2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 

Különbséget kell tenni a hosszabb és a rövidebb, turisztikai célú ingatlan-bérbeadás közt. Hosszabb távra nem kell engedély, nem kell számlát adni, de a bevételeket követni kell, szja-t és ehót kell fizetni. A turisztikai bérbeadáshoz közjegyzõi engedély és adószám kell.

Januártól változik a magánszemélyek adózása, így módosul a személyi jövedelemadó (szja), a társadalombiztosítási járulék és az egészségügyi hozzájárulás (eho) szabályozása.

Hiába elérhetõ a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) már több éve, még mindig kevesen tudják, hogy ezzel adómentes lehet megtakarításuk. És nem csak betétben, hanem akár részvényben, kötvényben vagy befektetési alapokban is tarthatják a pénzünket. Ráadásul jövõre már a szerzõdés ideje alatt is mozgathatóak lesznek ezek a számlák az egyes szolgáltatók között.

Augusztus 1-jétõl 6%-os ehót kell fizetni a 16%-os kamatadó mellett a kamatozó megtakarításaink és befektetéseink többségére. Egyes termékek viszont mentesülnek az extra teher alól: a forint állampapírok és a legalább 80%-ba ezekbe fektetõ alapok mellett mindazon befektetések, amelyekre még idõben, augusztus 1-je elõtt megnyitott tartós befektetési számlán helyezzük el idén a pénzünket. A szabályozás adta lehetõséggel így a Portfolio Online Tõzsde befektetõi is élhetnek még.

Itt az ötkulcsos eho?2013-07-01 09:46:40

Amennyiben az országgyûlés elfogadja az egyes közteherviselési kötelezettséget elõíró törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, hétköznapi nevén a második Varga-csomagot, az Egészségügyi hozzájárulás (eho) alapot képezõ jövedelmek, illetve az eho kulcsok köre tovább bõvül.

« 1. oldal »