2024. április 19. Péntek, Emma.
 

A magyar gazdák hamarosan kemény versenyre számíthatnak Ukrajnából. 2016-tól keleti szomszédunk nem exportálhat mezõgazdasági termékeket és élelmiszereket Oroszországba, életbe lép viszont az Európai Unióval kötött kereskedelmi egyezmény, a vámok nagy része megszûnik. Ezzel eltûnik Magyarország egyetlen elõnye az uniós piacokon. Ukrajna legnagyobb mezõgazdasági exportcikke a gabona, épp, mint Magyarországé. Az ukrán ipar romokban hever, a mezõgazdaság viszont versenyképes, és rengeteg benne a fejlõdési potenciál.

Az importot pedig a belsõ fogyasztás segítette tavaly, és bár a következõ hónapokban kissé csökkenhet a külkermérleg többlete, nem várható jelentõs mérséklõdés - vélekedtek a KSH csütörtökön közzétett adatairól a K&H és az ING vezetõ elemzõi. A külkermérleg aktívuma tavaly 6,402 milliárd eurót (1977 milliárd forintot) tett ki, ami 153 millió euróval (22 milliárd forinttal) kevesebb az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva.

Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó intézkedésekért felelõs miniszteri biztos a Híradónak azt mondta: egy most véget ért vizsgálaton a magyar cégek minden orosz élelmiszer-biztonsági elõírásnak megfeleltek, így az orosz döntés után azonnal indulhatnak a szállítások.

Leállt a magyar marhaexport2014-12-14 19:03:41

Vesztegzárra van ítélve sok húsmarha-, valamint juh- és kecsketartó.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - MKIK - magyar-orosz tagozata azt javasolja a magyar kormánynak, hogy offenzív magatartással az Oroszországba történõ export szinten tartására törekedjen - fogalmazott a tagozat tiszteletbeli elnöke szerdán, a Debrecenben megtartott konzultáción.

Az agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság értesülései szerint még az idén megszülethet a végleges, kétoldalú megállapodás arról, hogy magyar exportõrök közvetlenül is szállíthassanak marhahúsokat Kínába.

Az EIB kedvezményes forrást biztosít az Eximbanknak, hogy a hazai hitelintézeteket bevonva versenyképes finanszírozást nyújtson a kkv-k részére.

Mintegy 3,5 milliárd forint értékû friss zöldséget és gyümölcsöt exportált a Lidl Magyarország az idén az elsõ fél évben, ami 75 százalékkal több az elõzõ év azonos idõszakához képest – derül ki a vállalat export adataiból.

A Híradónak nyilatkozó elemzõ szerint jó hír, hogy az import is élénkült, mert ez azt mutatja, hogy elindult a fogyasztás is, ami tovább erõsíti a magyar gazdaságot.

Oroszország az idén 161,5 milliárd köbméter földgázt exportált Európába, 16 százalékkal többet az elõzõ évinél. A Gazprom Export, a Gazprom orosz gázipari cég exporttal foglalkozó vállalata nem végleges adatok alapján azt is közölte hétfõn, hogy az Európának szánt földgáz átlagára valamivel 380 dollár fölötti volt ezer köbméterenként.

Édes magyar siker az EU-ban2010-03-17 12:47:31
« 1. oldal »