2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Átcímkézés közben ért tetten egy vállalkozót az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság egy múlt heti ellenõrzés során. A Nagykálló környéki felvásárló telepen az ellenõrök érkezésekor mintegy 21 tonna román származású dinnyét csomagoltak át egy áruházlánc piros-fehér-zöld trikolórral ellátott kartonjaiba. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal zöldség-gyümölcs ellenõrei a tételt azonnali hatállyal zárolták és megtiltották a forgalomba hozatalát.


A(z) Spar dinnyekóstoltatás 2.JPG megjelenítéseA SPAR Magyarország régóta elkötelezett támogatója a magyar dinnyetermesztésnek, és a szezon indulásával idén is mindent megtesz a gyümölcs népszerûsítéséért. Az elmúlt években folyamatosan nõtt a görögdinnye forgalma az áruházláncnál az elõzõ idényhez képest, az idei évben pedig a nemzetközi SPAR-hálózaton keresztül már Horvátországba és Szlovéniába is eljut a vásárlókhoz a magyar dinnye.

A dinnyésgazda szerint csupán mese habbal, amirõl a miniszter úr beszél.

Kiváló minõségû a magyar dinnye, a mennyisége is elegendõ, a felvásárlási ár azonban alacsony. A magyar dinnye minõségérõl, áráról készítettek összeállítást, s annak is utánajártak, hogy milyen az együttmûködés a szupermarketekkel.

Görögdinnye szezon van. Szinte minden ember szereti ezt a sok folyadékot tartalmazó gyümölcsöt, melynek több mint 90%-a egyszerûen víz, ezért telít.

A hõség kedvez az árnak2014-07-17 14:24:44

Hajdú-bihari dinnye ugyan még nem, de békési már kapható a piacon.

Sikeres a 2011-ben elindított nemzeti dinnyeprogram, amit az is jelez, hogy az utóbbi években 6000 hektárra nõtt a görögdinnye termõterülete Magyarországon, és a fogyasztása is 20 százalékkal emelkedett - mondta a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelõs államtitkára kedden Budapesten újságírók elõtt.

Veszélyt jelenthet a magyar termelõknek a gyengébb minõségû, import görögdinnye piaci ár alatti értékesítése – közölte a növényvédõszer- és vetõmag értékesítõ Syngenta Magyarország csütörtökön az MTI-vel.

Tavaly a szezon vége felé már tizenforintokért rakták kamionba a hazai dinnyét.

Várhatóan a jövõ héten már magyar görögdinnyét árusítanak az áruházláncok Magyarországon, ezt több kereskedõ cég is megerõsítette szerdán az MTI-nek.

Még egy hónapig várni kell a hajdú-bihari dinnyére – tudtuk meg a termelõktõl.

A sárgadinnyével már elindult a hazai dinnyeszezon, két-két és fél hét múlva pedig már görögdinnye is lesz a boltokban. A hazai dinnyepiac szereplõi tervezik, hogy online kapcsolatot tartanak fenn a megrendelt tételek betakarítása, csomagolása és gyors szállítása érdekében.

A sárgadinnyével már elindult a hazai dinnyeszezon, két-két és fél hét múlva pedig már görögdinnye is lesz a boltokban. A hazai dinnyepiac szereplõi tervezik, hogy online kapcsolatot tartanak fenn a megrendelt tételek betakarítása, csomagolása és gyors szállítása érdekében.

Elkezdõdött a dinnyeszüret Dél-Békésben, az ország legnagyobb dinnyetermelõ vidékén.

 

Forrás: AFP/Photononstop

Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom? És a dinnye? És az uborka ízû dinnye, amiben egy gramm cukor sincs? A kérdés egy fokkal bonyolultabb, mint elsõre gondolnánk, nem véletlen, hogy Amerikában a legfelsõbb bíróság is foglalkozott a kérdéssel.

Dagad a dinnyebotrány2012-08-31 09:18:06

dinnyekartell, kartell, dinnyeárA dinnyeügyben érintett szervezetek és cégek egy része továbbra is úgy látja, hogy nem sértett versenyjogot. Mások egyelõre hallgatnak. A politikusok pedig - ahogy azt szokták - egymásra hárítják a felelõsséget.

Ha a származási helyhez Magyarországot írják, az nem minden esetben fedi a valóságot.

Szakemberek szerint kiváló minõségû lesz az idén a termés. Július második felében 70-80 forintos kilogrammonkénti árra számítanak a vevõk. Tudjon meg mindent a görögdinnyérõl!

« 1. oldal »