2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 

Az inflációs és GDP-adatok hete lesz a jövõ hét: kedden, szerdán és csütörtökön sorra teszik közzé az uniós tagországok júliusi fogyasztói árindexeiket, amire csütörtökön az euróövezeti fogyasztói árindex teszi fel a koronát.

Megerõsítette Magyarország országkockázati besorolását a Coface.

A mezõgazdaság bruttó hozzáadott értéke 2013-ban az elõzõ évi áron számolva 33, folyó áron pedig 7 százalékkal emelkedett. A munkaerõ-felhasználás azonban 1 százalékkal elmaradt az elõzõ évitõl. A termelési tényezõk jövedelme 9, a vállalkozói jövedelem 13 százalékkal emelkedett. Így a munkaerõ hatékonysága, azaz a termelési tényezõk munkaerõegységre jutó reáljövedelme 6 százalékkal emelkedett – tûnik ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, a magyar gazdaság tavalyi teljesítményét összegzõ jelentésébõl.

Javul Közép-Európa gazdasági növekedésének minõsége és dinamikája is - állapították meg a térség második fél évi kilátásairól hétfõn összeállított prognózisukban londoni pénzügyi elemzõk, javítva a magyar és a cseh gazdaságra adott növekedési elõrejelzéseiket.

A KSH elõrejelzése szerint Magyarországon egy-két százalékkal emelheti a bruttó hazai termék folyó áras értékét az, hogy az ESA2010 bevezetésével módszertani változások lesznek a nemzeti számlák elszámolásában.

Három és fél százalékkal nõtt a bruttó hazai termék 2014 elsõ negyedévében az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva. Ilyen magas növekedés Magyarországon kívül csak Lengyelországban volt a 28 európai uniós tagállamból. A gazdaság teljesítményéhez szinte valamennyi ágazat hozzájárult, ami szakértõk szerint azt mutatja, hogy egészséges szerkezetben emelkedik a GDP. Elemzõk külön kiemelik a lakossági fogyasztás erõsödését, amit a legfrissebb kiskereskedelmi adatok is alátámasztanak.

Magyarország bruttó hazai terméke 2014 elsõ negyedévében 3,5 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A GDP kedvezõ alakulása az ipar és az építõipar bõvülésének köszönhetõ, legutóbb 2006 negyedik negyedében mértek ekkora éves emelkedést.

Magyarországon idén és jövõre is 2,1 százalékos GDP-növekedést jósol az Európai Bizottság kedden közzétett gazdasági elõrejelzésében.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,7 százalékkal emelkedett 2013 negyedik negyedévében az elõzõ év azonos idõszakához képest.

Kelet-Közép-Európában a GDP-növekedés várhatóan 2,2 százalékra gyorsul 2014-ben (a 2013-ra becsült 0,9 százalékról), ami az eurózóna bõvülési ütemének kétszerese. A gazdasági növekedés hajtóerõi kiegyensúlyozottabbá válnak: a válság óta elsõ ízben bõvülnek a beruházások - mondják az Erste elemzõi.

A jelenlegi alacsony potenciális növekedési ütemnél erõteljesebben bõvülhet a magyar gazdaság a következõ két évben a Magyar Takarékszövetkezeti Bank (TakarékBank) Zrt. legfrissebb prognózisa szerint.

A harmadik negyedévben 1,8 százalékkal nõtt a bruttó nemzeti termék az elõzõ évihez képest. Az elõzõ negyedévhez viszonyítva a növekedés 0,9 százalékos. A most közölt számok a novemberi elsõ becslésnél egy tized százalékponttal jobbak.

Az idén a bruttó hazai termék (GDP) 0,7, jövõre 1,8, 2015-ben pedig 2,1 százalékos növekedését jósolja Magyarországon az Európai Bizottság, kedden közzétett átfogó õszi gazdasági elõrejelzésében.

A végleges eredmények is alátámasztják a korábban mért 0,3 százalékos negyedéves eurózónás GDP-növekedési ütemet - derült ki a ma 11 órakor publikálásra került Eurostat jelentésbõl. Az elsõ negyedéves (felülvizsgált) 0,3 százalékos zsugorodást követõen ebben a negyedévben látunk elõször bõvülést, amivel a régió leghosszabb recessziója ért véget. 

 

Túlzott optimizmus ütötte fel a fejét a pénzpiacokon az amerikai Fed-elnök szerdai beszéde után. Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzõje szerint a kínai GDP-adat elõtt nem árt az óvatosság.

A nemzetgazdasági beruházások az idei elsõ negyedévben éves összevetésben 8,7 százalékkal, negyedéves összevetésben 3,8 százalékkal estek vissza – közölte a KSH pénteken. A statisztikai hivatal megjegyzi: a megelõzõ több mint két és fél évben bõvülõ feldolgozóipari beruházások a tárgynegyedévben csökkenésbe fordultak.

A 2012. évi Országvédelmi Költségvetés 1,5 százalékos GDP növekedésre épül, 2,5 százalékos államháztartási hiánycél mellett. Az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a bevételek 445-450 milliárddal nõnek, a kiadások pedig 300 milliárddal csökkennek - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénteki kormányszóvivõi tájékoztatón.

Februárban a vártnál némileg kedvezõbben alakult az államháztartás helyzete, a hiány 381,9 milliárd forint volt, az elsõ negyedév végére a vártnak megfelelõen a bruttó hazai termék 2,5 százaléka a deficit. A recesszió mélypontja a tavalyi harmadik negyedévben volt, ...
Ha minden tizedik ember megbetegszik, az ötvenmilliárdos kiesést és több mint kétmillió táppénzes napot okozna. A világgazdaságot két-három százalékkal vetheti vissza a járvány.

Elképesztõen rossz GDP-adatot közölt a KSH csütörtökön: a statisztikai adatok szerint az idei harmadik negyedévben az elõzõnél is mélyebbre zuhant a magyar gazdaság.

Az idei elsõ negyedévben a nyers adatok szerint 6,4 százalékkal csökkent a magyar bruttó hazai termék (GDP) éves alapon, ekkora visszaesésre azóta nem volt példa, hogy a KSH negyedéves statisztikát közöl a magyar gazdaság teljesítményérõl. Az elsõ hónapokban megjelent makroadatok alapján nem meglepõ a a recessziós statisztika, sõt, a piac egy kicsit rosszabb adatra számított. Az idei év egészére 6-7 százalékos csökkenéssel számol a piac.
« Előző « 2. oldal »