2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Talán Bogár László közgazdász volt az elsõ, aki már évekkel ezelõtt figyelmeztetett, hogy minden anyagi konstrukció lelki, erkölcsi és bizalmi alapra épül, illetve ha nem épül, akkor menthetetlenül összeomlik. Ám hogy ennek az összeomlásnak a jeleit látjuk-e éppen, amikor sorozatban pattannak ki a pénzvilág botrányai, s durrannak el a pénzügyi lufik, azt egyelõre korai lenne bizonyossággal állítani. Matyasovszki József jegyzete.

A K&H Bank a deviza alapú hitelek esetében 2015. június 15-ig köteles elszámolni ügyfeleivel, és ezen határidõig kell számukra kipostáznia az elszámolásról és forintosításról szóló leveleket, mivel a banknak a deviza alapú hitelek esetében az állammal szemben indított polgári peres eljárása felülvizsgálati eljárással fejezõdött be.

Az OTP Bank elkezdte a most is élõ szerzõdéssel rendelkezõ ügyfelek számára a devizahitelekkel kapcsolatos jóváírásokat, elsõ hullámban mintegy 100 milliárd forintos nagyságrendben, a jóváírásokat a következõ hetekben folytatja a bank - mondta Kovács Antal, a hitelintézet vezérigazgató-helyettese az MTI-nek, hétfõn.

A deviza alapú autóhitelesek és a gépjármûlízinges ügyfelek is március-áprilisban kapják meg az elszámolásról az értesítõ leveleket.

Elutasította a Raiffeisen Bank és a Raiffeisen Lízing Zrt. kereseti kérelmét a Fõvárosi Törvényszék kedden kihirdetett elsõfokú ítéleteiben, amelyekben forintalapú és deviza fogyasztói kölcsönszerzõdéseik tisztességességét kívánták bizonyítani.

Március-április folyamán kapják meg a bankoktól az elszámolási értesítõket a devizahitelesek, míg a forinthitelesek és a hitelüket ténylegesen devizában törlesztõk csak augusztus-szeptemberben kapnak ilyen értesítõt - hívja fel a figyelmet hétfõi közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Az Alkotmánybíróság (Ab) szerint nem alaptörvény-ellenesek az úgynevezett elsõ devizahiteles törvénynek a bíróság által kifogásolt szakaszai, a testület ezért csütörtökön közzétett határozatában elutasította az ezek alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezéseket.

Szeptember 9-re halasztotta az elsõfokú ítélet kihirdetését a K&H Bank kontra magyar állam devizahiteles perben a Fõvárosi Törvényszék hétfõn.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara alelnöke szerint a júliusban elfogadott devizahiteles törvény néhány rendelkezése még tisztázásra szorul, de azok, akikre egyértelmûen vonatkozik a jogszabály kérhetik a fizetésük letiltására vonatkozó végrehajtás felfüggesztését, és a kérelemnek a végrehajtók eleget tesznek.

Benyújtotta a Fidesz országgyûlési képviselõcsoportja a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslat módosító indítványát szerdán, amely az elévülés részletes szabályairól rendelkezik.

A bankmonitor.hu csütörtökön megjelent elemzése szerint egy 7 millió forintos, svájci frank hitel esetén 11 százalékkal csökkenhet az ügyfelek törlesztõrészlete annak köszönhetõen, hogy a Kúria jogegységi döntése nyomán “visszajárhat” az ügyfeleknek az árfolyamrés és az indokolatlan kamatemelés.

A tõketartozás megfizetésével teljes egészében kiszabadulhat egy adós deviza autóhitele alól – derül ki a jegybank mellett mûködõ Pénzügyi Békéltetõ Testület (PBT) legutóbbi ajánlásából.

Sorra jelentõsen gyengültek az utóbbi fél-egy évben azok a biztonságos menedéknek tekintett eszközök, amelyek a 2008-2009-es válság során remekeltek (jen, arany, amerikai államkötvény), a svájci frank azonban eddig kimaradt, de most rajta a sor - mutat rá közelmúltbeli elemzésében a Societe Generale.

Fenntartja eddigi, 1,2-es szinten lévõ beavatkozási küszöbét a svájci jegybank. Bár a piacon adtak esélyt, hogy a deflációban lévõ ország a küszöb megemelésével gyengíteni kezdi a devizáját, ám ehelyett csak azt bizonygatja közleményében, hogy az intézmény fenntartása nagyon fontos. Így egyelõre a devizahitelesek nem számíthatnak arra, hogy a svájci frank gyengítése csökkenti a törlesztõrészletüket.


Devizapiac – Stabilizálódott a forint árfolyama péntek estére
Budapest, 2013. január 11., péntek (MTI) – Stabilizálódott a forint árfolyama a napközbeni gyengülés után péntek estére a fõbb devizákhoz képest a bankközi devizapiacon: az eurót este nyolc óra körül 295,89 forinton jegyezték, délután 295,72 forint volt az árfolyam a csütörtök esti 293,69 forinttal szemben.

Az év utolsó hetében féléves mélypontra süllyedõ forint viszonylag gyengén kezdett az idén, az eurót 291 forint felett jegyezték szerda reggel. Az álmos piacon alapvetõen jó volt a hangulat az amerikai megállapodásnak köszönhetõen, ennek ellenére gyengült a forint.

Budapest, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) – Gyengült a forint szerda délután a Bruxinfo azon értesülésére, hogy esetleg újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen a hónap végén az unióban a tranzakciós illeték miatt.

A csütörtöki délutáni árfolyamokhoz képest minimálisan gyengült a forint.

Az euró, amely a dollárhoz viszonyítva is immár negyedik napja gyengül, a jennel szemben közel 12 éves mélypontra zuhant hétfõn. Az eurót a görög és a spanyol hírek mozgatják, többnyire lefelé. A forint a pénteki zárószint magasságában, 286 és 287 között kezdi a hetet.

Budapest, 2012. május 29., kedd (MTI) – Tartotta árfolyamát a forint a fontosabb devizákkal szemben kedden reggel: a nemzetközi bankközi kereskedelemben 298,96 forintot ért egy euró, gyakorlatilag ugyanannyit, mint hétfõn este.


Budapest, 2012. március 30., péntek (MTI) – A forint árfolyama emelkedett pénteken kora este az euróval és a svájci frankkal szemben a délutáni és a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.

Lényegében nem változott a forint árfolyama péntek reggelre a fontosabb devizákhoz képest: röviddel hét óra után az eurót 293,22 forinton jegyezték a nemzetközi bankközi deviza kereskedelemben a csütörtök esti 293,29 forint után.


Budapest, 2012. március 7., szerda (MTI) – Gyengült szerdán a forint: az eurót 15:00 órakor 296,77 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben a kedd délutáni 294,44 forint után.

Budapest, 2012. március 1., csütörtök (MTI) – Gyengült csütörtök reggelre a forint, ami az amerikai jegybank szerepét betöltõ Fed elnökének beszédét követõen a nemzetközi piacokon kialakult némileg visszafogottabb befektetõi hajlandóságnak tudható be.

Budapest, 2012. január 30., hétfõ (MTI) -  Gyengült hétfõ reggelre a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon.

« 1. oldal »  Következő »