2024. április 16. Kedd, Csongor.
 

Az elmúlt napokban csapadékosra fordult idõjárás miatt kismértékben újra nõtt a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) mûködési területén annak ellenére, hogy napi másfél millió köbméter belvizet emelnek át a szivattyútelepek a befogadókba – tájékoztat a kedd reggeli állapotokról a vízügyi igazgatóság közleménye.

Melegebb és esõsebb volt a szokásosnál a téli idõszak, különösen a február, amikor az átlaghõmérséklet 5 Celsius-fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A legtöbb esõ is februárban hullott, csaknem háromszor több, mint máskor – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek készített elemzésébõl.


Árvízvédelmi készültség a Tiszánál TiszacsegénélÁrvízvédelmi készültség a Tiszánál Tiszacsegénél - Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Eddig a februári teljes havi csapadékátlagnak több mint kétszerese hullott le.

Folytatódik a lassú áradás a Hortobágy-Berettyó fõcsatornán.

Folyamatosan csökken a belvíz Hajdú-BiharbanA szerdai száraz idõ és a folyamatos szivattyúzás révén egy nap alatt 1500 hektárral csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága a megyében.

Ennyi víz még a jószágoknak is sokDebrecen - Hajdú-Biharban már 5400 hektár vetés, szántó és legelõ van víz alatt. 18 szivattyútelep mûködik folyamatosan a földeken.

Május elsõ napjaiban ismét többfelé várható esõ, zápor, néhol zivatar is, emellett többfelé a szél is megerõsödik. Ezzel együtt viszont napközben sok helyen 20 Celsius-foknál is melegebb lesz majd a hosszú hétvégén – derül ki a meteorológiai szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Többször lehet számítani esõre, de emellett a hétvégén is folytatódik a napsütéses, 20 Celsius-fok körüli meleg idõ – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-vel.

A héten sokszor kell esõre számítani, többször megerõsödik a szél is. Április elsõ napjaiban a hegyekben hózápor is lehet. A hõmérséklet is fokozatosan visszaesik, a húsvéti hétvégén hajnalban fagypont körül, néhol napközben is csak 5 Celsius-fok körül alakul az idõ – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

A hétvégén is többfelé kisüthet a nap, de emellett esõre is számítani kell. Emellett erõs, helyenként viharos lesz a szél. Néhány fokkal mérséklõdik a meleg: eleinte néhol még akár 21 Celsius-fok is lehet, de a hét végére néhol csak 9 fokig emelkedik a hõmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-vel.

A jövõ héten többször várható esõ, helyenként zivatar, emellett erõs lesz a szél is, de lehûlés nem várható, több helyen 20 Celsius-fok körüli meleg lehet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel.

Hét közepén esõ2015-03-23 18:59:06

Tavaszias hõmérsékletû, ám szeles a héten. Fagy csupán hétfõn reggel lehet, esõ pedig csütörtökön. Akkor közel 10 milliméternyi hullhat.

A hétvégén is sok napsütésre lehet számítani, de eleinte néhol, majd egyre többfelé lehet esõ. Mínuszok is lehetnek, de napközben több helyen 10 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-vel.

A jövõ hét elején is legfeljebb a hegyekben várható havazás, másutt sok esõre lehet számítani. Jelentõs lehûlésre továbbra sem kell készülni, a hétvégén néhol akár 10 Celsius-fok is lehet.

A hétvégén párás és csapadékos lesz az idõ. Többfelé várható esõ, de a hegyekben havas esõ, havazás is lehet. Lehûlés egyelõre nem várható, néhol napközben 10 Celsius-foknál is melegebb lehet, s jellemzõen a leghidegebb órákban is fagypont felett alakul a hõmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

A héten többször is várható csapadék, s az esõ mellett helyenként már havazásra is készülni kell. A leghidegebb órákban többfelé fagypont alatt alakul a hõmérséklet, néhol akár mínusz 4 Celsius-fokig is hûlhet a levegõ – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel.

A hétvégén borús, többfelé esõs lesz az idõ, a szél megélénkül, meg is erõsödhet. Ezzel együtt továbbra is folytatódik az enyhe idõ, néhol még a leghidegebb órákban is 10 Celsius-fok lehet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésében.

A héten csak néhol lehet egy kis esõ, a szél is jellemzõen mérsékelt marad. Ezzel együtt többfelé várható fagy, néhol akár mínusz 4 Celsius-fokig is hûlhet a levegõ – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

Eleinte esõs, majd hideg lesz a hosszú hétvége idõjárása. Az október 23-i ünnepen többfelé zavarhatja meg esõ, illetve viharos szél a szabadtéri programokat. Szombaton csak néhol, vasárnap várhatóan sehol nem lesz esõ, a leghidegebb órákban már 0 fok alá is hûlhet a levegõ – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésében.

Tizenhárom megyére adtak ki figyelmeztetést a várható viharos szél, illetve a jelentõs mennyiségû csapadék veszélye miatt csütörtökre.

Éjszaka Magyarországot nyugat felõl markáns hidegfront éri el erõs lehûléssel, viharos széllel, jelentõs csapadékkal – közölte kedden az MTI-vel az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely az egész országra adott ki különbözõ szintû – elsõ-, másod-, illetve harmadfokú – figyelmeztetéseket adott ki.

A talajmunkákat még segítheti is az esõ, a kukoricának viszont nem hiányzik.

Alig egy hét alatt több mint másfélszer annyi esõ esett, mint a havi átlag – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

A sok esõ problémákat okoz az õszi betakarítási, vetési és talaj-elõkészítési munkákban; a napokban lehullott csapadék mennyisége helyenként többszörösen meghaladta a sokéves átlagot, ami az ország minden tájegységében problémát jelent, de eloszlása nagy ingadozást mutat akár egy megyén belül is – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI érdeklõdésére hétfõn.

A hétvégén is folytatódik a borús, esõs idõ, több helyen jelentõs mennyiségû csapadékra kell készülni. Egyes keleti tájakon viszont kevesebb esõ várható, és melegebb, napsütéses idõ valószínû – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez csütörtökön eljuttatott országos, középtávú elõrejelzésébõl.

« 1. oldal »  Következő »