2018. június 18. Hétfő, Arnold, Levente.
 

Földimogyorót tartalmazó csokoládé pralinét kellett kivonni a kereskedelmi forgalomból több európai tagállamban, köztük Magyarországon is. A riasztás szeptember 3-án este érkezett az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén.

A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte emelkedik, az elkövetkező napokban sokfelé elérheti a tüneteket okozó közepes, sőt helyenként a magas szintet is – figyelmeztet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken a Facebook-oldalán.

A parlagfű elleni hatékony védekezéshez legalább háromszori kaszálás szükséges, az első a héten javasolt – hívja fel a figyelmet a Csongrád megyei Kormányhivatal sajtószolgálata.

A száraz, meleg időjárás nemcsak a felszín közeli ózonképződést gyorsította fel, hanem az egyes fafajták virágzását is, aminek következtében országszerte nagymértékben nőtt a levegőben lévő pollenek mennyisége. Az Országos Közegészségügyi Központ előrejelzése szerint elsősorban a nyír, a kőris, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, a nyárfa és a juhar pollenje van közepes vagy magas koncentrációban a levegőben – hangzott el az M1 Ma délelőtt című műsorában.

Az elkövetkező napokban elsősorban a nyír, a kőris és a platán pollenje lehet jelen allergiás tüneteket okozó mennyiségben a levegőben – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken a Facebook-oldalán.

A Magyar Allergia Szövetség elnöke az allergia-szűrővizsgálaton való részvételre hívta fel a figyelmet az M1 aktuális csatorna keddi műsorában: fontos, hogy a beteg tudja, pontosan milyen gyógyszert mikortól érdemes szednie a zavaró tünetek eluralkodásának elkerülése érdekében.

Allergiás reakciót, fulladást és mérgezést is okozhatnak.

A hétvégén várhatóan országszerte jelentősen emelkedni fog a levegőben lévő nyírfapollen mennyisége, elérheti a magas-nagyon magas szintet is – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken a Facebook-oldalán.

Várhatóan emelkedni fog, helyenként elérheti a tüneteket okozó szintet is a nyírfa virágporának koncentrációja a levegőben hétvégén, illetve a jövő hét első felében – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken a Facebook-oldalán.

Allergiateszt februárban?2015-02-23 11:27:20

Egyre több ember életét keserítik meg a pollenek. Az allergia megállapításához szükséges bőrtesztet a növények virágzása előtt célszerű elvégeztetni.

A mogyoró pollenszórása a hétvégén helyenként már tüneteket okozhat az arra allergiásoknak - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken hivatalos Facebook-oldalán.

Szóban is lehet tájékoztatni a fogyasztókat a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében arról, hogy tartalmaznak-e allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat és termékeket - tartalmazza a Magyar Közlöny szerdai számában az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról megjelent földművelésügyi miniszteri rendelet.

December közepétől az allergén anyagokról is tájékoztatni kell a vásárlókat - hangzott el a Ma reggelben.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet visszavonta a parlagfű miatt korábban kiadott riasztási fokozatokat, hamarosan véget ér a 2014-es parlagfűszezon – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtök reggel az MTI-vel.

Az érzékenyek asztmás tünetei akár rohamszerűen jelentkezhetnek.

Nékám Kristóf allergológus szerint sem a társadalom, sem a döntéshozók nem érzékelik, milyen súlyos és egyre növekvő problémát jelent az allergia Magyarországon. A Magyar Allergia Szövetség elnöke az MTI-nek adott interjújában azt mondta: létre kellene hozni egy szakmai, operatív központot, s annak irányításával át kell tekinteni, majd újra kellene szervezni a magyarországi allergiaellátást.

A záporok, zivatarok valamelyest lassítják a parlagfű pollenkoncentrációjának emelkedését, de az ennek ellenére – elsősorban az ország déli és keleti részén – továbbra is elérheti a magas, sőt helyenként a nagyon magas szintet is – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

Az allergiás rohamok megelőzésében nagyon fontos a rendszeres porszívózás is.

A parlagfű heti átlagos pollenkoncentrációja az ország északkeleti sarkában, Nyíregyháza környékén elérte a magas szintet, ezért a térségre II. fokú riasztást adott ki az Országos Környezet-egészségügyi Intézet – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

Ha gyermekünk náthás, folyik és viszket az orra, tüsszög, könnyezik a szeme, fáradt, vagy hirtelen figyelmetlenné válik az iskolában, lehet, hogy allergiás.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) jelentése szerint az ismétlődő záporok, zivatarok valamelyest lassítják a parlagfű pollenkoncentráció emelkedését, a hétvégén ugyanakkor már többfelé elérheti a magas szintet – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szombaton az MTI-vel.

Később jöhet a robbanás2014-08-10 15:24:04

Egyelőre kevesen használják a netes parlagfű bejelentő rendszert.

Helikopterről is ellenőrzik, illetve felderítik a parlagfüves területeket, így pontos kép kapható azokról a tulajdonosokról és használókról, akik nem tartják rendben földjeiket – közölte a Földművelésügyi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

Az allergén gombák koncentrációja az időjárás ellenére is elérheti a magas szintet.

Magyarországon csak néhány helyen fordul elő a súlyos allergiás reakciókat kiváltó kaukázusi medvetalp, a gyomnövény ugyanakkor gyors szaporodásra képes – válaszolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI kérdésére kedden.

« 1. oldal »  Következő »
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!