2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Február 15-én lejár a felsõoktatási jelentkezési határidõ. Sokak számára a felsõoktatás megkezdése súlyos anyagi kérdésekkel is párosul. Ha a család nem képes anyagilag támogatni a plusz 3–5 tanulmányi évet, akkor megkerülhetetlenné válik a diákhitel. Megéri azonban már a felnõttkor legelején eladósodni? A diplomával elérhetõ többletjövedelem fedezetet nyújt a törlesztésre? Mik a valós kockázatok? A Bankmonitor.hu elemzése abban segít, hogy a pénzügyi hátteret tisztán látva lehessen dönteni a felsõfokú tanulmányok megkezdésérõl.

Augusztus 10-ig és kizárólag elektronikus úton nyújthatnak be pótfelvételi kérelmet azok a diákok, akik "rendes" felvételivel nem jutottak be egyetemre vagy fõiskolára. Szinte csak tandíjas képzésre lehet jelentkezni.

20 órától elérhetõek az idei felsõoktatási felvételi pontszámok.

A felsõoktatásba jelentkezõ 105 ezer diák közül mintegy 72 ezren nyertek felvételt, ez lényegében megegyezik a tavalyi arányokkal - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériumának felsõoktatásért felelõs államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

A legidõsebb felvételizõ 61 éves volt a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Fõiskolán, õ egyike az intézménybe jelentkezõ 5518 hazai és külföldi diáknak. A legkedveltebb szak már nem a kommunikáció, hanem a turizmus.

Befejezõdött a középfokú intézmények általános felvételi eljárása, a diákok csaknem 97 százalékát felvették valamely középfokú oktatási intézménybe – közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel. A gimnáziumba és a szakközépiskolába felvett tanulók létszáma 2,2 százalékkal, illetve 2,8 százalékkal növekedett, a szakiskolába felvetteké pedig 1,4 százalékkal csökkent.

A tervek szerint 10-15 százalékkal csökkenhet a megszerezhetõ felsõoktatási szakképesítések száma a 2016-os felvételi eljárástól kezdõdõen – mondta Maruzsa Zoltán felsõoktatási helyettes államtitkár az MTI-nek. Kormánydöntés májusban várható, az idei felvételizõket nem érintik a változások.

Ki ne hallotta volna ezerszer gyermekkorában a szüleitõl: „Nem nekem, magadnak tanulsz!” De hogy mi lehetett volna jó nekünk, magunknak, arra kisgyerekként nem volt egyszerû válaszolni. Maradt tehát az ezeréves bölcsesség: ne csak a suszter, hanem az ivadéka is maradjon a kaptafánál, s lépjen valamelyik felmenõje nyomdokába! Matyasovszki József jegyzete.

Már csak öt napjuk van a felvételizõknek arra, hogy döntsenek: a Debreceni Egyetemen szeretnék folytatni tanulmányaikat. A jelentkezési határidõ február 15-e.

Vasárnapig lehet jelentkezni a www.felvi.hu oldalon keresztül a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre valamint felsõoktatási szakképzésekre. A diákok összesen öt helyet jelölhetnek meg.

Nyilvánosságra hozták az idei felsõoktatási keresztféléves ponthatárokat csütörtök délután a www.felvi.hu oldalon.

Szombaton tartották a középiskolai központi felvételiket. A négy, a hat és a nyolc évfolyamos középiskolákba jelentkezõ diákoknak magyarból és matematikából kellett vizsgázniuk. Országszerte csaknem 500 helyszínen mintegy 65 ezren írtak központi felvételit. A bejáratnál és a folyosón is izgatottan böngészte mindenki a kiírásokat az Óbudai Árpád Gimnáziumban. Így találták meg, hogy ki melyik tanteremben írhatja a felvételit.

Mérlegen az új iskola hangulata, a távolság, de leggyakrabban a szakmaiság dönt.

Nem vonatkozik a most szombaton központi írásbeli vizsgát írókra a módosított köznevelési törvény miatti új felvételi eljárás - közölte a köznevelési államtitkárság pénteken az MTI-vel.

Felvételi egyszeregy2015-01-08 18:28:20

A felsõoktatási felvételi eljárás szabályait, tudnivalóit, a pontszámítási módszereket, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat, valamint az intézmények által meghirdetett képzéseket a www.felvi.hu oldalon elérhetõ Felsõoktatási felvételi tájékoztatóban találják a felvételizõ.

December 9-éig jelentkezhetnek az általános iskolások központi írásbeli felvételi vizsgára. Az erre szolgáló jelentkezési lapot abba a középiskolába kell eljuttatni, amelyben a diák szeretné megírni az írásbeli feladatokat.

Közel hatezren jelentkeztek a jövõ februárban induló keresztféléves képzésekre: közülük legtöbben állami ösztöndíjas mesterképzéseket jelöltek meg elsõ helyen - közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. szerdán az MTI-vel.

Minden felvételizõnek kötelezõ lesz 2020-tól az emelt szintû érettségi és a középfokú nyelvvizsga, és teljesen elektronikussá válik a felsõoktatási felvételi eljárás - többi között ezt tartalmazza a vonatkozó kormányrendelet módosítása, amelyet a szaktárca honlapján tettek közzé.

Idén a középiskolák több mint fele nem tart felvételi vizsgát, és 487 középiskola írta elõ a hozzájuk jelentkezõ tanulók számára a központi írásbeli vizsgákon való részvételt – közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfõn az MTI-vel. A hivatal honlapján nyilvánosságra hozta a központi írásbeliket szervezõ intézmények listáját, jelentkezni december 9-ig lehet.

Kihirdették a pótfelvételi ponthatárait: a Debreceni Egyetemen 710 jelentkezõbõl 551-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertõl.

Augusztus 28-án, csütörtökön hirdetik ki a felsõoktatási pótfelvételi eljárás ponthatárait a www.felvi.hu oldalon. Ekkor dõl el, hogy a több mint 9500 pótfelvételizõ közül kik kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben.

Kedden lejár a felsõoktatási pótfelvételi jelentkezési határideje.

Augusztus 12-ig még lehet jelentkezni pótfelvételire, de az OKJ-s, vagy a két éves Felsõoktatási Szakképzések sokaknak jó alternatívát jelenthetnek.

A felsõoktatásba jelentkezõ több mint 106 ezer diák közül mintegy 74 ezren nyertek felvételt – közölte Palkovics László, az Emberi Erõforrások Minisztériumának felsõoktatásért felelõs államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

Jövõ csütörtökön hozzák nyilvánosságra az idei felsõoktatási felvételi ponthatárokat. A fõvárosban ismét megrendezik a Pont Ott Partit, amelynek ezúttal a Semmelweis Egyetem lesz a házigazdája.

« 1. oldal »  Következő »