2024. április 19. Péntek, Emma.
 

Mintegy 107 ezer, nem magyar, de magyarországi lakóhellyel rendelkezõ európai uniós állampolgár is szavazhat az október 12-ei önkormányzati választáson, ehhez regisztrációra sincs szükségük.

Állami kitüntetéseket és elismeréseket adott át Pintér Sándor belügyminiszter az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából kedden Budapesten – ismertette a kormany.hu. A díjazottak között ezúttal is találunk megyénkbeli kiválóságokat.

Hétfõtõl a közúti fuvarozó cégek maximum 2,2 millió, jármûvezetõik 800 ezer forint bírságot is fizethetnek, ha egyszerre több szabálysértést is elkövetnek.

A nemzetiségi önkormányzati képviselõk október 12-i választásán a választók településenként kijelölt, úgynevezett nemzetiségi szavazókörben adhatják le voksukat, de lesz 12 olyan település, ahol több nemzetiségi szavazókört kellett kijelölni a választói jegyzékben szereplõk nagy száma miatt.

A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona 971 milliárd forint volt az idei elsõ félév végén, ez éves összevetésben 12 százalékos növekedés, az elsõ negyedév végi összvagyont pedig 5 százalékkal haladja meg – közölte a szövetség az MTI-vel.

Egyre fontosabbá válik a szállítmányozásban dolgozó gépkocsivezetõk vezetési képességeinek fejlesztése, mivel a nem gazdaságos vezetési stílus hozzájárul a tehergépkocsik tervezettnél gyorsabb amortizációjához, továbbá növeli az üzemanyag- és szervizköltségeket is – hívja fel a figyelmet a WebEye Magyarország Kft. a szállítmányozásban részt vevõ magyar sofõrök munkavégzési szokásairól készült felmérésére hivatkozva.

A szálláshelyek vendégforgalma 7,6 százalékkal nõtt júniusban és 6,8 százalékkal az elsõ fél évben a múlt év azonos idõszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Tíz megyében és a fõvárosban továbbra is készülni kell jelentõs esõzésekre. Több helyen viharos széllel, illetve jégesõvel járó heves zivatarok is lehetnek.

Augusztusban és az õszi hónapokban, fõleg az õzek és a szarvasok mozgása miatt, nõ a vadbalesetek kockázata az utakon – hívja fel a figyelmet a K&H Biztosító.

Az Állami Számvevõszék (ÁSZ) folytatja az országgyûlési választás kampánypénzeinek ellenõrzését: most a parlamentbe jutott pártok azon jelöltjeit vizsgálják, akik az egymillió forintos költségvetési támogatáson felül is költöttek a kampányban – olvasható az Állami Számvevõszék hírportálján.

A vártnál kedvezõbbek lettek az ipari termelés júniusi adatai, a bõvülés motorja továbbra is a jármûipar az MTI által megkérdezett elemzõk értékelése szerint.

Az allergén gombák koncentrációja az idõjárás ellenére is elérheti a magas szintet.

A K&H Biztosító tapasztalatai szerint tudatosabbá váltak az utazók, 2014 elsõ félévében csaknem 30 százalékkal többen kötöttek utasbiztosítást, mint az elõzõ év azonos idõszakában. Tavaly a K&H-s bankkártyák jelentõs részéhez járt utasbiztosítás, a biztosítóhoz több mint 27 millió forint értékû kárbejelentés érkezett.

Az Otthon Centrum (OC) kicsivel 10 százalék feletti, míg a Duna House (DH) 13 százalékos forgalombõvülésrõl számolt be az elsõ félévben a használt lakások piacán az MTI-hez eljuttatott elemzésében.

Országosan több mint ezer helyen vehetnek igénybe a diákok 5-50 százalékos kedvezményeket a megújult diákigazolvánnyal.

A hõségriasztás ideje alatt a budapesti fejpályaudvarokon és tizennégy nagyobb vidéki állomáson ingyen ásványvizet ad utasai számára a MÁV-START – közölte az MTI-vel szombaton a Mávinform.

Szabadtéri rendezvényeken, szórakozóhelyeken tartott ellenõrzést a katasztrófavédelem; 232 szórakozóhely közül 69-nél tártak fel valamilyen biztonsági kockázatot, egyet közülük be is zárattak – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság helyettes szóvivõje pénteken az MTI-t.

Májusban 4,0 százalékkal nõttek a keresetek a közfoglalkoztatottak nélkül számolva az egy évvel korábbiakhoz képest. A béremelkedés a versenyszférában és a költségvetési szektorban gyakorlatilag kiegyenlített 4,1, illetve 3,9 százalékos volt – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Május végén 22 800 olyan nyugdíjbiztosítási szerzõdés élt, amelyre ez év elejétõl jár a személyi jövedelemadó (szja) kedvezmény – nyilatkozta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivõje hétfõn az MTI-nek.

Egy felmérés szerint a magyar fõváros hat helyet javítva már a negyvenedik a világ leglátogatottabb városai között és tizenhatodik az európai desztinációk rangsorában.

Azzal az importtal van bajuk, ami az uniós felesleg levezetéseként dömpingáron jön.

Mostanáig kellett megõrizni a helyi választási irodákban az áprilisi országgyûlési választás iratait, és amennyiben nincs a választás eredményével összefüggõ büntetõeljárás folyamatban, úgy a szavazólapokat hétfõn meg kell semmisíteni.

Keddtõl a jelenlegi 42 helyett 70 közterületi parkolási társaság területén lesz elérhetõ a mobiltelefonos parkolás, viszont a 810-es behívószám 763-ra változik – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken az MTI-vel.

Szerzõdés szerinti gázmennyiség érkezik Magyarországra Ukrajna irányából – közölte Lakatos Edina, az FGSZ Földgázszállító Zrt. szóvivõje hétfõn az MTI érdeklõdésére.

Átadták Budapest díszpolgári címeit csütörtökön a Fõvárosi Közgyûlés ünnepi ülésén. Idén tizenhárom személyiségnek ítélték oda az elismerõ címet. A szabadság napja alkalmából tartott ünnepségen Tarlós István fõpolgármester megemlékezett arról, hogy 1991. június 19-én hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona.

« Előző « 6. oldal »  Következő »