2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 

Február 15-én lejár a felsõoktatási jelentkezési határidõ. Sokak számára a felsõoktatás megkezdése súlyos anyagi kérdésekkel is párosul. Ha a család nem képes anyagilag támogatni a plusz 3–5 tanulmányi évet, akkor megkerülhetetlenné válik a diákhitel. Megéri azonban már a felnõttkor legelején eladósodni? A diplomával elérhetõ többletjövedelem fedezetet nyújt a törlesztésre? Mik a valós kockázatok? A Bankmonitor.hu elemzése abban segít, hogy a pénzügyi hátteret tisztán látva lehessen dönteni a felsõfokú tanulmányok megkezdésérõl.

Magyarországon az átlagszülõ szinte teljes fizetését elviheti a gyereke egyetemi taníttatása, a világon sehol nem ilyen drága a felsõoktatás a fizetésekhez képest. Amerikában, ahol a legjobb egyetemek vannak, az átlagszülõ a fizetése felébõl kitaníttathatja a gyerekét.

A tudományos publikációk alapján összeállított egyetemi rangsorban 11 magyar egyetem szerepel a világ 2000 legjobb felsõoktatási intézménye között.

Augusztus 10-ig és kizárólag elektronikus úton nyújthatnak be pótfelvételi kérelmet azok a diákok, akik "rendes" felvételivel nem jutottak be egyetemre vagy fõiskolára. Szinte csak tandíjas képzésre lehet jelentkezni.

Nem az élet iskolája2015-05-06 08:50:03

A munkahelyen sokszor mást várnak el a fiataltól, mint amit az iskolában tanult.

A konzisztóriumok, a felsõoktatási intézmények új típusú tanácsadó testületei nem operatív döntéshozó, hanem stratégiai szervezetek lesznek a tervek szerint; egyetértési joguk pedig azt a célt szolgálja, hogy az egyetem jövõjét érintõ ügyeket megbeszéljék, azokban dûlõre jussanak – mondta Palkovics László, az Emberi Erõforrások Minisztériumának felsõoktatásért felelõs államtitkára egy budapesti rendezvényen.

Nem adnák a gyakorlót2015-04-26 11:54:30

Az egyetem vezetése elkötelezett amellett, hogy elkerülje a fenntartóváltást.

Több százezerre tehetõ a szívelégtelenségben és szívritmuszavarban szenvedõk száma hazánkban. A gyógymódokat tekintik át április 24-én az egyetemen.

Elsõ ízben került sor a Megújuló Energiapark, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézet és a Debreceni Akadémia Bizottság Megújuló Energetikai Munkabizottság közös szervezésében az Energia a mindennapokban, verseny & konferencia megrendezésére, amely az elsõ országos energetikai felsõoktatási tanulmányi verseny PhD fokozat nélküli fiatal kutatók számára.

Kevesebb esõ hullott…2015-03-14 18:06:11

Március elsõ hetében a talajmunkák szempontjából optimális körülmények voltak. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Már csak öt napjuk van a felvételizõknek arra, hogy döntsenek: a Debreceni Egyetemen szeretnék folytatni tanulmányaikat. A jelentkezési határidõ február 15-e.

Vasárnapig lehet jelentkezni a www.felvi.hu oldalon keresztül a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre valamint felsõoktatási szakképzésekre. A diákok összesen öt helyet jelölhetnek meg.

Nyilvánosságra hozták az idei felsõoktatási keresztféléves ponthatárokat csütörtök délután a www.felvi.hu oldalon.

Felvételi egyszeregy2015-01-08 18:28:20

A felsõoktatási felvételi eljárás szabályait, tudnivalóit, a pontszámítási módszereket, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat, valamint az intézmények által meghirdetett képzéseket a www.felvi.hu oldalon elérhetõ Felsõoktatási felvételi tájékoztatóban találják a felvételizõ.

Nem változott a felsõoktatási felvételi díja 2015-ben sem: a jelentkezõknek továbbra is 9000 forintot kell fizetniük, ezért az összegért három szakot jelölhetnek meg.

Elindult a felsõoktatási keresztféléves felvételi eljárás: a jelentkezõknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, mely egyetem, fõiskola melyik szakán szeretnének továbbtanulni. Az eljárásban maximum öt hely jelölhetõ meg.

A fõiskolás és egyetemi évek legtöbbször nem arról szólnak, hogy a hallgató dúskál a pénzben. Néhány hasznos tippel azonban havonta akár több ezer forinttal is több maradhat a diákok zsebében.

Képzõ címmel hirdetett mûvészeti pályázatot a Diákhitel Központ, amely középiskolások és felsõoktatási hallgatók festményeit, grafikáit és fotómûvészeti technikával készült alkotásait várja.

Kihirdették a pótfelvételi ponthatárait: a Debreceni Egyetemen 710 jelentkezõbõl 551-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertõl.

A Nagyváradi Egyetem és Debreceni Egyetem kutatói közös konferenciával ünnepelték a környezetvédelmi világnapot Nagyváradon.

A tüneti kezelésen túl az oki terápia megtalálását is célozza az egyetem 150 ösztöndíjasának kutatása a Nemzeti Kiválóság Programban.

A Magyar Tudományos Akadémia kiválósági programjának támogatásával két debreceni tudós alakíthat önálló kutatócsoportot 2014-ben.

Átadták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új fõépületét Budapesten. Orbán Viktor kormányfõ történelmi kötelezettségnek nevezte a Ludovika felújítását.

Az 1367-ben alapított pécsi egyetem felújítása félmilliárd forintba került, a forrást 2011-ben biztosították.

Illusztráció - Nyilvánosságra hozzák a pótfelvételi ponthatárokat
Budapest, 2013. augusztus 29., csütörtök (MTI) – Ma hirdetik ki a felsõoktatási pótfelvételi eljárás ponthatárait a www.felvi.hu-n. Ekkor dõl el, hogy a 8131 pótfelvételizõ közül kik kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben.
« 1. oldal »  Következő »