2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 

A magyar gazdák hamarosan kemény versenyre számíthatnak Ukrajnából. 2016-tól keleti szomszédunk nem exportálhat mezõgazdasági termékeket és élelmiszereket Oroszországba, életbe lép viszont az Európai Unióval kötött kereskedelmi egyezmény, a vámok nagy része megszûnik. Ezzel eltûnik Magyarország egyetlen elõnye az uniós piacokon. Ukrajna legnagyobb mezõgazdasági exportcikke a gabona, épp, mint Magyarországé. Az ukrán ipar romokban hever, a mezõgazdaság viszont versenyképes, és rengeteg benne a fejlõdési potenciál.

Az Oroszországi Föderáció debreceni fõkonzulja szerint az európai kontinensnek stabilitásra lenne szüksége, amelynek alapja a szankciók és az embargó nélküli együttmûködés.

Ötszáz tonna, azaz 24 kamionnyi almát juttat el karácsonyig rászoruló családoknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - MKIK - magyar-orosz tagozata azt javasolja a magyar kormánynak, hogy offenzív magatartással az Oroszországba történõ export szinten tartására törekedjen - fogalmazott a tagozat tiszteletbeli elnöke szerdán, a Debrecenben megtartott konzultáción.

Finnországot viselné meg a legjobban, ha Oroszország leállítaná a gázszállítást Európa felé – írja az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál.

Magyarországnak is jár az a támogatás, amelyet az Európai Bizottság csütörtöki döntése értelmében az Európai Unió nyújt egyes tejtermékek raktározásához az orosz embargó hatásainak enyhítése érdekében – közölte a Földmûvelésügyi Minisztérium (FM) az MTI érdeklõdésére.

A kormány célja, hogy minimalizálja a magyar gazdák veszteségeit az orosz embargó miatt - mondta Nagy István, a Földmûvelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a III. Hajdúsági Expo megnyitása elõtt, Hajdúböszörményben tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Az oroszok bekeményítettek2014-08-11 13:01:24

Oroszország egy évre kitiltotta az uniós húst, gyümölcsöt, tejet.

« 1. oldal »