2018. április 22. Vasárnap, Csilla, Noémi.
 


Étrendünk döntő jelentőségűDebrecen – A helyes táplálkozás olyan, mint egy piramis. A piramis alapját a gabonamagvak képezik. Ezek nagy mennyiségű keményítőt tartalmaznak, melynek elégetéséből nyeri szervezetünk a legtöbb energiát. Ugyanakkor a gabonamagvak fehérje- és foszfortartalma alacsony és nem tartalmaznak elegendő esszenciális – szervezetünk által elő nem állítható – aminosavat, így étrendünk kiegészítésre szorul.

Rengeteget riogatnak minket a hozzáadott cukrok káros hatásai miatt, de az ételcímkék kiismerhetetlen világának hála, sokszor fel sem fogjuk, miben mennyi van. Ebben segít egy okostelefonon-alkalmazás, hála a tettrekész angol egészségügynek.

Több mint 18 százalékkal drágult a kristálycukor kilója június óta, és a világpiaci tendenciák alapján további áremelkedésre lehet számítani.

A teások bezzegeznek, a kávésok vállat vonnak. A két tábor rendre azt próbálja bebizonyítani, hogy a saját kedvenc forró itala az egészségesebb. Lássuk, mi az igazság.

Egy friss brit kutatás kimutatta, hogy a sima cukros víz is legalább annyira hatékony, ha a teljesítmény fokozásáról van szó, mint bármelyik energia- vagy sportital.

A kisebb bevétellel rendelkező emberek hajlamosak kétszer annyi cukrot tenni a teájukba, kávéjukba, mint a közép- és felsőosztálybeliek.

Zuhannak az élelmiszerárak2015-09-10 20:53:26

Augusztusban szinte az összes alapvető élelmiszer-alapanyag olcsóbb lett a világpiacon, így a FAO élelmiszerár-indexe a júliushoz képest mért 5,2 százalékos csökkenéssel az elmúlt hét év csaknem legnagyobb esését produkálta - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

A februári elemzői várakozásokra rácáfolva tovább esett a cukor ára a világpiacon amiatt, hogy a legnagyobb előállítónak számító Brazíliában az utóbbi hetekben heves esőzések voltak, melyek hatására több cukornád teremhet – mondta Juhász Gergely, a nemesfém-forgalmazással és árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

Ajánlott cukorfogyasztás2015-04-07 10:53:14

A magyar gyermekek cukorfogyasztása világszinten az alacsonyabb tartományba sorolható.

Ha a cukros ételekről beszélünk, szinte mindenkinek az édességek vagy a csokoládé jut eszébe, de számos egyéb termék is tartalmaz hozzáadott cukrot.

Ismét drágulhat a cukor2014-10-06 10:26:35

Három hónapja tartó csökkenést követően emelkedett a nyerscukor határidős árfolyama, miután az aszály hatására a cukornád termelése jelentősen visszaesett Brazília kulcsfontosságúnak számító középdéli régiójában. Az előrejelzések szerint a kedvezőtlen feltételek egyhamar nem változnak, így a cukor tovább drágulhat – közölte a Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.

A WHO utoljára egy évtizede tette közzé a cukorbevitellel kapcsolatos ajánlását, akkor a legfeljebb tíz százalék mellett tette le a voksát.

A háztartásokban nélkülözhetetlen alapélelmiszerek - mint a rizs, liszt, só és a cukor - esetében nem árt odafigyelnünk, hogy sütés-főzés során a recept szerint előírt hozzávalókat pontosan kimérjük konyhai mérlegünkön, mert a csomagoláson jelölt mennyiségeknek nem mindig hihetünk.

Az Európai Bizottság formai okból utasította el Magyarországnak azt a kérelmét, hogy Brüsszel gyors eljárás keretében engedélyezze a magyar cukorkereskedelemben a fordított áfa alkalmazását - derült ki a brüsszeli testület közleményéből.

Még nincs végleges döntés a cukor fordított adózásáról, az Európai Bizottság még csak a sürgősség kérdésében döntött, és nem a fordított adózás kiterjesztéséről. A magyar kormány folytatja az intenzív tárgyalásokat Brüsszellel és ha szükséges, új kérelmeket nyújt be - válaszolt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-nek.

Az egészségügyi szakértők gyakran a „fehér méreg” vagy az „édes gyilkos” jelzővel illetik meg a cukrot, holott számtalan esetben hasznunkra is válhat.

Bár a cukorbetegség nevében ott a cukor, egész eddig a cukorfogyasztás és a cukorbetegség közötti közvetlen kapcsolatot tudományosan nem igazolták. Egy új tanulmány azonban megmutatja ezt az összefüggést, ami jelentőségében ahhoz hasonlítható, mint amikor az 1960-as években feltárták a dohányzás és a tüdőrák közötti kapcsolatot.


Kivárás jellemzi az iráni válsághelyzet miatt a világ cukorpiacát – áll a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) elemzésében. Ha Brazília több etanolt állít elő cukorból, a nemzetközi porondon cukorhiány is kialakulhat, és ez újabb dráguláshoz vezethet.

Ideje feltankolni!2011-09-08 15:49:19


Októbertől húsz százalékkal emeli árait a cukorgyártással foglalkozó osztrák Agrana-csoport - közölte szerdán a cég vezérigazgatója Johann Marihart, aki a cukor világpiaci árának emelkedésével és az európai cukorpiac egyensúlytalanságaival magyarázta a döntést. (Marihart azt mondta, az uniós cukorpiaci szabályok évi 13,3 millió tonna cukor megtermelését engedik, miközben a fogyasztás meghaladja a 17 millió tonnát. )

« 1. oldal » 
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!