2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 

A tél végére a magyarok 95 százalékának nem megfelelõ a D-vitamin szintje, mégis csupán 15 százalékuk szed valamilyen D-vitamint pótló készítményt - derül ki egy friss orvosi felmérésbõl.

A súlyos D-vitamin-hiány a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli a súlyos és krónikus betegeknél – állítja dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyerekgyógyászati Klinikájának igazgatója.

A legtöbben szeretnénk a téli hónapokban is egészségesek maradni, megerõsíteni immunrendszerünket a különbözõ kórokozók, náthavírusok támadásai ellen. A sokoldalú D-vitamin ezen is segíthet.

Tél végére a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos. A betegségek megelõzésére, az immunrendszer erõsítésére, különösen csecsemõknél és kisgyerekeknél, de felnõtteknél is nagyon fontos lenne a megfelelõ D-vitamin-pótlás.

A magas D-vitamin-szint segíthet a bélrák túlélésében - ezt állapították meg az Edinburghi Egyetem tudósai kutatásaik alapján.

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, mégis amikor az étrend összeállítására kerül sor, a gombafélék többnyire kimaradnak a választásból.

A hõségben a fõ veszély a túlhevülés, íme, néhány tipp, amivel elviselhetõbbé tehetjük a forró napokat. A kellemes meleg idõnek egyébként vannak pozitív élettani hatásai is.

A legújabb kutatások szerint az emberi bõrszínt befolyásoló gének a leggyorsabban változó gének közé tartoznak. Az európaiak világosabb bõrszínét meghatározó gének még az elmúlt 5000 év alatt is sokat változtak.

Az influenza ellen nem a C-, hanem a D-vitamin véd. A magyarok több mint 90 százaléka azonban tél végére D-vitaminhiányos.

A Smithsonian Intézet magazinjának összeállítása szerint a multivitaminok nem csökkentik a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A nagy dózisú C-vitamin nem véd a megfázástól.

A szakemberek szerint a magyar emberek 70 százaléka D-vitamin-hiánnyal küzd. Ez gyengíti az immunrendszert, és olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a csontritkulás, a depresszió, az érelmeszesedés és a meddõség.

« 1. oldal »