2024. április 19. Péntek, Emma.
 
És ha leszakad a híd?2014-09-05 11:38:29

A negyventonnás kamionok semmibe veszik a súlykorlátozást. Életveszélyes spórolás?

Simándi Lajosék portáján hajnali fél ötkor mintha le akarna esni a házról a tetõ.

A rendszer indulásakor napi négyszáz hibabejelentés érkezett, mára a szám száz alá csökkent.

A teherautósok három százaléka bliccel az utakon, eddig több tízmilliós büntetést szabtak ki rájuk - írta az Útdíjhírek.hu pénteken.

Sikeresnek tartja a július elsején bevezetett új elektronikus útdíjrendszert (e-útdíj) a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné egy keddi siófoki szakmai rendezvényen elmondta, hogy eddig 58 milliárd forint többletbevétele származott ebbõl az államnak.

 

Garanciális, jogi és mûszaki problémák seregét sorolták fel az e-útdíj projektjébõl kimaradó flottakövetõ cégek vezetõi, amikor arról kérdeztük õket, miért nem kell nekik az útdíjszedésbõl származó bevétel. Aki bent van, az sem tagadja, hogy nagy a rizikó.

 

Tud-e 2300 kilométert menni egy kamionos egy nap alatt, és kiderül-e a krikszkrakszos jegyrõl, hogy fizetett-e útdíjat? Az autópálya-kezelõ szerint minden rendben mûködik, de a fuvarosok cifra meglepetésekkel találkoztak a tesztelésen át sem esett rendszer indulása után három nappal.

Rengeteg pénzrõl van szó, 43 ezer kamion jöhet szóba a hitelprogramban.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetség szerint az e-útdíj miatt akár 30 százalékkal is nõhet az élelmiszerek ára.

A nemzeti fejlesztési miniszter a pénteki Magyar Közlönyben közzé tette a használatarányos útdíj - e-útdíj - tarifáját, valamint azoknak az utaknak a jegyzékét, amelyek július 1-tõl használatarányosan lesznek fizetõsek a 3,5 tonnánál nagyobb megengedett legnagyobb össztömegû, tehergépkocsik számára. Ugyancsak rendeletben szabályozták a nemfizetés szankcióit.

Mentesülhet az élõ állat és a mezõgazdasági termény szállítása az e-útdíj megfizetése alól.

Az elektronikus útdíj bevezetésével kapcsolatos, év eleje óta tartó bizonytalanság és az információhiány nemcsak a fuvarozói szektort, de a megbízókat is sújtja.

A nemzetbiztonsági védõernyõ alatt lefolytatott tenderen gyõztes cég szerzõdését a hírek szerint már alá is írták. A Népszabadság szerint a cégnek partnerek egész sorára lesz szüksége az útdíjrendszer kialakításához.

« 1. oldal »