2024. április 16. Kedd, Csongor.
 

Esküt tettek péntek reggel a Fõvárosi Közgyûlés tagjai, ezzel megalakult az új testület. Tarlós István fõpolgármester szerit a kormány és a városvezetés most is együttmûködésben fog dolgozni.

Egy részletszabály kivételével alkotmányosak a Fõvárosi Közgyûlés megválasztásának alapvetõ szabályai; alaptörvénybe ütközõ a közgyûlés megválasztásával kapcsolatban a kompenzációs listás mandátumszerzés súlyozott számításának módja, ezért a rendelkezést megsemmisítette az Alkotmánybíróság.

Több mint száz elõterjesztést tárgyalhatnak meg a Fõvárosi Közgyûlés jövõ hétfõi ülésén. Dönthetnek a 3-as metró rekonstrukciójának elõkészítésérõl, a távhõrendelet módosításáról, a városligeti építési szabályzat elfogadásáról, a szociális parcellákról.

Kulturális feladatokra 2,7 milliárd forinttal kevesebb, közlekedésre viszont 16 milliárd forinttal több pénzt fordítana a fõvárosi önkormányzat az idei költségvetési tervezete szerint.

Õsztõl minden taxinak sárgának kell lennie. Bár azt még nem tudni, hogy a sárga melyik árnyalata lesz a nyerõ, az biztos, hogy a taxisoknak rendesen zsebbe kell nyúlni, ha nem akarnak kilógni a sorból - ezt egyébként nem is tehetik. A nagy kérdés csak az, hogy fényeztessék vagy fóliáztassák az autót. A taxisok már eldöntötték.

A Fõvárosi Közgyûlés döntése értelmében a havidíj egy összkomfortos, szociális alapon bérbe vett lakásnál négyzetméterenként 336 forint lesz, egy piaci alapon kiadott összkomfortos lakásnál pedig 873 forint.

« 1. oldal »