hogy kitörjön a szegénységből Kelet-Ázsiában és a csendes-óceáni térségben, ezzel számol a BBC cikke szerint a Világbank. A washingtoni szervezet szerint különösen a turizmus és az ipari termelés leállása miatt ragadhatnak milliók szegénységben Thaiföldön, Vietnámban, Kambodzsában és a csendes-óceáni szigetvilágban. 

« Előző « 5. oldal » 10 11  ... 1184 Következő »