2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 

A feldühödött tömegben néhányan csillapították a többieket.

A feldühödött tömegben néhányan csillapították a többieket.

Egy gyereket szállítottak kórházba a mentõk, Derecskérõl, az Orgona utcából.

Rengeteget riogatnak minket a hozzáadott cukrok káros hatásai miatt, de az ételcímkék kiismerhetetlen világának hála, sokszor fel sem fogjuk, miben mennyi van. Ebben segít egy okostelefonon-alkalmazás, hála a tettrekész angol egészségügynek.

Felszámolta a kormány a gyermekéhezést, kizárt, hogy egy gyerek éhezzen Magyarországon, az oktatási intézményekben garantált a napi három étkezés, illetve biztosítottak a források a szünidei étkeztetésre is – mondta Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere. A gyerekéhezésrõl az Origónak adott interjújában Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója is azt mondta, nem találkoznak olyan éhezéssel, amirõl a headline-okban olvasunk.

Lehet, hogy távol élünk valamilyen tragikus eseménytõl, de valójában csak egy kattintásra történik tõlünk. Az internet és a televízió állandóan bombáz bennünket a közlekedési balesetekrõl, terrortámadásokról és más felkavaró eseményekrõl szóló híradásokkal. Ez pedig komolyan árthat nemcsak a lelki, de a fizikai egészségünknek is.

Nem emlékszem, hogy féltem volna a Mikulástól, amikor egy kibírhatatlanul hosszú délelõtt végén megjelent az óvodában és egyenként végigszólítgatott minket, ovisokat. De akár félhettem is volna, mert hatalmas volt és érthetetlen, hiszen akkori szûkös emberismeretem alapján az égvilágon senkire sem hasonlított.

Beviszik a 21. századi, modern technológiát az óvodákba is. Reméljük, nem jutnak olyan sorsra, mint a tíz évvel ezelõtti, kakaóbiztos számítógépek. Az igény egyre nagyobb: úgy kell a digitális írástudás, mint a hagyományos.

Minden negyedik iskolás túlsúlyosnak számít – derült ki a kutatásból, amely a táplálkozási szokások és a családi minta összefüggéseit vizsgálta. A szakértõk szerint a probléma kulcsa a szülõk kezében van. Ami nem megnyugtató, tekintettel arra, hogy száz anyából mindössze huszonnyolc egészségtudatos.

 

Hány éves korban érdemes elkezdeni a zenetanulást? Ez a kérdés rendszerint felvetõdik az õszi óvoda- és iskolakezdéskor, amikor a gyerek különóráit tervezgetjük. Sokakban megfogalmazódik, hogy vajon nem túl késõ már vagy éppen nem túl korai-e ebbe belevágni. Az utóbbi évek kutatásai azonban rácáfolnak arra, hogy a zenei nevelés sikerének kulcsa az erre fogékony kor kiválasztása lenne. Megfelelõ támogató környezet hiányában sem a motiváció, sem a gyakorlás nem éri el azt a mértéket, ami segítséget tud nyújtani a magasabb szintû zenei képesség fejlõdésében.

Ha rövidebb lesz a nyári szünet, még többet kell tanulniuk a gyerekeknek? – tette fel több szülõ is a kérdést, amikor kiderült, hogy a kormány hozzá akar nyúlni a nyári szünethez. Nem reprezentatív közvélemény-kutatásunk azt tükrözi, hogy a szülõk meg tudják oldani a gyerekek felügyeletét a két és fél hónapos nyári szünetben. Úgy tûnik, ragaszkodunk a vakáció idõtartamához.

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával vittek kórházba a mentõk egy gyereket hétfõ este Debrecenben - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivõje az MTI-vel.

A lámpaláz a fõ ellenség2015-01-20 12:54:10

A tapasztalt diákokat, de sokszor még a professzorokat sem kíméli a szerepléssel járó feszültség.

Fontos, hogy a gyermek testileg, szellemileg és érzelmileg is készen álljon az iskolára.

A szolidaritás, a segítségnyújtás egy élhetõ társadalom természetes velejárója kell, hogy legyen – véli L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója.

Sem az idõ múlását, sem a kapcsolatvesztést nem érzékelik azok a gyerekek, akik naphosszat ülnek a számítógépes játékok vagy világháló elõtt akár asztali gépen, akár mobiltelefonnal a kezükben.

Hogyan tudjuk biztosítani gyerekünk jövõjét, ha velünk történik valami? Milyen lehetõségeink vannak, és egyáltalán: mennyit érdemes félretenni egy ilyen helyzetre?

Hogyan tudjuk biztosítani gyerekünk jövõjét, ha velünk történik valami? Milyen lehetõségeink vannak, és egyáltalán: mennyit érdemes félretenni egy ilyen helyzetre?

A gyerekek száma szerint bontva tovább nõttek a kereseti különbségek az elsõ fél évben a tavalyihoz képest Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss elemzésébõl. A növekvõ különbség oka, hogy a családi adókedvezményt 2014-tõl a munkavállaló nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékának terhére is igénybe lehet venni, így nagyobb összeg marad a családoknál.

A gyermekvállalás ösztönzését, az élve születések számának növelését célzó törvényjavaslatot nyújtott be Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere pénteken az Országgyûlésnek.

A dajkabeszéd, a szemkontaktus, a simogatás olyan ingerek, amelyek fejlesztik a baba társas képességeit, mivel oxitocin hormon termelõdését indítják el az agyban - mondta el a babák viselkedésének biológiai okait kutató MTA-program vezetõje.

Mennyibe kerül egy gyerek?2013-07-01 09:11:34

A fiatal szülõk ritkán számolják ki, hogy mibe kerül egy-egy gyerek felnevelése, de talán jobb is, ha nem tudatosul bennük. Mire a gyerekük felnõ, akár 25 millióra is rúghat a belé ölt befektetés.

A gyesen, gyeden lévõ magyar nõk mindössze felének van olyan munkahelye, ahová vissza tud térni. Iskolázottság szerint azonban óriási különbségek vannak, természetesen az iskolázottabbak javára. A nyolc osztállyal rendelkezõk csupán 12 százalékát, míg a diplomások 92 százalékát várja vissza munkaadója.

A gyesen, gyeden lévõ magyar nõk mindössze felének van olyan munkahelye, ahová vissza tud térni. Iskolázottság szerint azonban óriási különbségek vannak, természetesen az iskolázottabbak javára. A nyolc osztállyal rendelkezõk csupán 12 százalékát, míg a diplomások 92 százalékát várja vissza munkaadója.

Mesemondásban versenyeztek2012-10-29 09:21:02

Fotók: hajdupress.hu, Nyírõ GizellaMaratoni hosszúságúra nyúlt az a mesemondó verseny, amely a napokban zajlott a berettyóújfalui Sinka István Városi Könyvtárban „Varázslatos meseország” címmel.

« 1. oldal »  Következő »